ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας Ευτυχία Παρλά -Πέτρου 23 Απριλίου 2007 Β΄Δημοτικό Σχολείο Τσερίου
Πρόγευμα: Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ! Γιατί; Είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε μετά από 8-10 ώρες ύπνου, όπου μένουμε δηλαδή με άδειο στομάχι.
Τι έδειξε η έρευνα του σχολείου μας για το πρόγευμα; Έρευνα που ετοιμάσαμε (ερωτηματολόγιο) στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας με τα παιδιά στης Στ1 για τη διατροφή των παιδιών του σχολείου μας (Δ΄- Στ΄τάξεις) έδειξε ότι
Γιατί είναι σημαντικό το πρόγευμα; Γιατί είναι σημαντικό το πρόγευμα; Μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας.
Μας βελτιώνει τη διάθεση. Βοηθά στην αποφυγή της αδυναμίας. Βοηθά στην αποφυγή της παχυσαρκίας. Τριαντάχρονες έρευνες για το πρόγευμα έχουν δείξει ότι άτομα που αποφεύγουν το πρόγευμα μπορεί να οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Η αποχή από την τροφή για πολλή ώρα μειώνει τον μεταβολισμό ( την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια), κι επιπλέον οδηγεί σε ‘τσιμπολογήματα’ και απότομη κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού. Εφ. Φιλελεύθερος,21.4.2007, σ.39
Μας βοηθά στο μάθημα του σχολείου, αφού βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα απορρόφησης γνώσεων. Έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που τρώνε πρόγευμα είναι καλύτεροι μαθητές στο σχολείο.
Το πρόγευμα, όταν λαμβάνεται καθημερινά προστατεύει τα δόντια από τη φθορά και την τερηδόνα. Βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων και των ασθενειών.
Είναι σωστό να τρώμε το πρωί, αλλά... όχι ό,τι και ό,τι. Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγευμα; 1.Δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί ή δημητριακά προγεύματος) Δίνουν στον οργανισμό: υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες
2. Γάλα και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά (τυρί και γιαούρτι) Δίνουν στον οργανισμό: πρωτεΐνη, ασβέστιο, άλλα μέταλλα και βιταμίνες
3. Φρούτα ή χυμούς φρούτων Δίνουν στον οργανισμό βιταμίνες όπως Α και Γ που μας προστατεύουν από τις αρρώστιες, αλλά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Υγιεινά προγεύματα από διάφορες χώρες Μούσλι από την Ελβετία. (Ποικιλία δημητριακών, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών). Πόρριτζ από τη Σκοτία (Νιφάδες βρώμης με γάλα και μέλι) Σάντουιτς με μυζήθρα (αναρή) φρέσκα, από την Κύπρο.