Παραδοσιακές Συνταγές Ιωάννα -Βασιλική –Νεφέλη Νάσος- Παύλος Ε’2
Θράκης Μάτια- Θρακιώτικα Ραβιόλια Τι χρειαζόμαστε: 1/2 κιλού αλεύρι νερό χλιαρό 1 ποτιράκι κρασιού λάδι αλάτι φέτα ή ότι άλλο τυρί θέλετε 100 γρ βούτυρο Πώς το κάνουμε: Βάζουμε το αλεύρι σε μία μικρή λεκανίτσα, κάνουμε στο κέντρο ένα λακουβάκι, μέσα του βάζουμε το αλάτι και το λάδι μαζί με το νερό Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα χέρια μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και τα πλάθουμε μπαλίτσες Παίρνουμε την πρώτη και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το φύλλο και το κόβουμε σε τετραγωνάκια. Σε κάθε τετραγωνάκι βάζουμε ένα κομμάτι τυρί και το κλείνουμε δημιουργώντας μικρά τριγωνάκια τα οποία τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα να ξεραθούν Μόλις ξεραθούν βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε με προσοχή τα λαζάνια μας ένα- ένα. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν πρέπει αλάτι Όταν βράσουν τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μία φαρδιά πιατέλα και τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο
Λαγγίτες Θράκης Τι χρειαζόμαστε: 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή ένα μικρό κομματάκι νωπή 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό 2 αυγά 1 κ.γ. αλάτι 2 κ.γ. ζάχαρη αλεύρι Πώς το κάνουμε: Ανακατεύουμε το αλάτι με τη ζάχαρη και τη μαγιά Ρίχνουμε το γάλα και το νερό και χτυπάμε με το μίξερ Ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει "νερουλή". Είναι έτοιμη όταν βυθίζουμε μέσα ένα κουτάλι και βγάζοντας το φεύγει όλη η ζύμη. Την αφήνουμε για περίπου μία ώρα. Όταν η επιφάνεια της μοιάζει σαν να έχει βγάλει αφρούς είναι έτοιμη για ψήσιμο. Ψήνουμε σε τηγάνι για κρέπες σε πολύ δυνατή φωτιά Γεμίζουμε την κουτάλα της σούπας και ρίχνουμε στο τηγάνι, το απλώνουμε και αφήνουμε περίπου 1-2 λεπτά να ψηθεί από τη μία μεριά και έπειτα τη γυρνάμε και από την άλλη
Μακεδονία Κολοκυθοκεφτέδες με άνηθο και φέτα Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό κολοκυθάκια 2 αυγά φρυγανιά τριμμένη 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαϊντανό φέτα λίγο αλεύρι αλάτι, πιπέρι Πώς το κάνουμε: Βράζουμε τα κολοκύθια και τα σουρώνουμε καλά να φύγουν όλα τα νερά. Τα λιώνουμε με το πιρούνι καλά και προσθέτουμε τα υλικά. Ζυμώνουμε και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αηδονοχωρίτικοι κουραμπιέδες Μακεδονίας Τι χρειαζόμαστε: Για τους κουραμπιέδες: 4,5-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 0,5 κούπα φιλόσταχτη (το νερό από βρασμένη στάχτη) 1,5 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα κουταλάκι στη μύτη σόδα σε σκόνη λίγο αλάτι Για το σιρόπι: 2 κούπες ζάχαρη 3 κούπες νερό λίγη κανέλα 10 κομμάτια ξερό γαρύφαλλο Πώς το κάνουμε: Φιλόσταχτη: Βράζω σε ένα κατσαρολάκι νερό με στάχτη. Το κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω τη στάχτη να κάτσει. Μετά, παίρνω με μια κούπα νερό από πάνω, χωρίς να αναταράξω τη στάχτη στο πάτο, και το περνάω από ένα σουρωτήρι, στο οποίο έχω απλώσει λίγο βαμβάκι, για να κρατήσει τα υπολείμματα. Αφήνω να κρυώσει. Κουραμπιέδες: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το λάδι, τη φιλόσταχτη, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνω και το αλεύρι. Ζυμώνω και πλάθω τους κουραμπιέδες σε οβάλ σχήμα. Τοποθετώ σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Ψήνω στον αέρα, στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Σιρόπι: Ρίχνω όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και ανακατέβω. Όταν βράσει, βάζω τους κουραμπιέδες, τους αφήνω λίγο να απορροφήσουν σιρόπι, τους βγάζω και τους τοποθετώ σε πιατέλα
