Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία»
Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία» Δημοτικό σχολείο Βραχναιίκων Πασχαλίδου Σοφία τμήμα υποδοχής

2 εισαγωγή Βασικός στόχος του προγράμματος «Γερά δόντια….. καλύτερη υγεία» είναι η ενίσχυση της επιθυμίας και της ικανότητας των μαθητών να φροντίζουν αποτελεσματικά το στόμα και τα δόντια τους. Το σχέδιο δράσης του προγράμματος περιλάμβανε πολλές δημιουργικές δραστηριότητες με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο τους μαθητές. Αφορμή για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αποτέλεσε η ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ROMA της τάξης υποδοχής.

3

4 1η δραστηριότητα Καταιγισμός Ιδεών
1η δραστηριότητα Καταιγισμός Ιδεών Η δασκάλα γράφει στον πίνακα τη φράση «Γερά δόντια ….. καλύτερη υγεία» και καλεί τους μαθητές να πουν αυθόρμητα τι σκέφτονται ή τι αισθάνονται ακούγοντας αυτές τις λέξεις. Φροντίζοντας την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών χρησιμοποιεί φωτογραφίες από περιοδικά. Ύστερα ζητά από τους μαθητές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με ενδεικτικές ερωτήσεις: -Πόσες φορές την ημέρα πλένω τα δόντια μου; -Πόσες φορές έχω επισκεφθεί οδοντίατρο; Κ.ά. Δόθηκε ημερολόγιο βουρτσίσματος το οποίο θα κρατούσαν οι μαθητές στο σπίτι τους και θα σημείωναν πότε έπλυναν τα δόντια τους. Οι μαθητές παρακολούθησαν και παρέλαβαν DVD με εκπαιδευτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας μαζί με ειδικό έντυπο από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

5 Οι μαθητές συμπληρώνουν ερωτηματολόγια.

6 Προσωπικό ημερολόγιο βουρτσίσματος.

7 Ενημερωτικό υλικό.

8 2η δραστηριότητα Η σημασία και η λειτουργία των δοντιών για τον άνθρωπο
Η δασκάλα ζητά από τους μαθητές να φέρουν φωτογραφίες από περιοδικά που να δείχνουν ωραία χαμόγελα ή στραβά δόντια, για να αντιληφθούν τη σημασία του στόματος και των δοντιών στην ανθρώπινη επικοινωνία και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα των ορθοδοντικών παρεμβάσεων. Οι μαθητές φτιάχνουν ένα πόστερ μέσω του κολάζ. Αυτό αναπαριστά χαμόγελα ανθρώπων διαφορετικών φυλών, που αναδεικνύουν δόντια διαφορετικής εμφάνισης ίσια ή στραβά, χαλασμένα ή με σιδεράκια και συζητούν για την αισθητική τους, κάνοντας την ερώτηση «Ποιο χαμόγελο προτιμάς;» Οι μαθητές ζωγραφίζουν τα μέρη του δοντιού και ακολουθεί συζήτηση για το πόσο σημαντικά είναι το στόμα και τα δόντια για τον άνθρωπο. –Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς δόντια; Γράφουν διαλόγους στο τετράδιο εργασιών. Τι θα μπορούσε να πει ένας τραπεζίτης σ’ έναν κυνόδοντα ή έναν κοπτήρα;

9 Το κολάζ με τα χαμόγελα.

10 Ανατομία του δοντιού.

11 3η δραστηριότητα Οι κίνδυνοι που απειλούν τα δόντια μας
3η δραστηριότητα Οι κίνδυνοι που απειλούν τα δόντια μας Πώς νιώθουμε όταν έχουμε ένα ή περισσότερα χαλασμένα δόντια; Διαβάζουμε το παραμύθι «Ο Λουκάς και η Τριχονεράιδα» . Ακολουθεί ομαδική εργασία κολάζ και ζωγραφική με προβληματικά δόντια (δόντια με τερατάκια που απειλούνται με ουλίτιδα και τερηδόνα). Οι μαθητές τοποθετούν ένα αυγό με το τσόφλι του σε ένα ποτήρι με κόκα-κόλα. Παρατηρούν τις αλλαγές που συμβαίνουν και καταγράφουν καθημερινά τις παρατηρήσεις τους μέχρι και δέκα μέρες.

12 Η αφίσα με τα τερατάκια των δοντιών.

13 Εποπτικό υλικό προς μελέτη.

14 Το πείραμα με το αβγό μέσα στην κόκα κόλα

15 4η δραστηριότητα Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε γερά δόντια
4η δραστηριότητα Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε γερά δόντια Οι μαθητές διαβάζουν το παραμύθι «Δόνα - Τερηδόνα». Αφού γίνει συζήτηση, συμπληρώνουν σχετικό έντυπο το οποίο αναφέρεται τόσο στις τροφές που βλάπτουν τα δόντια, όσο και σε αυτές που δεν προκαλούν κανενός είδους φθορά. Ύστερα επιδίδονται στην κατασκευή κολάζ με φωτογραφίες τροφίμων.

