Γυναίκες που έγραψαν και γράφουν ιστορία: Οι γυναίκες στην επιστήμη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μαρί Κιουρί .
Advertisements

«Δυνατότητες Έρευνας για γυναίκες επιστήμονες »
ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το μέλλον έρχεται προς το παρόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Μιχάλης Δερτούζος Διακεκριμένος καθηγητής στο.
Πυρηνικά φαινόμενα.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
Παρουσίαση από τους μαθητές της 5Α Τάξης Anna Thomas Οι απόψεις των παιδιών και των δασκάλων για τη σχολική στολή.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Project A λυκείου ομάδα Μαρούλι Γκουρνέλος Χρήστος Ευάγγελος Μέριανος Κωνσταντίνος Πάνος Κνισοβίτης Χρήστος.
Nobel Φυσικής (1903) Nobel Χημείας (1911) Επιμέλεια: Αλίκη Μωυσιάδου
Γυναικείο Ποδόσφαιρο Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αντρικό άθλημα; Υπάρχουν και γυναίκες που είναι εξίσου ταλαντούχες. Γενικώς τα αγόρια έχουμε.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ENTI : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (Innovative Actions, under the ERDF ) Τελική Συνάντηση Ομάδας Εργασίας John Swarbrooke.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
Οδυσσέας Ελύτης 1o Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ
Στάση λεωφορείου Πατησίων: Λυσσιατρείο, τρόλεϊ 313,11, 5, 14
Μάθημα:Η/Υ Από την Αναστασία Πετρουλάκη
ΔΙΚΤΥΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χ. Μπούρας Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών.
1 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Αναζητώντας πρότυπα αλληλεπίδρασης χρηστών για ψηφιακές βιβλιοθήκες Εργασία στο Μάθημα: Ψηφιακές.
Ο τομέας της Πληροφορικής
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ-ΠΠΒΑ: Χαρακτηριστικά – Eπαγγελματική Κατάσταση - Προοπτικές Ε. Γουλής Καθηγητής Κολλεγίου Ανατόλια Απόφοιτος ΠΠΒΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: “ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»
ΣΚΕΨΟΥ OΠΩΣ Ο EINSTEIN. Ο πιο διάσημος επιστήμονας όλων των εποχών και ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, Albert Einstein, παραδίδει το μάθημά του.
Μαρί Κιουρί.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΤΑΫΛΑΝΔΗΣ
Οι Εφαρμογές της τεχνολογίας στην Αστρονομία Δαμιανίδου Ε,Ελεύθερας Α,Καραγεωργίου Β, Καραγιαννίδου Μ,Μαντόπουλος Α,Ιονίδου Λ Σχολικό έτος Αριστοτέλειο.
Ερωτηματολόγιο για την ζωή της Μαρίας Κιουρί Παρακάτω θα δούμε τα αποτελέσματα των 9 ερωτήσεων του ερωτηματολογίου που δόθηκε σε άτομα ποικίλων ηλικιών,
MARIE CURIE Εργασία για το Project Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ομάδα 3 Ξενίδης Γιώργος Βαρελτζίδου Μαρίνα Γαβριηλίδου Ελένη.
Οδυσσέας Ελύτης  Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί.
Εκπαίδευση σταδιοδρομίας στο ελληνικό δημοτικό σχολείο
Επιμορφωτική Ημερίδα Καθηγητών κλάδου ΠΕ04 Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 Εισηγητής Σωκράτης Τουμπεκτσής Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Ομαδική Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ΄ Εξαμήνου: «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»
Ως ομάδα: εξετάσαμε την ιστορική εξέλιξη του σχολείου αναζητήσαμε πληροφορίες για την ίδρυση και τη λειτουργία του.
ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Γεννήθηκε στην Πίζα της.
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
Θέμα του Project : <<Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ>>
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ βαρελλα ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ.
ΥΠΑΤΙΑ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ Θ.Ε:4.
Αξιοθέατα και μνημεία των λαών της Ευρώπης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.
Άλκη Ζέη 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. Ε.- Α. Π. Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού Στ ’2.
Πληροφορική Μάθημα Κατεύθυνσης. Σκοπός Μαθήματος Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν το μάθημα αυτό θα είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα με αλγοριθμικό τρόπο,
Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. ΚΕ.ΣΥ.Π Ελευσίνας Θεολογής Ευάγγελος Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. ΚΕ.ΣΥ.Π Κοζάνης Σταμκόπουλος Θεόδωρος ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Παρουσίαση του Ημερήσιου Επαγγελματικού.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Κοινό πρόγραμμα)
Η ΥΠΑΤΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική των μαθηματικών Εξάμηνο: Δ’
Πρόσκληση Στο πλαίσιο Εκστρατείας Ενημέρωσης με θέμα:
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Γεωγραφια θεμα μαρια κιουρι
21ος αιωνας Παναγιώτης Πατατούκος & ΖήσηςΚωστάκης.
Πυρροσ δημασ.
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.
5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Βασίλης Κ. Λευτέρης Μ . Γκόρικ Χ.
ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα
Τεστ γνώσεων σχετικά με [το θέμα σας]
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Πληροφορική Μάθημα Κατεύθυνσης. Σκοπός Μαθήματος Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν το μάθημα αυτό θα είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα με αλγοριθμικό τρόπο,
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ)
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γυναίκες που έγραψαν και γράφουν ιστορία: Οι γυναίκες στην επιστήμη Γυναίκες που έγραψαν και γράφουν ιστορία: Οι γυναίκες στην επιστήμη Αθανασίου Έκτωρ, Κοτσαβασίλογλου Λήδα, Παπάζογλου Αντώνιος Β΄ Λυκείου Αριστοτελείου Κολλεγίου Επιβλέπουσα: Μαρία Παπαχρήστου

