Η οικονομική διάσταση της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας στην Κύπρο 9 Νοεμβρίου 2006.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 CMR Cypronetwork Marketing Research & Consulting Ιούλιος 2009 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών.
Advertisements

1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Μάρτιος 2011 Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές. “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
SWOT ANALYSIS ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Συντονιστής Φορέας Intercollege Φορείς Υλοποίησης ΟΕΒ - Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ΠΕΟ- Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΚΙΣΑ – Κίνηση.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
1 Αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» Σύμβουλος Αξιολόγησης Λευκωσία, 14/11/2011.
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.
1 FEDERATION OF INDUSTRIAL WORKERS UNIONS ΟΒΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Αριστείδης Χατζησαββίδης Πρόεδρος.
Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης Ιούλιος 2012 Παύλος Μυλωνάς.
Πορεία και Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι επιπτώσεις της στη Κυπριακή Οικονομία και τον Τουρισμό Ε. Μπουλούτας Πα γ κύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
Η Χορηγία στον Αθλητισμό
Εισαγωγή στη Λογιστική
YOUR LOGO ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣΠΟΥΔΩΝ Θ. Στεφανίδου – Τιβερίου Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας.
Ε.Σ.Β.Ε.Π. H συνεισφορά των επιχειρήσεων επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Αλλαγές στο προφίλ των εφήβων που προσέγγισαν το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ κατά τη δεκαετία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 © Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού.
Α. Πορεία δράσης μαρμάρου Β. Επόμενες Προγραμματισμένες ενέργειες δράσης. Γ. Συνοπτική Ενημέρωση για την Πρόσκληση Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος Ελληνική αγορά εργασίας: Χαρακτηριστικά, εξελίξεις και προκλήσεις Περιφερειακές αποκλίσεις και εμμονή της ανεργίας Εμπειρικές.
1 Έρευνα για την οικονομία Ελλάδα 2004 Ετοιμάστηκε ειδικά για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ημερομηνία: 5 Νοεμβρίου 2003 TNS ICAP 64, Vas. Sofias Ave.,
Καλή αγωνιστική χρονιά με υγεία και καλές διαιτησίες για όλους!
ΕΡΕΥΝΑ 2010 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2014
Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσιτηλ.: τηλ.: ΧΟΡΗΓΟΣ: Μέλος του δικτύου :
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 4 / ΜΕΤΡΟ 4.1 / ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “ΠΡΑΞΕ” (ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΙ) - Α ΦΑΣΗ Ανάπτυξη Εξειδικευμένων.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» 1 Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Εκτίμηση της Απόδοσης των Οργανισμών Αθλητικής Αναψυχής
ΕΣΟΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΕΤΑΙΡΙΩΝ
ΕΞΟΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Super League, Φεβρουάριος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (SUPER LEAGUE) & Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αθήνα, Φεβρουάριος 2014.
Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Μελέτη βιωσιμότητας ακτοπλοϊκής γραμμής Ρεθύμνου – Πειραιά Χρηματοδότηση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΩΝΙΑ. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα, όπως το επίσκυρος στην.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΡΘΡΟ 12 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΑΡΘΡΟ 35: ΣΧΕΣΗ……………………………………………………………...
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 5: Στατικοί-ελαστικοί προϋπολογισμοί
UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις
ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 2017 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ
Παράδειγμα 1 Το εργοστάσιο μιας επιχείρησης έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 7000 μονάδων. Η συνήθης παραγωγική δραστηριότητα.
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
Τίτλος εργασίας- «Στήσιμο Αγώνων-Εργαλείο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης»
Το κόστος Ποιότητας    
Κίνητρα και μέτρα για τη σύνδεση των ακαδημιών με τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου. Αθηνα / 12 / 2017 Επ.α.κ.α.β.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΠΑΚΑΒ ΑΘΗΝΑ 9/12/17 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΠΟΝΗΤΗΣ ΣΕΓΑΣ.
Τίτλος εργασίας- «Εκπαιδευτικό εργαλείο κατά της χειραγώγησης αγώνων»
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η οικονομική διάσταση της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας στην Κύπρο 9 Νοεμβρίου 2006

Ταυτότητα της Έρευνας/Μελέτης  Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το Κέντρο Ερευνών- Intercollege και το Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης για τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό.  Συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.  Χρόνος: 2005  Είδος έρευνας: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν πολύπλευρη (Ανασκόπηση διεθνούς βιβλιογραφίας, διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τράπεζας, προσωπικές συνεντεύξεις).

Στόχοι της έρευνας  Η μελέτη επικεντρώθηκε στον υπολογισμό και την αξιολόγηση των πραγματικών οικονομικών διαστάσεων της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας με την ευρύτερη έννοια του όρου στην Κύπρο.  Η αξιολόγηση της δυνατότητας για νοικοκύρεμα των προϋπολογισμών των σωματείων και η εξέρευρεση τρόπων εύρυθμης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας μέσα στα πλαίσια της κυπριακής οικονομίας και πραγματικότητας.

 Ανασκόπηση της υφιστάμενης καταστάσης του κυπριακού ποδοσφαίρου και της ευρύτερης ποδοσφαιρικής βιομηχανίας με εντοπισμό των διεθνών τάσεων και προκλήσεων.

Λόγοι διεξαγωγής της έρενας  Γενική διαπίστωση είναι ότι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει δύο βασικότατους στόχους: a) Την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων b) Την διεξαγωγή ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος και την αναβάθμιση του επίπεδου του ποδοσφαίρου.

Τομείς που αναπτύσσονται στη μελέτη  Τα οικονομικά δεδομένα του Κυπριακού ποδοσφαίρου.  Η ευρύτερη ποδοσφαιρική βιομηχανία στην Κύπρο.  Ανταγωνιστική ισορροπία.  Ευρωπαϊκή εμπειρία.  Τα κριτήρια της UEFA.  Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο και το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.  Η οικονομική διάσταση της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.  Συμπεράσματα - Εισηγήσεις

Σκοπός της σημερινής παρουσίασης  Η παρουσίαση κάποιων σημαντικών στοιχείων που προκύπτουν από την μελέτη.  Στοιχεία ενδιαφέροντα τόσο για όλους εμάς στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και πολύ χρήσιμο για τις αθλητικές αρχές του τόπου και για το κράτος γενικότερα.

Οικονομικά δεδομένα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου Σε ότι αφορά τους συνολικούς προϋπολογισμούς των σωματείων εντοπίζονται τα πιο κάτω:  Οι προϋπολογισμοί παρουσιάζονται υπερβολικά αισιόδοξοι.  Οι 14 ομάδες της Α’ Κατηγορίας έχουν δηλώσει έσοδα της τάξης των £ (που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σχεδόν £ για κάθε ομάδα). Τα έσοδα της ομάδας που δήλωσε τα περισσότερα ανέρχονται σε £ ενώ της ομάδας με τα λιγότερα σε £

 Αντίθετα έχουν δηλώσει έξοδα της τάξης των £ (που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε σχεδόν £ για κάθε ομάδα). Τα περισσότερα έξοδα για μια ομάδα ήταν £ και τα λιγότερα £  Έξι ομάδες προϋπολόγισαν ότι θα είχαν ζημιές την ποδοσφαιρική περίοδο 2004/05 ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ότι θα είχαν κέρδος.  Το μεγαλύτερο κέρδος (£ ) δηλώθηκε από ομάδα που τελικά υποβιβάστηκε.

 Το 75% των εξόδων των σωματείων αναλώνεται στους μισθούς των ποδοσφαιριστών (ξένων και Κυπρίων) προπονητών και ευρύτερου βοηθητικού προσωπικού. Οι μισθοί των ποδοσφαιριστών είναι του ύψους των 65%. Με βάση εκθέσεις της Deloitte (2003,2004), το ποσοστό της συνολικής μισθοδοσίας στην Αγγλική Επίλεκτη Κατηγορία είναι γύρω στο 60% (2002/03: 61% και 2001/02: 62%). Επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια τάση μείωσης της συνολικής μισθοδοσίας ως ποσοστό των συνολικών εξόδων.

 Τα στοιχεία παρουσιάζουν τους ξένους ποδοσφαιριστές να αμείβονται ως επί το πλείστον καλύτερα από τους Κύπριους.  Κατά μέσο όρο τα εισιτήρια διαρκείας συνεισφέρουν 10% στα συνολικά έσοδα των ομάδων. Στην καλύτερη περίπτωση, το μέγιστο ποσοστό συνεισφοράς είναι 20% και γύρω στο 1% το ελάχιστο.

 Τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το 2004/05 ανήλθαν στις £ ή στο 5,33% των συνολικών εσόδων. Αντίθετα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το 2005/06 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στις £ ή στο 8.77% επί των συνολικών εσόδων.  Η ανομοιομορφία στην ενημέρωση των προϋπολογισμών και η απουσία εξελεγμένων λογαριασμών (Audited Accounts) ενδεχομένως να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα ως προς την ορθή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων ιδιαίτερα των εξόδων. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι γραμμές των «Εξόδων Γηπέδου», «Αθλητικό Υλικό», «Μεταγραφές», και «Κόστος Δωρεάν Εισιτηρίων».

* Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι έγινε ένα σημαντικότατό βήμα βελτίωσης με την υιοθέτηση του UEFA Licensing System και του Εθνικού Σχεδίου Αδειοδότησης.

UEFA Club Licensing System – Το Εθνικό Σχέδιο Παροχή Άδειας Κυπριακών Σωματείων της ΚΟΠ  Καλή προσπάθεια  Κύριο χαρακτηριστικό – μετάθεση πληρωμών και εξόφλησή τους.  Το πρόβλημα είναι εδώ – Τι γίνεται στην συνέχεια;

Διάθεση εισιτηρίων  Σύμφωνα με την ανάλυση των προϋπολογισμών ( ) κατά μέσο όρο τα σωματεία είχαν προϋπολογίσει ότι για την περίοδο 2004/2005 θα έχουν εισπράξεις της τάξης των £ ή 37.69% των συνολικών εσόδων από πωλήσεις εισιτηρίων (υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις).  Σύμφωνα με την εξέταση των στοιχείων για τις περιόδους 1996/97 – 2004/05 τους αγώνες πρωταθλήματος παρακολούθησαν κατά μέσο όρο φίλαθλοι.

Μεγάλες – Μικρές ομάδες  Την περίοδο 2004/05 διατέθηκαν εισιτήρια. (64% κανονικό, 24% μαθητικό, 12% παιδικό)  Σύνολο εισπράξεων από τα εισιτήρια από τα εισιτήρια £  Από αυτά τα ή 66% του συνόλου διατέθηκαν από τις πέντε «μεγάλες» ομάδες.  Το υπόλοιπο 34% ανήκει στις «μικρές» ομάδες – Φυσικά να τονισθεί ότι τα περισσότερα εισιτήρια των μικρών πωλούνται στα παιχνίδια με τους «μεγάλους».  Τα στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των φιλάθλων ανα σωματείο καταγράφηκαν σε προηγούμενη έρευνα του CLTS-Intercollege.

Η ευρύτερη ποδοσφαιρική βιομηχανία στην Κύπρο Κύκλος Εργασιών της Ευρύτερης Ποδοσφαιρικής Βιομηχανίας

* Στο σύνολο της η ποδοσφαιρική βιομηχανία με την ευρεία έννοια του όρου εκτιμάται ότι έχει ένα κύκλο εργασιών της τάξης των £ ή 1.84% του ΑΕΠ.  Από αυτά τα £ είναι αποτέλεσμα των στοιχημάτων και τα υπόλοιπα £ προκύπτουν από την «άμεση ποδοσφαιρική βιομηχανία».

 Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται ότι η ποδοσφαιρική βιομηχανία σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρει 3% του ΑΕΠ (Gratton and Henry, 2001).  Επιπρόσθετα, στην βιομηχανία αυτή στην Κύπρο απασχολούνται σε πλήρη ή μερική βάση γύρω στα άτομα ή ποσοστό 3.3% του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο και το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο  Τα νέα δεδομένα – Τα σωματεία σε κρίση.  Ορθολογιστική Οργάνωση και Διοικητική δομή.  Κύπριοι και ξένοι ποδοσφαιριστές.  Κάποια σημαντικά στοιχεία: * Η συμμετοχή Κύπριων ποδοσφαιριστών που προέρχονται από ακαδημίες συνεχώς περιορίζεται σε σύγκριση για παράδειγμα με την περίοδο όπου η αντίστοιχη παρουσία των ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες εκτιμάται ότι ξεπερνούσε το 80%-90%.

Η ευρύτερη παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος/ψυχαγωγίας Mckinsey Quarterly, 2004  Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για το  Ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2%.

Ευχαριστίες στην ερευνητική ομάδα