ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Advertisements

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα Ήθη κι έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
Παραδοσιακές Συνταγές
ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!
Ιταλία Από τις Ελένη Χριστοδούλου Εύη Χατζούδα ΣΤ’1
ΥΛΙΚΑ:  ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο  1 και ½ Kg μελιτζάνες  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες  1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Ελλάδα vs Γερμανία. Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Γερμανία.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
Τις διακοπές τις πέρασα…
Χριστούγεννα.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Χριστούγεννα στη Σέρβια
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Χριστούγεννα στον Πόντο
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Χριστούγεννα Το 2015 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χριστουγεννιατικα εθιμα της Κυπρου και της Ελλαδας
Oktoberfest Τον Οκτώβρη στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία γιορτή, η οποία είναι παραδοσιακή γιορτή στη Γερμανία.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα
ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΦΛΟΥΔΑ) 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΝΙΑΚ 10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑ.
Έ ΘΙΜΑ Χ ΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ Από τη μαθήτρια Ξανθοπλά Χριστίνα!
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
ΙΤΑΛΙΑ.
Αλγόριθμοι
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
Έθιμα Δωδεκαήμερου στην Κύπρο Έθιμα Δωδεκαήμερου στην Κύπρο
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
Εργασία των μαθητών της τάξης Ε1
ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Τα ήθη και τα έθιμα είναι ένα ξεχωριστό, χαρακτηριστικό κομμάτι της παράδοσης, γέννημα του κάθε τόπου. Μαρτυρούν τις συνθήκες, μέσα στις.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!
Χριστούγεννα σε ολόκληρο τον κόσμο
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Χριστούγεννα 2015 Έφη Άνθη.
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
Τα έθιμα των μηνών Μέλη ομάδας :.
Νεοελληνικός Πολιτισμός
Χριστούγεννα στην Θράκη
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Χριστούγεννα: Μια-δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεχώριζαν το κρέας που θα κατανάλωναν νωπό κατά την διάρκεια των γιορτών και εκείνο που θα έκαναν λουκάνικα. Το υπόλοιπο το κομμάτιαζαν και το έβαζαν στο καζάνι με λίπος χωρίς νερό και το καβούρδιζαν.  Έριχναν μπόλικο αλάτι και αφού ψηνόταν το έβαζαν σε πήλινα δοχεία. Έτσι, μπορούσαν να συντηρήσουν το κρέας με το λίπος του, αφού δεν υπήρχαν ψυγεία. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και λέγανε τα κάλαντα, όπως και την Πρωτοχρονιά. Η ανταμοιβή ήταν σύκα καρύδια ή κάποιο γλύκισμα από αυτά των ημερών, τα παλιά τα χρόνια, ενώ σήμερα είναι λίγα χρήματα. Πολλά είναι τα φαγητά και τα γλυκίσματα που ακόμα και σήμερα συναντάει κανείς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μερικά από αυτά είναι χοιρινό σελινάτο ή φρικασέ, μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα, ρεβίθια με το κρέας και λουκάνικα, ενώ τα γλυκά είναι κουραμπιέδες, μελομακάρονα (φοινίκια), πλαντζέτα ή μπακλαβάς και δίπλες.

Πρωτοχρονιά: Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς γυρίζουν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα.  Για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν διάφορα έθιμα που ακολουθούνται μέχρι και σήμερα. Το «ποδαρικό» είναι ένα από αυτά. Στη Λέσβο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πιστεύουν στην τύχη του ανθρώπου που θα μπει πρώτος στο σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου και θα φέρει καλή τύχη και ευημερία στο σπιτικό τους. Ο νοικοκύρης του σπιτιού το πρωί της Πρωτοχρονιάς μπαίνει στο σπίτι τρεις φορές κρατώντας μια πέτρα και ένα ρόδι μέσα σε μια σακούλα. Το «αμίλητο νερό» είναι επίσης έθιμο της ημέρας. Νωρίς το πρωί κάποιο μέλος της οικογένειας παίρνει μια στάμνα, που στο στόμιό της έχουν τοποθετήσει ένα κλαδί αγιόκλημα, και πηγαίνει σε μια βρύση.  Παίρνει νερό και σε όλη τη διαδρομή δεν μιλάει σε κανέναν. Την Πρωτοχρονιά γίνεται και η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, η οποία είναι συνήθως σε μορφή κέικ ή τσουρεκιού και κόβεται μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μέσα βάζουν κάποιο νόμισμα, το λεγόμενο φλουρί. Όποιος τύχει το φλουρί στο κομμάτι του, σημαίνει ότι θα είναι τυχερός όλο το χρόνο.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕΛΙΝΑΤΟ: Υλικά για σελινάτο: 1½ κ. χοιρινό κρέας 1½ κ. σέλινο ευρωπαϊκό και τοπικό (πιο αρωματικό) 4 καρότα (προαιρετικά) 1 μεγάλο κρεμμύδι βούτυρο αγνό (1 κουταλιά της σούπας) 4 αυγά 1½ - 2 λεμόνια ελαιόλαδο (1 φλ. του καφέ) αλάτι

Καθαρίζουμε τα σέλινα, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε, το αφήνουμε να αχνιστεί σε μια κατσαρόλα με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει το κρέας και προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Αφήνουμε να βράσει 1½ ώρα σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε τα σέλινα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και τα κομμένα καρότα. Bράζουμε άλλη μια ώρα και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε το αυγολέμονο προσθέτοντας ζωμό από το φαγητό. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε, ανακινούμε καλά μέχρι να πήξει το αυγολέμονο και τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

ΚΡΕΜΜΥΔΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ: Υλικά για κρεμμυδοντολμάδες ή σουγάνια 1 κ.  κιμά από αρνίσιο κρέας με λίγο πάχος 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι 2 μεγάλα κρεμμύδια άνηθο αλάτι πιπέρι 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ζεστό νερό

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα για να βράσουν λίγο χωρίς να διαλυθούν και τα σουρώνουμε. Ανακατεύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά, ανοίγουμε τα φύλλα ένα-ένα, τα γεμίζουμε με τη γέμιση και τα τυλίγουμε. Τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν. Τέλος, τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα ώστε να μην ανοίξουν και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι που να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!! ''ΤΕΛΟΣ''