16 Έντυπο τροφών που βλάπτουν και ωφελούν τα δόντια.

17 Κατασκευή κολάζ με φωτογραφίες τροφίμων.

18 5η δραστηριότητα Τα δόντια των ζώων
Τα ζώα δεν πηγαίνουν οδοντίατρο. Πώς φροντίζει η φύση τα δόντια τους; Διαβάζουν και επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με τα δόντια και τις συνήθειες των ζώων από το βιβλίο «Ερευνώ και Ανακαλύπτω». Παρατηρούν και συζητούν ορισμένες φωτογραφίες που δείχνουν δόντια διάφορων ζώων σαρκοφάγων και φυτοφάγων.

19 6η δραστηριότητα Παραγωγή λόγου
6η δραστηριότητα Παραγωγή λόγου Μελέτη ποιήματος « Η οδοντόβουρτσα » από το ανθολόγιο της Α΄ και Β΄ δημοτικού. Αναζητάμε παράγωγα της λέξης δόντι και επεξηγούμε τη σημασία τους. Εντοπίζουμε οικογένεια λέξεων, συνώνυμα, συνθετικά. Γράφουν προτάσεις χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο για τα δόντια.

20 Επεξεργασία κειμένου με θέμα τα δόντια.

21 7η δραστηριότητα Η εξέλιξη των δοντιών έως σήμερα
7η δραστηριότητα Η εξέλιξη των δοντιών έως σήμερα Να γνωρίσουν ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία στα γερά δόντια. Να αναγνωρίσουν μέσα από εικασίες και παροιμίες την αξία που έδινε ο λαός στα γερά δόντια. Η δασκάλα μιλά στους μαθητές για το Μωσαϊκό Νόμο «Οφθαλμό αντί οφθαλμού» και «Οδόντα αντί οδόντος». Επικεντρώνονται στη σημασία που έδιναν στα δόντια αφού τους έδιναν ίδια αξία με τα μάτια. Οι μαθητές με τη βοήθεια των γονέων βρίσκουν παροιμίες με τα δόντια και τις επεξεργάζονται στην τάξη. (Τον ξεδόντιασε. Έχει γερό δόντι. Του τα είπε έξω από τα δόντια. Τον κρατώ με νύχια και με δόντια. Ήλιος με δόντια. Του έτριξε τα δόντια.)

22 8η δραστηριότητα Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας
8η δραστηριότητα Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας Μελέτη κειμένου από το βιβλίο της Γλώσσας της Β’ τάξης «ο Αρμπέν χάνει το δόντι του» και καλούνται οι μαθητές να γράψουν σενάριο με θέμα: «Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Μια ευχάριστη, ανώδυνη, προληπτική εξέταση ή μια επώδυνη, δυσάρεστη και δύσκολη συνάντηση;»

23 9η δραστηριότητα Επίσκεψη οδοντίατρου –ορθοδοντικού στο σχολείο μας
9η δραστηριότητα Επίσκεψη οδοντίατρου –ορθοδοντικού στο σχολείο μας Στο τέλος του προγράμματος καλείται οδοντίατρος κύριος Φουσέκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στην τάξη μας για να γνωρίσει καταρχάς τους μικρούς μαθητές και στη συνέχεια να ακούσει τα ερωτήματά τους, προκειμένου να δοθούν κατάλληλες απαντήσεις. Παράλληλα να ενισχύσει την ανάπτυξη μιας θετικής εικόνας και προσδοκίας για τον ειδικό, πριν ακόμα αυτός συνδεθεί στην προσωπική εμπειρία του παιδιού με την εικονική κατάσταση του φόβου.

24 Ο οδοντίατρος συζητά με τους μικρούς μαθητές και λύνει τις απορίες τους.

25 Επίσκεψη οδοντιάτρου στο σχολείο μας
Επίσκεψη οδοντιάτρου στο σχολείο μας. O οδοντίατρος εξετάζει και κάνει φθορίωση στους μαθητές.

26 10η δραστηριότητα Αξιολόγηση
10η δραστηριότητα Αξιολόγηση Για να διαπιστώσει η δασκάλα κατά πόσο οι μαθητές έχουν κατανοήσει το θέμα, ζητά να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και συγκρίνουν τα αποτελέσματα με το αρχικό. Τέλος οι μαθητές φτιάχνουν μια αφίσα για τη στοματική φροντίδα και την υγεία των δοντιών και την παρουσιάζουν στους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του σχολείου μαζί με τις σκέψεις και τα συναισθήματα κατά την πορεία και εξέλιξη του προγράμματος στην τάξη.

27 Προετοιμασία της αφίσας «γερά δόντια … χαρούμενα παιδιά».

28 Η αφίσα μας Οι μαθητές φτιάχνουν αφίσα για τη στοματική φροντίδα και την υγεία των δοντιών.


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google