Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤOΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

ΥΠΟΘΕΜΑ:ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Η Γρίπη Θωμάς Αρμένης-Κωνσταντίνος Μυτιληνέλης Γ1’ Εργασία Βιολογίας.
Εργασίες Συντήρησης και επαγγελματική ασφάλεια & υγεία
Τμήμα Βιολογικών Επιστημών ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής
Προτάσεις για εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τη διαχείριση αμιάντου στην Ελλάδα Του Δρ. Κ. Αραβώση, Προέδρου ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ, μέλους ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ.
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύσΗ γίνεται συνήθως σετσιγάρο, πίπα, πούρο ή.
Εργασία Τεχνολογίας ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΘΕΜΑ: Αμπουλάιλας Πέτρος ΤΜΗΜΑ Α1.
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους
Υπόθεμα: Θεραπευτική αντιμετώπιση για το τσιγάρο. Πρόληψη-θεραπεία
Καραδήμου Φωτεινή Α.Ε.Μ.: o έτος Ακαδημαϊκό έτος:
Β΄ Παθολογικο τμήμα – Γ.Ν. Θεσσαλονίκης « ο Αγ. Δημήτριος »
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Μαθήματα Παθοφυσιολογίας
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Dr. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
Κατοικία – ρύπανση & αντιρρύπανση
Το παιδί και το περιβάλλον του
Ατομική Εργασία :Κάπνισμα
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
Καπνός και αλκοόλ jpeg.jpg.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Ονόματα μελών της ομάδας: 1) Αγγελάκη Θεοδοσία. 2) Κατσαρίκα Λαμπρινή. 3) Κοτανίδης Μηνάς. 4) Ντανιλτσένκο Αρτέμης.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Μπεττίνα Χάιδιτς Τρίτος παράγοντας ΈκθεσηΈκβαση ? Συγχυτικός παράγοντας Τροποποιητικός παράγοντας.
ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ.
Επαγγελματική τοξικολογία ΙΙ: Μέταλλα. Αρσενικό Χρήσεις Βιομηχανία χρωμάτων Βιομηχανία χρωμάτων Υαλουργία Υαλουργία Βυρσοδεψία Βυρσοδεψία Προσμίξεις σε.
ΑΜΙΑΝΤΟΣ Συλλογική ονομασία ορυκτού Ένυδρα πυριτικά άλατα του Μαγνησίου.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Τμήματα ΓΠ2, ΓΝΣ.
Στόχοι του μαθήματος Ορισμός συστηματικού λάθους (ΣΛ, bias) Διάκριση των τύπων συστηματικού λάθους Πως επιδρούν τα ΣΛ στην αλλαγή των αποτελεσμάτων Κριτική.
Ορισμοί-Είδη επιδημιολογικής έρευνας
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ + Ομίχλη αιθάλη αιθαλομίχλη. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012 – 2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ.
Ιστορία Στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
Βιοστατιστική Ι Μέτρα συσχέτισης στις επιδημιολογικές μελέτες
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ HIV ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Διονύσιος.
Μάθημα 1ο ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Μέτρα σύγκρισης (μέτρα σχέσης)
«Διαχρονική εξέλιξη της Φυματίωσης στο νομό Μαγνησίας»
ΛΑΡΥΓΓΑΣ Χόνδρινος σωλήνας μήκους 4-5 εκ. Η κοιλότητα του λάρυγγα καλύπτεται από το βλεννογόνο, ο οποίος αποτελείται από επιθήλιο, χόριο και αδένες. Επιθήλιο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ 1» Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις , δηλαδή.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
Ορισμοί Οξεία βλάβη πνεύμονα-Acute lung injury (ALI)
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Αναπνευστικό Σύστημα
9.4. ΣΑΡΚΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΓΧΥΣΕΩΝ ΣΤΗ Γ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 6ο ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
Κατσαδούρου Αγγελική1,Πατρίδου Αναστασία2,Μπλάγα Παρασκευή3
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο
«Αποδοτέος Κίνδυνος & Σχετικός Κίνδυνος»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤOΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι πρώτες ενδείξεις για την επικινδυνότητα καταγράφηκαν από τους Auribault (1906) (πνευμονική ίνωση) και ο Murray (Αμιάντωση) σε έναν 30χρονο εργαζόμενο τον τελευταίο επιζώντα από 10 εργαζόμενους στο ίδιο εργοστάσιο. Το 1906 ο Marchand περιέγραψε τα σωματίδια αμιάντου (asbestos Bodys) στους πνεύμονες ως κρυστάλλους. Μετά το 1926 υπήρξε συμφωνία ότι ο αμίαντος είναι τοξικός για τους πνεύμονες και τους υπεζωκότες. Το 1960 ο Wagner περιέγραψε στην Ν. Αφρική 33 περιπτώσεις ασθενών με μεσοθηλίωμα εκ των οποίων οι 28 είχαν έκθεση σε κροκιδόλιθο.

Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο ήδη από το 2500 π. χ Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο ήδη από το 2500 π.χ. για την κατασκευή πυράντοχων αγγείων. Ο Κάρολος ο Μέγας προκαλούσε την έκπληξη των συνδαιτυμόνων του όταν καθάριζε στη φωτιά τα τραπεζομάντιλα που είχαν υφανθεί από ίνες αμιάντου. Η εμπορική χρήση του αμιάντου άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα και στη συνέχεια αυξήθηκε κατακόρυφα. Το 1930 η παραγωγή του έφθασε στα 5 εκατ. τόνους το χρόνο.

Από το 1971 μέχρι το 1989 είχαν περιγραφεί 37 περιπτώσεις μεσοθηλιωμάτων, στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο μια έχει αποδοθεί σε επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο. Από τις υπόλοιπες οι 7 έχουν αποδοθεί σε περιβαλλοντική έκθεση ενώ στις υπόλοιπες δεν αναφέρονται τα επαγγέλματα των ασθενών ούτε η έκθεση σε αμίαντο. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει καταγραφές επαγγελματικών ασθενειών από αμίαντο στον ελλαδικό χώρο

Ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος σε όλες τις μορφές του Αμιάντωση Καρκίνο του πνεύμονα Μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα

δύσπνοια κατά την κόπωση ξηρός βήχας ή βήχας με απόχρεμψη Η αμιάντωση είναι μια μη αναστρέψιμη διάχυτη διάμεση ίνωση των πνευμόνων Η ανάπτυξή της προϋποθέτει την έκθεση σε σημαντικές ποσότητες ινών αμιάντου για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα Τα αρχικά συμπτώματα είναι: δύσπνοια κατά την κόπωση ξηρός βήχας ή βήχας με απόχρεμψη τρίζοντες ρόγχοι στα οπισθιοβασικά τμήματα των πνευμόνων Οι μέθοδοι διάγνωσής της είναι: α) η ιστοπαθολογική εξέταση και η ανίχνευση ινών αμιάντου. β) Διάχυτη ίνωση στην ακτινογραφία θώρακος ή στην HR CT γ) έλεγχος για την απουσία άλλων αιτιών ίνωσης δ) περιοριστική πνευμονοπάθεια στις σπιρομετρικές εξετάσεις

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν διαφέρει από αυτόν ο οποίος έχει την αιτιολογία του στο κάπνισμα και αναπτύσσεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη αμιάντωσης. Οι καπνιστές που εκτίθενται στον αμίαντο, διατρέχουν 10πλάσιο κίνδυνο στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με καπνιστές που δεν είναι εκτεθειμένοι στον αμίαντο.

Η ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σχετίζεται με: τη διάρκεια της έκθεσης τον τρόπο εργασίας το ύψος της συγκέντρωσης ινών αμιάντου (πόσες F/m3 ή F/cm3)

Εάν υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις της συγκέντρωσης ινών αμιάντου στο χώρο εργασίας μπορεί να υπολογισθεί η ετήσια έκθεση σε ίνες αμιάντου. Ως ένα έτος έκθεσης σε ίνες ορίζεται η έκθεση σε οκτάωρη βάση, 240 ημέρες / έτος, σε συγκεντρώσεις 1 * 106 F/m3 = 1 F/cm3. Οι διαστάσεις των ινών πρέπει να είναι μήκους > 5μm, διάμετρου < 3μm και η αναλογία μήκους/διαμέτρου να είναι περίπου 3/1.

