Leonardo da Vinci Μελέτη περίπτωσης (E. Coli). Leonardo da Vinci Περιληπτικό ιστορικό (1) •Μία εγκατάσταση παραγωγής αλλαντικών ζύμωσης ηλικίας 50 ετών,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Τεχνολογία Τεμαχισμού – Ταχείας ξήρανσης (Quick-Dry-Slice) Comaposada J., Arnau J., Garriga M., Xargayó M., Corominas M., Gou P., Lagares J. and Monfort.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΝΟΥΒΕΛΑ o Πρώτη έκδοση 1975 o Αναδιατύπωση (τρεις φορές) o Τελευταίες εκδόσεις o Έγιναν επανεκδόσεις μετά από τριανταπέντε.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ
ADAM Projects and Products Portal for Leonardo da Vinciwww.adam-europe.eu ADAM Διαδικτυακή πύλη για σχέδια και προϊόντα του Leonardo da Vinci 16/10/2009.
Ουγγρικό Ινστιτούτο Ερευνών Κρέατος
Νέα σειρά εκδόσεων 4.5. Νέα χαρακτηριστικά  Επιφάνεια εργασίας  On Line ενημέρωση Λογιστικής  Διαχείριση σχετικών εγγράφων  Data Center  Γεωγραφικές.
Η Μαντόνα με το γαρύφαλλο
Όμιλος Εταιριών της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ Ημέρα Αναλυτών – 24η Μαΐου 2007.
Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων • Πρόγραμμα Δια βίου μάθησης • ERASMUS MUNDUS • TEMPUS Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και.
Leonardo Da Vinci Άνθρωπος
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων
STOP ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Μελέτη Περίπτωσης (Listeria monocytogenes) Leonardo da Vinci.
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Ερευνα 2011 Θέμα : Μικρή Λιανική.
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Δ/ΝΤΗΣ: Γ. ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ
Επίδραση των επιλεγμένων LAB στην ανάπτυξη του L
ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 7.2 Τα βασικά στοιχεία των περιεχομένων της κατάρτισης.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Εισαγωγή στα ζυμώμενα τρόφιμα
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.4 Τρόπος δημιουργίας και επισημοποίησης του διακρατικού δικτύου συνεργασίας.
ΑΘΗΝΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Όμιλος Ηρακλή Ημέρα Αναλυτών – 12η Απριλίου 2006.
1 Οικοδεσπότης φορέας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα. Εθνικό μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.
LEONARDO DA VINCI PROJECT NR: TR/06/B/F/PP/ “WASTE-TRAIN - VOCATIONAL TRAINING, EDUCATION, CONVEYING INFORMATION ON UP-TO-DATE WASTE MANAGEMENT PRACTICES.
Επιθεωρήσεις ΔΚΕΕ ( )  Επιθεωρήσεις : 25  Έκλεισαν Ικανοποιητικά 6 (24%) και Μη Ικανοποιητικά 19 (76%)  Μη Συμμορφώσεις : 257  Διορθωτικές.
Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης Ημερίδα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ενηλίκων στην Κύπρο Λεμεσός, 21 Ιουνίου 2013.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δεκέμβριος 2013 – Νοέμβριος 2015.
ΝΙΚΗ ΔΑΔΟΥΠΗ.  Με τον όρο Αναγεννησιακή τέχνη αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική παραγωγή κατά την ιστορική περίοδο της Αναγέννησης.  Η καλλιτεχνική αυτή.
Σχολικό έτος 2011 – Aυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα Τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DA VINCI ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΕΗ ΛΩΡΑ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2015.
Αλλάζοντας τα δεδομένα της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Γεωπονική Βιοτεχνολογία – Η Νέα Πανευρωπαϊκή Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εκπαίδευσης ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Γεννήθηκεστην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου του έτους 1452 μ.Χ. Πλήρες όνομα: Leonardo di ser Piero da Vinci Υπέγραφε τα.
Leonardo da Vinci- Πολυμερή σχέδια για την Μεταφορά Καινοτομίας Ημερίδα Πληροφόρησης & Ενημέρωσης για την Υποβολή προτάσεων 2009 Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Ευσταθία Χριστοπούλου Σχολική Σύμβουλος 40 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και Προσχολική Εκπαίδευση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ & ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ.
Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση και Κοινωνική Δικτύωση Επιμέλεια Υλικού: ΕΥΥ e twinning Πρεσβευτής Κεντρικής Ελλάδας: Ιουλία Γκίκα.
Εταιρικές Σχέσεις (Partnerships) Τομεακό Πρόγραμμα Leonardo da Vinci.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ); 28 κράτη μέλη Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια πολίτες Σημερινές υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Μαθηματικά και τέχνη, μουσική και κλάσματα
Ένα δάσκαλος δημιουργεί ιστολόγια
Η Συμμετοχή της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεολαίας.
Πρώτη Έρευνα Τίτλος: Σχέση μεταξύ ανοίγματος χεριών και ύψους μαθητών
Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
2ο ΓΕ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ ΤΑΞΗ :Α΄ ΤΜΗΜΑ:4ο
Project Ο ΈΡΩΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
9. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΟΥΡΑΙΜΙΚΟ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Leonardo da Vinci Certificate
Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 Οργανώθηκαν σταθμοί-εργαστήρια Ιστορικά γεγονότα, Χορός, Μουσική-Τραγούδι, Κατασκευές 27 Οκτωβρίου 2017.
Η μέθοδος της συνεισφοράς
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ( )
Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική Πολιτική απασχόλησης
ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT Α. Κουτσούρης.
Η ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Ψυχαναλυτική μέθοδος Sigmund Freud ( ): Θεμελιωτής της Ψυχανάλυσης
Επιθεωρήσεις ΔΚΕΕ (2010) Επιθεωρήσεις 2010 : 11
Erasmus+ Περιφερειακή Γεωργική, Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Leonardo da Vinci Μελέτη περίπτωσης (E. Coli)