Σκοπός της εργασίας μας Να ανακαλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τις γυναίκες-επιστήμονες των τελευταίων αιώνων (με εξαίρεση την Υπατία). Επιπλέον, να τονίσουμε τις σημαντικές πτυχές του έργου των αφανών επιστημόνων, αλλά και όσων το όνομα παραμένει γνωστό ακόμα και σήμερα. Τέλος, να εξετάσουμε πως έχει διαμορφωθεί η θέση των γυναικών στους τομείς της επιστήμης.

Μεθοδολογία Βιβλιογραφική/διαδικτυακή έρευνα (πληροφορίες για τις γυναίκες-επιστήμονες) Ερωτηματολόγια (1η και 2α λυκείου) Συνέντευξη από έναν επιστήμονα (η γνώμη ενός άντρα για την θέση των γυναικών στην επιστήμη)

Μαρί Κιουρί

Μαρί Κιουρί Γεννήθηκε το 1867 στην Βαρσοβία και πέθανε το 1934. Σπούδασε Θετικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο, ενώ επίσης έκανε μελέτες πάνω στην ραδιενέργεια. Το 1903 της απένειμαν Νόμπελ Φυσικής και το 1911 Νόμπελ Χημείας .

Εμιλί ντι Σατλέ

Εμιλί ντι Σατλέ Γεννήθηκε το 1706 στο Παρίσι και πέθανε το 1748. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τις γλώσσες. Υποστήριξε πως η ενέργεια δεν χάνεται -κάτι που θα έλεγε μετά από χρόνια ο Αϊνστάιν. Το 1745 μετέφρασε από τα λατινικά το έργο του Νεύτωνα ‘Principia’ και το εξέδωσε με βασιλική διαταγή.

Άντα Λάβλεϊς

Άντα Λάβλεϊς Γεννήθηκε το 1815 στην Μ. Βρετανία και πέθανε το 1852. Ανέλυσε την Αναλυτική Μηχανή του μαθηματικού Τσαρλς Μπάμπατζ, που είναι η αρχή της δημιουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι σημειώσεις της Αναλυτικής Μηχανής είναι ο πρώτος αλγόριθμος που τέθηκε προς επεξεργασία από μηχανή - δημιούργησε δηλαδή ένα ‘πρόγραμμα’. Η συμβολή της υπήρξε καθοριστική και προς τιμήν της μια γλώσσα προγραμματισμού πήρε το όνομα της (ADA).

