ΣΧΠ102 To σχολικό περιβάλλον και η οργάνωση του στο Δημοτικό Σχολείο Στέλιος Ορφανός Χειμερινό Εξάμηνο 2009.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γενικά Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές που δεν ανήκουν στο Τμήμα Πληροφορικής (ΕΠΛ) Οργάνωση Διαλέξεις Τρίτη και Παρασκευή, 15:00-16:30 ΧΩΔ-002 / Αίθουσα.
Advertisements

Γενικά Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές που δεν ανήκουν στο Τμήμα Πληροφορικής (ΕΠΛ) Οργάνωση Διαλέξεις Τρίτη και Παρασκευή, 10:30-12:00 ΧΩΔ-002 / Αίθουσα.
Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/ Junior Achievement Greece
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ »
Προτεινόμενες αλλαγές στο Λύκειο
“Τα εργαλεία του WEB 2.0 στα Φιλολογικά Μαθήματα ”
ΚΕΣΥΠ ΧΑΝΙΩΝ Υπεύθυνοι : Μπαουράκη Αντωνία Μαρτίκας Δημήτρης
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΑ Ι.Ε.Κ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΣΥΠ ΔΡΑΜΑΣ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
Βιωματικές Δράσεις 2 ο Γυμνάσιο Καλλίπολης
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Προγράμματα σπουδών Α΄,Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Α΄ Λυκείου 9 μαθήματα - 33 ώρες διδασκαλίας (κοινό πρόγραμμα) + 1 μάθημα επιλογής (από 4 μαθήματα) – 2 ώρες.
Η επιρροή του χώρου εργασίας των σχολικών τάξεων στη μάθηση
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΑ Ι.Ε.Κ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΣΥΠ ΔΡΑΜΑΣ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Παιδαγωγικής Διαχείρισης Ποιότητας
Επιμέλεια: Πουλημένου Ελένη
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
1 Ενότητα 5.3.1: Ερωτηματολόγια με τη χρήση του Διαδικτύου Διδάσκων: Χρήστος Κατσάνος - Πανεπιστημιακό κέντρο εκπαίδευσης επιμορφωτών.
Χωροταξία και διαρρύθμιση της Σχολικής τάξης ως κοινωνικό υποσύστημα
Αξιολόγηση του έργου των Εκπαιδευτικών (Π.Δ. 152/2013)
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Διαρρύθμιση Διδακτικού Χώρου
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑ!!.
Μεθοδολογίες και Εργαλεία Ανάλυσης και Σχεδιασμού Π.Σ. Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ.
Σχολικό Έτος Ενημέρωση Γονέων-Κηδεμόνων
Η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Συνάντηση γνωριμίας με τους γονείς της Α΄ Γυμνασίου, 20 Οκτωβρίου 2014.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Νόμος 4186/ Εισήγηση: Τζαννή Βασιλική Κυριλλίδου Φωτεινή.
Επιμόρφωση Εκπ/κών στη χρήση και την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική και διδακτική διαδικασία.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. - Ο.Λ.Μ.Ε. (Απρίλης – Μάης 2008)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών Γενικά για το μάθημα Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ.
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών Γενικά για το μάθημα Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Διδακτική της Πληροφορικής
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχολ. Έτος
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (Aρ. πρωτ /Δ2/ εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ Αρ. Πρωτ /Δ2/
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Ο κλασικός Αθλητισμός στο Δημοτικό Σχολείο
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΧΠ102 To σχολικό περιβάλλον και η οργάνωση του στο Δημοτικό Σχολείο Στέλιος Ορφανός Χειμερινό Εξάμηνο 2009

Ώρες Διδασκαλίας ΣΧΠ 102- CUR102 “Το Σχολικό Περιβάλλον και η Οργάνωση του στο Δημοτικό Σχολείο” (4 ECTS) Ώρες διδασκαλίας: Δευτέρα 08:30 – 09:20, 09:30-10:20, 10:50-11:40 (Ομάδα Α) – 308 Πέμπτη 08:30 – 09:20, 09:30-10:20, 10:50-11:40 (Ομάδα Β) – 306

Διδάσκων – Ώρες Γραφείου - Ιστοσελίδα Διδάσκων Δρ. Στέλιος Ορφανός Λέκτορας Γραφείο Τηλέφωνο: , ext. Ώρες γραφείου: Δευτέρα 11:50 – 12:40 Τρίτη 10:50 – 12:40 Πέμπτη 11:50-12:40, 14:00-14:50 Παρασκευή 11:50-12:40 Ιστοσελίδα μαθήματος: / Eπιλέξτε ΣΧΠ102 - κωδικός εισόδου

Στόχοι ΣΧΠ102 Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: - να γνωρίζουν, να περιγράφουν και να αναλύουν τα συστατικά μέρη της έννοιας σχολείο, το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, καθώς επίσης τους κύκλους εμπειριών και γνώσεων που αποκτούν τα παιδιά, -να επιλέγουν τους κατάλληλους τρόπους οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης της τάξης, ώστε να ικανοποιούν τις ατομικές και ομαδικές ψυχολογικές-παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, - να γνωρίζουν, να συγκρίνουν και να επιλέγουν τα βασικά συστήματα οργάνωσης του ενδοκτιριακού και εξωκτιριακού χώρου του σχολείου, καθώς επίσης και τις κατηγορίες εξοπλισμού και υλικών που απαιτούνται για διδακτικούς σκοπούς, - να προσδιορίζουν τα βασικά προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού και να αναλύουν και να επεξηγούν τις βασικές διδακτικές και άλλες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει για να έχει επιτυχίες στο διδακτικό του έργο, - να γνωρίζουν την έννοια και τα επίπεδα της σχολική κουλτούρας, σημαντικές λειτουργίες και τύπους σχολικής κουλτούρας, την έννοια και τις διαστάσεις του σχολικού κλίματος, τη σχέση του με την αποτελεσματικότητα ενός σχολείου και θέματα ασφάλειας μαθητών στο σχολικό περιβάλλον