Ήπειρος Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα με σάλτσα πορτοκάλι Τι χρειαζόμαστε: Για τη γέμιση: 2 μεγάλες κούπες φρέσκο γάλα 5 γεμάτες κουταλιές αλεύρι φαρίνα 7 κουταλιές ζάχαρη 2 κουταλιές βούτυρο αγελάδας 1 κουταλιά λικέρ πορτοκάλι Για τη ζύμη: μισό κιλό αλεύρι άσπρο 2 κουταλιές λάδι λίγο αλάτι λίγη ζάχαρη χλιαρό νερό μισή κούπα σχεδόν λιωμένο βούτυρο αγελάδας για το ζύμωμα Σάλτσα πορτοκάλι: 1 κούπα χυμό πορτοκάλι 1 κούπα ζάχαρη 2 κουταλιές κορν φλάουρ σπορέλαιο για τα φύλλα μισή κούπα ζάχαρη πάλι για τα φύλλα κανέλα Πώς το κάνουμε: Βάζουμε σ 'ένα μπολ τα 3/4 από το αλεύρι το λάδι-ζάχαρη-αλάτι και ρίχνουμε το νερό μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά σφικτή ζύμη. Μετά την ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας και απλώνουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Την διπλώνουμε την ζυμώνουμε λίγο και ξανακάνουμε πάλι το ίδιο μέχρι να βάλουμε όλο το βούτυρο. Αν το βλέπουμε πολύ δεν το βάζουμε όλο και αν μας κολλάει λίγο στον πάγκο προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Την αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μία κούπα γάλα να κάψει και στην άλλη διαλύουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας συνεχώς μ‘ ένα σύρμα μέχρι να πάρει βράση. Την βγάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ. Την αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε ένα ταψάκι και αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλα. Βάζουμε 4-5 φύλλα όσο πιο λεπτά μπορούμε λαδώνοντας μεταξύ τους και να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα την απλώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων . Κάθε φορά λαδώνουμε και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα. Το ίδιο και στο τελευταίο και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά με μία ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω-κάτω. Την βγάζουμε και αφού κρυώσει την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την σερβίρουμε με την σάλτσα από πορτοκάλι που φτιάχνουμε ως εξής: βράζουμε τον χυμό με τη ζάχαρη 5-7 λεπτά να αρχίζει να δένει σαν σιρόπι στο 8 της εστίας και ρίχνουμε το κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει και την βγάζουμε.
Θεσσαλία Γαύρος Ξιδάτος Τι χρειαζόμαστε: Γαύρος Χονδρό Αλάτι Ξύδι Λάδι Ρίγανη Κόκκους πιπέρι Κόκκους Μπαχάρι Σκόρδο Πώς το κάνουμε: Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά. Αραδιάζουμε τα ψαράκια στο τρυπητό και τα ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χονδρό αλάτι. Αν είναι πολλά τα κάνουμε σε στρώσεις και ανάμεσα αλατίζουμε. Αφήνουμε τον αλατισμένο γαύρο περίπου 3 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Ξεπλένουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε ταπεράκι. Προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια. Αφήνουμε το γαύρο μέσα στο ξύδι για περίπου 12 ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Μετά από 12 ώρες βάζουμε το γαύρο σε άλλο τάπερ σκεπάζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Τρώγεται την επόμενη μέρα για να προλάβει να πάρει τα αρώματα από τα μυρωδικά.
Γαλατόπιτα Τρικαλινή Τι χρειαζόμαστε: 2 λίτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρύο 11 κουταλιές της σούπας (αρκετά γεμάτες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη λίγο αλάτι 1 πακέτο φύλλο κρούστα Λάδι για το άλειμμα των φύλλων 1-2 αυγά κανέλα σε σκόνη Πώς το κάνουμε: Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη "πιάσει". Όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μίγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτές σημαίνει ότι έχει ήδη πήξει σε ικανοποιητικό βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε κατά μέρος. Άλλωστε όσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσότερο. Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ένα-ένα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα εκτός από το τελευταιο. Τα φύλλα ας περισσεύουν από το ταψί, έτσι πρέπει. Ριχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταιο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα διπλώνοντας τα, να σχηματίσουν κάτι σαν λεπτή κορνίζα γύρω από την κρέμα για να μη χυθεί στο ψήσιμο. Βρέχουμε την "κορνίζα" με νεράκι (ειδικά στις γωνίες)και λαδάκι. Ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά και με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο αυγό και το ρίχνουμε επάνω στην κρέμα, ώσπου να τελειώσουν τα αυγά. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 (ανάλογα και με το φούρνο σας) στη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά .
Στερεά Ελλάδα Αρνάκι Αραχωβίτικο Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. μπούτι αρνιού 250 γρ. τυρί φορμαέλα 50 γρ. μαύρες ελιές Άμφισσας 400 γρ. πατάτες 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια 100 ml λευκό κρασί 1 κ. καυκαλήθρες και μυρώνια 100 ml ελαιόλαδο άνηθος θυμάρι αλεύρι αλάτι πιπέρι Πώς το κάνουμε: Καθαρίζουμε,πλένουμε και αφαιρούμε το κόκκαλο από το μπούτι του αρνιού.Κόβουμε σε μικρούς κύβους το κρέας και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα με ελαιόλαδο. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια στην κατσαρόλα,ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Πουδράρουμε με λίγο αλεύρι,σβήνουμε με λευκό κρασί,προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και νερό ίσα να καλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κι αφήνουμε να μαγειρευτεί προσθέτοντας κατά διαστήματα ζεστό νερό πάντα μέχρι να καλύψει το αρνί. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τις πατάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά κομμάτια. Όταν έχουν μαλακώσει (χωρίς να σπάνε) τις σουρώνουμε, βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο, τις τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα και κρούστα και τις αλατίζουμε. Όταν το αρνάκι είναι σχεδόν έτοιμο βγάζουμε τα κουκούτσια απ΄τις ελιές και τις προσθέτουμε μαζί με τις πατάτες τον άνηθο και το θυμάρι στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Αφαιρούμε απ΄την κατσαρόλα, βάζουμε τις μερίδες σε 4 πήλινα σκεύη και τα καλύπτουμε με φορμαέλα την οποία έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε.
Πελοπόννησος Κουλουράκια πορτοκαλιού (Μάνη – Σπάρτη) Τι χρειαζόμαστε: 250 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο σε θερμοκρασία δωματίου 250 γρ. ζάχαρη 200 γρ. χυμός πορτοκάλι 1 πορτοκάλι ξύσμα 1 κάψουλα βανίλια 3 μεγάλα αυγά 5 γρ. σόδα 1 γρ. σκόνη ginger 80 γρ. γιαούρτι 80 γρ. γάλα 10 γρ. αμμωνία σκόνη 1.150 γρ. αλεύρι Για το άλειμμα: 1 χτυπημένο αυγό Πώς το κάνουμε: Χτυπάμε καλά σε ένα μίξερ το Flora με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει. Παράλληλα τοποθετούμε τα αυγά, το μέλι, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη σόδα και το ginger μέσα σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ. Τοποθετούμε το γάλα, το γιαούρτι και την αμμωνία σε ένα ποτήρι, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αμμωνία και τα προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι. Όταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Τα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.
Μανιτάρια στο φούρνο Πελοποννήσου Μανιτάρια στο φούρνο Πελοποννήσου Μανιτάρια στο φούρνο Υλικά 1 κιλό μανιτάρια 100γρ. τριμμένη γαλέτα 1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 ποτήρι του κρασιού λάδι Ο χυμός ενός λεμονιού Αλάτι, πιπέρι Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια μέτριου μεγέθους, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας καλά. Με τη γαλέτα, το μαϊντανό και το λάδι κάνουμε μια πάστα την οποία αναμειγνύουμε με τα μανιτάρια. Απλώνουμε το υλικό σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.
Νησιά Αιγαίου Πελάγους Γλυκό κουφέτο της Μήλου Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό κολοκύθι για γλυκό 1/2 κιλό ζάχαρη 1/2 κιλό μέλι 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα Μπαστούνια κανέλας (προαιρετικό) Πώς το κάνουμε: Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα (χωρίς την φλούδα πρέπει να είναι 1 κιλό). Κόβουμε το κολοκύθι σε κυδωνάτο σχήμα. Τοποθετούμε το κολοκύθι σε μεγάλη κατσαρόλα, το μέλι, την ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει. Μόλις δέσει το γλυκό βάζουμε τα αμύγδαλα τα οποία τα έχουμε κόψει στη μέση.
Χιώτικα κεφτεδάκια μεθυσμένα σε ούζο Υλικά 250γρ. χοιρινός κιμάς 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 3 παξιμάδια μαύρα Δύο αυγά Λίγο ξύδι Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο Λίγη μαστίχα Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά. Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.
