Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΤΟ ΚΡΑΣΙ : ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
Πιλοτικό Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Ενηλίκων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Αλκοόλ-Αλκοολισμός. Εργασία στην Οικιακή Οικονομία
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σπίτι και στην εργασία.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Βιταμίνες & Οφέλη.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΑΛΚΟΛ ΚΙ ΥΓΕΙΑ Τι θα δούμε σε αυτή την παρουσίαση :
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Ginger (Πιπερόριζα).
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
Η σημασία των αντιοξειδωτικών στη διατροφή του ανθρώπου
Μεσογειακή Διατροφή.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου.

Γενικές Πληροφορίες Το κρασί είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό, από ζύμωση του χυμού σταφυλιών Η ζύμωση γίνεται χωρίς προσθήκη σακχάρων, οξέων, ενζύμων, ή άλλων συστατικών αλλά μόνο με την φυσική χημική ισορροπία των σταφυλιών Το κρασί έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται περίπου 8.000 χρόνια πριν, με την αρχαιότερη γνωστή παραγωγή να ήταν στην σημερινή Γεωργία Εκπρόσωποι του κρασιού ήταν ο θεός Διόνυσος και ο αντίστοιχος ρωμαϊκός θεός Βάκχος Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης στο χριστιανικό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας Το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το λευκό κρασί. Άνδρες: Καταναλώνουν 50% κρασί, 50% άλλα αλκοολούχα ποτά Γυναίκες: Καταναλώνουν 80% κρασί, 20% άλλα αλκοολούχα ποτά

Κρασί και Υγεία (Ιστορικά) Το Κρασί και Υγεία είναι ένα θέμα μεγάλης συζήτησης και έρευνας. Πάντοτε μιλούμε για μικρή κατανάλωση κρασιού. Το κρασί έχει μια μακρά ιστορία της χρήσης ως μια πρώιμη μορφή του φαρμάκου Έχει προταθεί ποικιλοτρόπως: ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση στο πόσιμο νερό ως αντισηπτικό για τη θεραπεία πληγών Χωνευτικό θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων όπως τη διάρροια ακόμη και για μείωση του πόνου του τοκετού.

Ιστορικές Αναφορές Κυπριακή Ελληνική Ρωμαϊκή Πίννε Κρασίν να Έχεις Ζωήν Ελληνική Οίνος Εφραίνει Καρδίαν Ανθρώπου Ρωμαϊκή In Vino Sanitas, Το κρασί είναι για την υγεία

“Γαλλικό Παράδοξο” Το 1992 οι γιατροί Renaud και De Lorgeril καθιέρωσαν με μία εργασία τους στο Lancet (από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά) τον όρο "Γαλλικό παράδοξο" ("French Paradox"). Από στατιστικές έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι οι Γάλλοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (ισχαιμικά επεισόδια) σε σχέση με άλλους Βορειοευρωπαίους, αν και κατανάλωναν περισσότερο κρέας και λιπαρές ύλες κατά κεφαλήν.

“Γαλλικό Παράδοξο” Serge Renaud (University of Bordeaux) 1998 Επιβεβαιώθηκε η πρώτη αναφορά για το Γαλλικό παράδοξο 2-3 ποτήρια κόκκινο κρασί συνδέεται ~30% μείωση στον κίνδυνο θανάτου ~35% μείωση συχνότητας θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα ~18-24% μείωση συχνότητας θανάτων από καρκίνο Epidemiology, March, 1998 JM - The French Paradox

Τι περιέχεται στο Κρασί Αλκοόλη (αιθυλική αλκοόλη, αιθανόλη) Ρεσβερατρόλη Άλλα στοιχεία

Αλκοόλη Αλκοόλη Επηρεάζει στην μείωση ρυθμού με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα λεία μυϊκά κύτταρα, παράγοντας αθηροσκλήρωσης Μείωση εμφάνισης θρόμβων με αιτιολογία το λίπος ↑HDL

Ρεσβερατρόλη Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα… Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τα φυτά από εξωτερικούς εχθρούς (έντομα, μύκητες), επιβλαβείς οξειδώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει το φυτό από οξυγονούχες ελεύθερες ρίζες, οξειδωτικές ενώσεις που μέσω του μεταβολισμού προκαλούν βλάβες, όπως συμβαίνει με όλους τους αερόβιους οργανισμούς

Ρεσβερατρόλη Καρδιοπροστασία Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή εξουδετερώνει οξυγονούχες ρίζες και οξειδωτικές ενώσεις που παράγονται στους διάφορους ιστούς ή κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος. Παρεμποδίζει την εναπόθεση της LDL χοληστερόλης στην αθηροσκληρυντική πλάκα. Επίσης αναστέλλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και δημιουργία θρόμβων. Mε βάση αυτή την ιδιότητα έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες για την ρεσβερατρόλη και παράγωγά της Από την άποψη αυτή διαθέτει καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.

Ρεσβερατρόλη Αντικαρκινική δράση Ρεσβερατρόλη Αντικαρκινική δράση Πειράματα με ρεσβερατρόλη σε πειραματόζωα και με διάφορες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι είναι ισχυρή αντικαρκινική ουσία, με σημαντικό ρόλο στην αναστολή διεργασιών στην πρώτη φάση καρκινογένεσης (οξειδωτικό stress, φλεγμονώδεις καταστάσεις) και στην δεύτερη φάση καρκινογένεσης (με συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA) μέσω παρέμβασης στην έκφραση γονιδίων με την παραγωγή του ενζύμου σιρτουίνης 1. Συμπέρασμα

Συμπέρασμα Η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1 – 2 ποτηράκια) καθημερινά μαζί με τα γεύματα κάνει μεγάλο καλό στην υγεία του ανθρώπου.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας Δρ Ευχαριστώ για την προσοχή σας Δρ. Μάριος Θεοδότου Παθολόγος – Καρδιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών