Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ πηγή:http://mirtogoestodentist. weebly

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ πηγή:http://mirtogoestodentist. weebly"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ πηγή:http://mirtogoestodentist. weebly
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ πηγή: ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ

2 Νεογιλά Δόντια Νεογιλά ονομάζονται τα πρώτα δόντια του παιδιού και έχουν μεγάλη σημασία γιατί προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Eίναι τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού και που αργότερα αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα. Είναι τα λεγόμενα παιδικά δόντια. Είναι 20 στο σύνολό τους και σε κάθε γνάθο υπάρχουν 4 κοπτήρες (2 κεντρικούς και 2 πλάγιους), 2 κυνόδοντες και 4 γομφίοι.

3 Μόνιμα Δόντια Είναι η δεύτερη και τελευταία σειρά των δοντιών κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η ανατολή τους ολοκληρώνεται κατά το 12 έτος, εκτός από τους φρονιμίτες που ολοκληρώνεται μετά το 18 έτος. Eίναι 32 στο σύνολο τους και σε κάθε γνάθο βρίσκονται 4 κοπτήρες (κεντρικοί και πλάγιοι), 2 κυνόδοντες, 4 προγόμφιοι και 6 γομφίοι.

4 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ Κοπτήρες (1): τα 4 μπροστινά, άνω και κάτω.
Πλατιά δόντια με μικρή επιφάνεια. Με τα δόντια αυτά κόβουμε τις τροφές ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ

5 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ κυνόδοντες (2): μυτερά δόντια με την ισχυρότερη ρίζα στο στόμα Μυτερά δόντια με μικρή επιφάνεια Με τα δόντια αυτά σχίζουμε τις τροφές

6 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ προγόμφιοι (3): 2 αριστερά και 2 δεξιά, άνω και κάτω
Πλατιά δόντια με μεγάλη επιφάνεια Με τα δόντια αυτά μασάμε τις τροφές

7 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ γομφίοι (4) ή τραπεζίτες, οι τελευταίοι γομφίοι λέγονται και φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες. Πλατιά δόντια με επιφάνεια μεγαλύτερη από όλα τα άλλα δόντια. Με τα δόντια αυτά μασάμε τις τροφές.

8 ΤΟ ΔΟΝΤΙ Το ορατό τμήμα του δοντιού, αυτό που προβάλλει πάνω από τα ούλα, λέγεται μύλη. Το τμήμα του δοντιού, που είναι σφηνωμένο μέσα στα ούλα, λέγεται ρίζα.

9 ΤΟ ΔΟΝΤΙ Η μύλη (το ορατό τμήμα του δοντιού) αποτελείται:
εξωτερικά από αδαμαντίνη, λευκή σκληρή ουσία (το σμάλτο των δοντιών). κι εσωτερικά από οδοντίνη.

10 ΤΟ ΔΟΝΤΙ Η ρίζα αποτελείται από οστεΐνη, ουσία του δοντιού που καλύπτει το τμήμα του δοντιού που είναι σφηνωμένο μέσα στα ούλα. Στο εσωτερικό του δοντιού υπάρχει ο πολφός, ουσία στην οποία βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ πηγή:http://mirtogoestodentist. weebly"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google