Ταραμοκεφτέδες Σαντορίνης Ταραμοκεφτέδες Σαντορίνης 150 γρ. ταραμά άσπρο ή κόκκινο 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο 4 - 5 φέτες ψωμί ξερό μουσκεμένο και καλά στυμμένο άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο ψιλοκομμένα λίγο πιπέρι λίγο λάδι (2 - 3 κ.σ.) φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά) αλεύρι λάδι για τηγάνισμα Πώς το κάνουμε: Μουσκεύουμε τον ταραμά σε λεκανίτσα με νερό για 1/4 της ώρας. Τον σουρώνουμε καλά με λεπτή σήτα και τον βάζουμε σε άλλο μπολ (το νερό το πετάμε) Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ψωμί, άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο το πιπέρι και ζυμώνουμε το μίγμα Αν βγει αραιό ρίχνουμε λίγη φρυγανιά 1 - 2 κουταλιές Ζυμώνουμε το μίγμα και πλάθουμε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε κι απ‘ τις δυο πλευρές. Τους βγάζουμε και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε ζεστούς. Καλή όρεξη!
Κρήτη: Γεμιστά Τι χρειαζόμαστε: 4 μεγάλες ντομάτες 4 μέτριες πατάτες 4 πιπεριές 1 κολοκυθάκι μεγάλο ή 2 μικρά 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι 1 κρεμμύδι μισό λεμόνι λίγο ντοματοπολτό λίγο μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και φυσικά το ρύζι περίπου 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού κρατάμε τα κοτσάνια απο το μάραθο και το μαιντανό Πώς το κάνουμε: 1)Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αδειάζουμε. 2)Το κολοκυθάκι μας το κόβουμε στην μέση αν είναι μεγάλο. 3)Κόβουμε καπάκια και αδειάζουμε και τις πατάτες. 4)Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, από τις πατάτες και από τα κολοκυθάκια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με το ντοματοπολτό και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το χυλό αυτό σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ρύζι μας και ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα μας πρέπει να είναι λίγο αραιό γι αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λαδάκι ή λίγο νεράκι. 5)Γεμίζουμε τα λαχανικά μας τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις, πρώτα τις πατάτες, μετά τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Πριν βάλουμε όμως τα γεμιστά μας στην κατσαρόλα στρώνουμε τον πάτο της με τα κοτσάνια που έχουμε κρατήσει. 6)Προσθέτουμε νεράκι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και με το καπάκι την κατσαρόλα μας. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μίση ώρα περίπου.
Κρητική σαλάτα με ωμά χόρτα Υλικά: 300 γρ. χόρτα (ραδίκι, ζοχός, μάραθο, ρόκα, λαγουδόχορτο, πράσο, γλιστρίδα, κ.λπ.) 2 κρεµµυδάκια φρέσκα 1 κουταλιά σούπας ξίδι 4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Εκτέλεση Αφού πλύνουµε καλά τα χόρτα, τα κόβουµε και τα ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το αλάτι και το λαδόξιδο .
Νησιά Ιονίου Πελάγους Αυγολέμονο Ζακυνθινό Τι χρειαζόμαστε: 1 μεγάλο πουλερικό (κότα, κόκορα ή καλύτερα γαλοπούλα) 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι 3 λεμόνια 3 αυγά λίγο αλάτι τριμμένο πικάντικο τυρί (ντόπιο Ζακυνθινό τυρί ή έντονη κεφαλογραβιέρα) πολύ πιπέρι Πώς το κάνουμε: Βράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει. Μόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά. Αφού το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Απαλά ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο (χωρίς να ανακατεύουμε). Στη Ζάκυνθο δίνουνε και φιλάκια καθώς το ρίχνουν για να μην κόψει! Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να μαλακώσει το αυγολέμονο με τη ζέστη της σούπας. Σερβίρουμε με αρκετό τυρί τριμμένο και μπόλικο πιπέρι.
Σούπα τραχανά απλή Τι χρειαζόμαστε: 1 φλιτζάνι τραχανά 4 φλιτζάνια νερό αλάτι πιπέρι βούτυρο ή λάδι τυρί (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ταιριάζουν όλα τα τυριά) Πώς το κάνουμε: Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά! Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς! Τέλος μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και το τυράκι μας και είναι έτοιμο να καταναλωθεί!