Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα νοσήματα του στόματος
Advertisements

Να σας επιτρέψουν να δαγκώνετε και να μασάτε φυσιολογικά Να σας αφήσουν να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά ξανά, όπως με τα φυσικά σας δόντια Να.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΝΗ» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρόδου παρουσιάζει ...
Αν το διαγράψεις αυτό μετά το διάβασμα… θα περάσεις ένα χρόνο κακής τύχης ! *** Αλλά… αν το στείλεις σε (2 τουλάχιστον) φίλους… θα έχεις 3 χρόνια καλής.
Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες
ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Τα Μαθηματικά στην Αρχαία Αίγυπτο Ν. Καστάνη
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ.
ΤΟ ΓΕΡΟ ΔΟΝΤΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία»
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ πηγή: weebly
Δημοτικό Σχολείο Βραχναιίκων Σχολικό Έτος
ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ 1ο
Ανδρεάδης Δημήτριος Οδοντίατρος-Στοματολόγος Λέκτορας
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στοματική υγιεινή Τάξεις στις οποίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα: Α’ – Β’
+21 Προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη Δεκέμβριος 2013 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 να +20 Δείκτης 0 να -20 Δείκτης < -20 Σύνολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
1. Πιστεύετε ότι υπάρχουν διακρίσεις σε σχέση με:.
Δομή και λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Η φωνή μας Το βασικό όργανο ομιλίας του ανθρώπου είναι ο λάρυγγας. Στον λάρυγγα βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Όταν αναπνέουμε και δεν μιλάμε οι φωνητικές.
Ορθοδοντικά προβλήματα
Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.
4.2 Στοματική υγεία Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές: Να ενημερωθούν για τη στοματική τους υγεία και τα προβλήματα της στοματικής τους κοιλότητας.
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
Τα δόντια των ζώων.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Άσκηση 6 Α) Να συμπληρώσετε τον πίνακα: μν X=μ 2 -ν 2 Ψ=2μνΖ=μ 2 +ν Β) Να εξετάσετε αν η κάθε τριάδα αριθμών Χ, Ψ, Ζ του πίνακα, μπορεί να είναι.
Εναλλακτική λύση Εάν ο χρόνος μας δεν είναι αρκετός για να καλυφθούν όλες οι συνεδρίες τότε αρκετές από αυτές αναθέτονται σε διαφορετικές ομάδες οι οποίες.
Οδοντιατρική Επιστήμη Επιστήμη Yγείας Στόματος – Δοντιών
ΑΛΚΟΟΛ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Εφαρμογές οδοντιατρικής πληροφορικής εργασία οδοντιατρικού ιστολόγιου
Movement Studies Week 3 Verveniotis P
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Tα δόντια μας» Σχολικό έτος
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ουλίτιδα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΟΛΟΥ
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ.
Καραματσούκη Αγγελική
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
Το παιδί θα είναι σε κάθε περίπτωση από τους πρώτους που θα απολαμβάνουν προστασία και περίθαλψη. ΑΡΧΗ ΟΓΔΟΗ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του παιδιού 1959.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α.Τ.Ε.Ι Καλαμάτας Τμήμα Λογοθεραπείας
Γεια σας παιδιά, είμαι η Μάγια η μέλισσα. Τι λέτε πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα για μας τις μέλισσες;
Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη,
Οδοντική μορφολογία Ενότητα 9: Πρώτος γομφίος άνω γνάθου Αριστείδης Γαλιατσάτος DDs, Dr Dent. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας.
Οδοντική μορφολογία Ενότητα 13:Τριτοι γομφίοι άνω και κάτω γνάθου Αριστείδης Γαλιατσάτος DDs, Dr Dent. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας.
ΕΦΗΒΕΙΑ - Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Γιώργος Δούλαλας ΠΕ04.01.
ΕΓΚΛΕΙΣΗ ΚΥΝΟΔΟΝΤΩΝ.
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ.
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
1.4. Οδόντωμα – Ενδιάμεσο (2ο) στάδιο Odontoma
Τα δόντια μας.
Ενότητα 4.2 { Στοματική υγεία }.
«Γερά δόντια – Όμορφο χαμόγελο»
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και ευτυχισμένους. Τα τμήματα του μηχανισμού του στόματος είναι: Η άνω γνάθος, που είναι τμήμα του κρανίου. Η κάτω γνάθος, που είναι συνδεδεμένη με την άνω γνάθο και έχει τη δυνατότητα κίνησης. Τα ούλα και τα δόντια. Οι μύες και Η γλώσσα.

Χρησιμότητα των δοντιών Το στόμα και τα δόντια μας είναι υπεύθυνα για τη μάσηση της τροφής, ενώ βοηθούν στην διαμόρφωση των διάφορων ήχων και φθόγγων κατά την ομιλία καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων μας. Η έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών προκαλεί διαταραχές στην καλή αφομοίωση της τροφής, την ευκρινή ομιλία αλλά και την καλαίσθητη εμφάνιση, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Είδη δοντιών Τομείς ή κοπτήρες Κυνόδοντες Προγόμφιοι Γομφίοι

Η ανατομία των δοντιών

Νεογιλά Νεογιλά ονομάζονται τα πρώτα δόντια του παιδιού και έχουν μεγάλη σημασία γιατί προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Όταν γεννιέται ένα παιδί τα νεογιλά δόντια είναι ήδη μερικώς σχηματισμένα μέσα στις γνάθους, παρότι δεν φαίνονται ακόμη (αρχίζουν να σχηματίζονται από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης). Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τους 6 μήνες περίπου και συμπληρώνονται όλα γύρω στους 30 μήνες. Τα πρώτα που εμφανίζονται είναι τα 2 εμπρός και κάτω. Στο σύνολό τους είναι 20.

Μόνιμα δόντια Γύρω στα 6 χρόνια εμφανίζεται ο πρώτος μόνιμος γομφίος πίσω από το τελευταίο νεογιλό δόντι κάθε πλευράς. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι είναι τα πιο σημαντικά δόντια για τη σωστή διαμόρφωση της οδοντοστοιχίας του ατόμου. Από τα 6 μέχρι τα 12-13 έτη τα νεογιλά δόντια χαλαρώνουν και πέφτουν παραχωρώντας τη θέση τους στα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Μέχρι τα 13 χρόνια έχουν εμφανιστεί τα 28 από τα 32 μόνιμα δόντια. Το τελευταίο πίσω δόντι κάθε πλευράς, σε άνω και κάτω γνάθο, εμφανίζεται στα 17-21 χρόνια. Τα 4 αυτά δόντια ονομάζονται φρονιμίτες.

Φρονιμίτες Οι φρονιμίτες δεν είναι ιδιαίτερη κατηγορία δοντιών. Έτσι ονομάζονται οι τελευταίοι γομφίοι (ένας σε κάθε πλευρά και κάθε γνάθο). Οι φρονιμίτες είναι κανονικά 4, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με 2,6 ή και κανένα. Οι φρονιμίτες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές δεν ανατέλλουν καθόλου ή ανατέλλουν στραβά και σε συνδυασμό με τη δυσκολία καθαρισμού τους δημιουργούν συχνά σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.