Leonardo da Vinci Περιληπτικό ιστορικό (1) •Μία εγκατάσταση παραγωγής αλλαντικών ζύμωσης ηλικίας 50 ετών, πραγματοποιεί τις εβδομαδιαίες βακτηριολογικές αναλύσεις για E. coli στα τελικά προϊόντα, σε συμμόρφωση με τους Καν (ΕΚ). 2073/2005 – 1441/2007 •Όπως μπορεί να δει κανείς από τα καταγεγραμμένα αρχεία, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο ελάμβανε θετικά εβδομαδιαία αποτελέσματα, αυτά ήταν εντός των αποδεκτών κανονιστικών ορίων (<5/2) με τα θετικά να έχουν ένα εύρος σε cfu/g μεταξύ 5000 – 50000

Leonardo da Vinci ιστορικό (2) •Τα τελικά προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο σε δύο μορφές: --- Ολόκληρα αλλαντικά --- Αποθηκωμένα /σε φέτες/συσκευασμένα •Τα προϊόντα είχαν pH 5,1 και ένα a w 0,88 •Οι βακτηριολογικές αναλύσεις αφορούσαν και τις δύο μορφές του προϊόντος •Δεν υπήρχαν πληροφορίες για βακτηριολογικές αναλύσεις σε επιχρίσματα από πάγκους ή άλλες επιφάνειες εργασίας

Leonardo da Vinci ιστορικό (3) •Δεν χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες εκκίνησης. •Η Ζύμωση βασιζόταν στα φυσικά στελέχη βακτηρίων που υπήρχαν στην εγκατάσταση. •Περιστασιακά χρησιμοποιούνταν παλαιότερα προϊόντα ζύμωσης, αντί για καλλιέργειες εκκίνησης. •Τα Τελικά προϊόντα θεωρούνταν σταθερά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και δεν συντηρούνταν υπό ψύξη.

Leonardo da Vinci ιστορικό (4) •Κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τα ολόκληρα αλλαντικά είχαν ως εξής: --- Εβδομάδα 1  5/3, με 4.000, , , 1000, cfu/gr --- Εβδομάδα 2  5/3, με 2.000, 1.000, , 6.000, cfu/gr --- Εβδομάδα 3  5/4, με , , 4.000, , cfu/gr --- Εβδομάδα 4 (η τελευταία)  5/5 με , , 8.000, , cfu/gr

Leonardo da Vinci ιστορικό (5) •Κατά την ίδια περίοδο τα αποτελέσματα για το συσκευασμένο προϊόν είχαν ως εξής: --- Εβδομάδα 1  5/3, με , 8.000, 4.000, 2.000, cfu/gr --- Εβδομάδα 2  5/4, με 5.000, , , , cfu/gr --- Εβδομάδα 3  5/4, με , , , 5.000, cfu/gr --- Εβδομάδα 4 (η τελευταία)  5/5, 30,000, , , , cfu/gr

Leonardo da Vinci Ερωτήματα που πρέπει να διατυπωθούν 1. Ποια θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ερμηνεία των αποτελεσμάτων του πίνακα; 2. Ποιες είναι οι πιθανές πηγές για την επιδείνωση των αποτελεσμάτων? 3. Πώς αξιολογείται η δομή του ΣΔΑΤ και η εφαρμογή του? 4. Ποιες είναι οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν?