Ενότητες 1. Σχολείο ως σύστημα Προέλευση και κοινωνικές λειτουργίες του σχολείου. Κοινωνικά συστήματα, βασικά στοιχεία κοινωνικών συστημάτων, το σχολείο ως κοινωνικό σύστημα και μηχανισμοί προστασίας του από το περιβάλλον. 2. Οργάνωση σχολικού χώρου H διαμόρφωση του σχολικού χώρου και της σχολικής αίθουσας, λειτουργία σχολικής αίθουσας, αυλή-κήπος, διάλειμμα, μαθητικό παιγνίδι. Διδακτικά μέσα. 3. Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός και αποτελεσματικά σχολεία Γνωρίσματα του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού και παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας. Ο αποτελεσματικός ηγέτης-διευθυντής σχολείου. Αποτελεσματικά σχολεία.

4. Σχολικό κλίμα και κουλτούρα Η έννοια και τα επίπεδα της σχολική κουλτούρας, σημαντικές λειτουργίες και τύποι σχολικής κουλτούρας, δημιουργία, διαχείριση και βελτίωση σχολικής κουλτούρας. Η έννοια και οι διαστάσεις του σχολικού κλίματος, το σχολικό κλίμα και η σχέση του με την αποτελεσματικότητα ενός σχολείου. Ασφάλεια μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. 5. Οργάνωση και διοίκηση τάξης Οργάνωση και διεύθυνση σχολικής τάξης. Η σημασία της διοίκησης της τάξης, κανόνες και διαδικασίες, πειθαρχία και τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων, σχέσεις εκπαιδευτικού-μαθητών.

Αξιολόγηση φοιτητών Κριτήρια αξιολόγησης: 1. Ενδιάμεση εξέταση 1 Η πρώτη ενδιάμεση εξέταση θα γίνει την 5 η εβδομάδα συναντήσεων (26-30 Οκτ.) και θα καλύπτει την ύλη των 4 πρώτων εβδομάδων. Θα είναι διάρκειας 1 ώρας και θα έχει βαρύτητα 20% στον συνολικό βαθμό του μαθήματος. 2. Ενδιάμεση εξέταση 2 Η ενδιάμεση εξέταση θα γίνει την 10 η εβδομάδα συναντήσεων (30 Νοεμβρίου- 4 Δεκεμβρίου) και η εξεταζόμενη ύλη θα είναι η ύλη των πρώτων 9 εβδομάδων. Θα είναι διάρκειας 1 ώρας με βαρύτητα 30% στον συνολικό βαθμό του μαθήματος. Κριτήρια αξιολόγησης 1Ενδιάμεση εξέταση 120% 2Ενδιάμεση εξέταση 230% 3Τελική εξέταση50%

Βιβλιογραφία  Η βασική ύλη του μαθήματος περιλαμβάνεται σε ειδικό πακέτο βασικής βιβλιογραφίας που οι φοιτητές μπορούν να προμηθευτούν από το copy center του πανεπιστημίου.  Στις συναντήσεις του μαθήματος θα καλύπτεται και ύλη που δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο βασικής βιβλιογραφίας.  Η εξεταζόμενη ύλη θα είναι το άθροισμα παραδοτέας ύλης στις συναντήσεις και ύλης του πακέτου βιβλιογραφίας.

Πρόγραμμα συναντήσεων Εβδομάδα 128/ /10Γνωριμία – Ενημέρωση για μάθημα Εβδομάδα 205/10 – 09/101.Το σχολείο ως κοινωνικό σύστημα Εβδομάδα 312/10 – 16/101.Το σχολείο ως κοινωνικό σύστημα Εβδομάδα 419/10 – 23/102. Οργάνωση σχολικού χώρου Εβδομάδα 526/10 – 30/10 ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 1 2. Οργάνωση σχολικού χώρου Εβδομάδα 602/11 – 06/112. Οργάνωση σχολικού χώρου Εβδομάδα 709/ /112. Οργάνωση σχολικού χώρου

Πρόγραμμα συναντήσεων Εβδομάδα 816/11 – 20/113. Αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση Εβδομάδα 923/11 – 27/113. Αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση Εβδομάδα 1030/11 – 04/12 ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 2 4. Σχολικό κλίμα και κουλτούρα Εβδομάδα 1107/11 – 11/124. Σχολικό κλίμα και κουλτούρα Εβδομάδα 1214/12 – 18/125. Οργάνωση και Διοίκηση τάξης Εβδομάδα 1321/12 – 23/12 Επανάληψη (Μέρα, αίθουσα, ώρα θα ανακοινωθεί) Εξεταστική περίοδος 13/01 – 28/01Ανακοίνωση από Πανεπιστήμιο