Ντόροθι Χότζκιν

Ντόροθι Χότζκιν Γεννήθηκε το 1910 στο Κάιρο και πέθανε το 1994. Σπούδασε στην Οξφόρδη. Το 1933, σε συνεργασία με τον Τζον Ντέσμοντ Μπέρναλ, προχώρησε στην επίτευξη της πρώτης φωτογραφίας με ακτίνες Χ της πρωτεΐνης πεψίνης. Το 1964 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ χημείας για τις εργασίες της στην κρυσταλλογραφία με ακτίνες Χ

Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Ρόζαλιντ Φράνκλιν Γεννήθηκε το 1920 στο Λονδίνο και πέθανε το 1958. Σπούδασε στο κολλέγιο Νιούναμ του Κέιμπριτζ . Προσλήφθηκε στο Βρετανικό Οργανισμό Έρευνας των Χρήσεων του Άνθρακα και της μελέτης στον τομέα των υψηλής αντοχής ινών άνθρακα. Πέτυχε την επέκταση της εφαρμογής της τεχνικής περίθλασης, από τους απλούς κρυστάλλους στα πολύπλοκα βιολογικά μακρομόρια.

Αμαλία Φλέμινγκ

Αμαλία Φλέμινγκ Γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1986. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ). Το 1965 τιμήθηκε με το παράσημο Ευποιίας.

Υπατία

Υπατία Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Επιμελήθηκε έργα Γεωμετρίας, Άλγεβρας και Αστρονομίας. Έγραψε ένα τόμο με τίτλο «Αστρονομικός Κανών», μιας και επιδίωκε να εμβαθύνει περισσότερο στην επιστήμη των μαθηματικών. Ο αστεροειδής 238 Υπατία πήρε το όνομα του από εκείνη.

Ερωτηματολόγια Απαντήσεις αγοριών Σωστή απάντηση: Αλεξάνδρεια

Ερωτηματολόγια Απαντήσεις κοριτσιών

Συνέντευξη Θεωρήσαμε πως θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε την άποψη ενός άντρα επιστήμονα για αυτές τις γυναίκες. Γι’ αυτό πήραμε μια συνέντευξη από τον κύριο Παναγιώτη Αργυράκη, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν οι πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις με τις απαντήσεις που μας δόθηκαν.

Συνέντευξη Ερ: Σε ποιον τομέα της επιστήμης θεωρείτε ότι βοήθησε περισσότερο το γυναικείο φύλο; Απ: Η συμβολή της γυναίκας είναι σημαντική σε όλους τους τομείς. Αυτό όμως άρχισε να γίνεται εμφανές μετά την δεκαετία του ’70, όταν οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν μια καλύτερη θέση στην εργασία και ειδικότερα στις επιστήμες.

Συνέντευξη Ερ: Ποια επιστήμη φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των γυναικών; Απ: Η Ιατρική, η φαρμακευτική και η χημεία. Ερ: Κατά την γνώμη σας, οι χώρες της Ευρώπης υποστήριξαν τις γυναίκες επιστήμονες στο έργο τους; Ποιες χώρες ήταν αυτές που πρόβαλλαν τις γυναίκες περισσότερο; Απ: Οι χώρες της Ευρώπης γενικώς υποστηρίζουν την παρουσία των γυναικών σε κάθε επιστημονικό τομέα. Αυτό είναι πιο έκδηλο στην Ιταλία και στην Γαλλία. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και χρηματοδοτεί προγράμματα όπου υπάρχει ουσιαστική συμβολή γυναικών.

Συμπεράσματα Οι γυναίκες-επιστήμονες αναγνωρίστηκαν με την πάροδο των χρόνων. Οι νέοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με την επιστήμη. Η φυλετική ανισότητα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξε συμβολή στην παγκόσμια πρόοδο των επιστημών.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!