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των ερωτημάτων (1) Υπερβολική παρουσία φορτίου E. coli  ένδειξη κοπρανώδους μόλυνσης (Καν. 2073/2005 – 1441/2007, Παράρτημα I, σημείο 2.1.8) --- Οριακή συμμόρφωση επί ένα έτος  επιδείνωση τις τέσσερεις 4 τελευταίες εβδομάδες με υπέρβαση του ανώτερου επιτρεπτού κανονιστικού ορίου Πολύ μολυσμένη πρώτη ύλη --- Φτωχές συνθήκες γενικής υγιεινής κατά την επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής υγιεινής των εργαζομένων αλλά και της επιμόλυνσης του τελικού προϊόντος

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των ερωτημάτων (2) --- Το βακτηριακό φορτίο αυξάνεται κατά: -- την προετοιμασία του κρέατος για περεταίρω επεξεργασία (κοπή, αποστέωση) -- προετοιμασία μίγματος (ζύμης) --- Χαμηλό pH and a w  εμπόδια για ανάπτυξη E. coli  υψηλό αρχικό φορτίο επιτρέπει την επιβίωση σημαντικού αριθμού Μ.Ο. --- Επιμόλυνση μετά την επεξεργασία  Υψηλή πιθανότητα (αυξημένο μικροβιακό φορτίο στα Αποθηκωμένα /σε φέτες/συσκευασμένα προϊόντα)

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των ερωτημάτων (3) Η δομή του ΣΔΑΤ δεν μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς (πρόσβαση σε) γραπτά στοιχεία (τεκμηρίωση): --- Στην περίπτωση, που είτε το ΣΔΑΤ: -- έχει ανεπαρκή δομή -- αναποτελεσματική εφαρμογή --- Τελικό αποτέλεσμα  ανεπαρκής εφαρμογή προαπαιτούμενων, και ιδίως: -- προγραμμάτων εξυγίανσης -- μη εκπαίδευση του προσωπικού και φτωχή καλλιέργεια (κουλτούρα) αυτού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των ερωτημάτων (4) Μελέτη της τεκμηρίωσης του ΣΔΑΤ: -- Αξιολόγηση επάρκειας -- ανασκόπηση των ελλείψεων που πιθανόν να υπάρχουν --- Βελτιωμένη εφαρμογή ενός σωστά δομημένου ΣΔΑΤ

Leonardo da Vinci Επιλογές δυνατών (possible) ενεργειών •Καμιά Ενέργεια •Ανασκόπηση του συστήματος HACCP/ΣΔΑΤ •Ανασκόπηση των προαπαιτούμενων του ΣΔΑΤ •Έλεγχος της εφαρμογής του ΣΔΑΤ •Εκπαίδευση του προσωπικού •Βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των εισερχομένων πρώτων υλών •Βελτίωση των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με την υποδομή/εξοπλισμό της εγκατάστασης •Οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω (εξειδικεύστε)

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των δυνατών ενεργειών (1) •Προοδευτική αύξηση του φορτίου της E. coli στα τελικά προϊόντα  περεταίρω επιδείνωση είναι αναμενόμενη  υπάρχει απαίτηση για άμεση δράση •Χωρίς να υπάρχει προκατάληψη έναντι των ανεπαρκειών/μειονεκτημάτων που αφορούν στο HACCP, η κύρια προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει/στρέφεται στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων •Λεπτομερής έλεγχος της εφαρμογής του ΣΔΑΤ, ιδίως δε των προαπαιτούμενων  βήμα προς βήμα στην αλυσίδα από την υποδοχή/παραλαβή των πρώτων υλών ως την παράδοση των τελικών προϊόντων.

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των δυνατών ενεργειών (2) •Χρησιμοποιείστε ως οδηγό το ISO/TS :2009. •Προτείνεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε: --- Κατάσταση Υποδομών (κτίρια, μηχανήματα) και σχεδιασμό/διάταξη αυτών στο χώρο --- Το Προφίλ της πρώτης ύλης ως προς την ασφάλεια των τροφίμων --- Τα προγράμματα εξυγίανσης --- Την κουλτούρα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την εκπαίδευση του προσωπικού, συμπεριλαμβάνοντας και τις υποδομές υγιεινής για το προσωπικό Ιδιαίτερη προσπάθεια για την δέσμευση του ΥΕΤ (FBO) στην καλλιέργεια της έννοιας της Ασφάλειας των Τροφίμων