1 έτος ινών = 1 * 106 F/m3 * 1 έτος 10 έτη ινών = 10 * 106 F/m3 * 1 έτος 106 F/m3 = 1 F/cm3

Η ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα προϋποθέτει έκθεση 25 έτη ινών.

Η διάγνωση των μεσοθηλιωμάτων γίνεται στο 90% των περιπτώσεων σε προχωρημένο στάδιο. Θεραπεία δεν υπάρχει.

Mη εκτεθειμένοι εργαζόμενοι σε γραφεία χωρίς έκθεση <0.1 ΑΒ mg Σχέση μεταξύ των έκθεσης σε αμίαντο και των σωματιδίων αμιάντου (ΑΒ) (όπως ταυτοποιήθηκαν από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε δείγμα ιστού πνεύμονα) Mη εκτεθειμένοι εργαζόμενοι σε γραφεία χωρίς έκθεση <0.1 ΑΒ mg Mη εκτεθειμένοι βιομηχανικοί εργάτες χωρίς έκθεση <0.5 ΑΒ mg Μη εκτεθειμένοι βιομηχανικοί εργάτες με ελάχιστες έκθεση >0.5 ΑΒ mg και <2ΑΒ mg Aσθενείς με πλευρικές πλάκες έχουν περίπου 1.7 ΑΒ mg Aσθενείς με μεσοθηλίωμα έχουν μεταβλητό αριθμό ΑΒ, κυμαινόμενο από μη εκτεθειμένων έως και τα επίπεδα αυτών που έχουν αμιάντωση Μακροχρόνια εργαζόμενοι με αμίαντο χωρίς αμιάντωση μέχρι 1300 ΑΒ mg Mακροχρόνια εργαζόμενοι με αμίαντο με αμιάντωση κατηγορία 1 έχουν περίπου 8000 ΑΒ mg Mακροχρόνια εργαζόμενοι με αμίαντο με αμιάντωση κατηγορία 2 έχουν περίπου 73.000 ΑΒ mg Πηγή Dufresne et al., 1995

Τα θύματα του αμιάντου σήμερα ανέρχονται στις 100.000 παγκοσμίως

Number of Mesotheliomas Year 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 2030 Use of Asbestos (1000 t) 50 100 150 200 250 300 Number of Mesotheliomas 400 600 800 1000 1200 1400 Total Use of Asbestos (East and West Germany) Mesotheliomas Expected Cases

Australia 2003 France 2006 Probands: 272 Sens.: 84% Spec.: 100% (Robinson et al.) Probands: 272 Sens.: 84% Spec.: 100% France 2006 (Scherpereel et al.) Probands: 137 Sens.: 80% Spec.: 83%

Τι πρέπει να γίνει Καταγραφή όλων των εργαζομένων με προηγούμενη έκθεση σε ίνες αμιάντου (Ενδεικτική αναφορά των κλάδων) Όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των εργοστασίων εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου Οι εργαζόμενοι στη ναυτικοεπισκευαστική ζώνη Όλοι οι εργαζόμενοι που ασχολήθηκαν με τοποθέτηση αμιαντοσωλήνων για την ύδρευση που εργάστηκαν στο χρονικό διάστημα τέλη δεκαετίας 70 μέχρι το 2005. Εργαζόμενοι που επεξεργάζονταν προϊόντα αμιαντοτσιμέντου στις οικοδομές

Και όπου κριθεί από του ιατρούς αναγκαίο Low Dosis Spiral CT Το πρόγραμμα παρακολούθησης αυτών των εργαζομένων πρέπει να περιλαμβάνει: Αναμνηστικό Ιατρικό ιστορικό Εργασιακό ιστορικό Σπιρομέτρηση Ακτινογραφία θώρακα Και όπου κριθεί από του ιατρούς αναγκαίο Low Dosis Spiral CT

Τα προβλήματα της έκθεσης στον αμίαντο δεν αφορούν μόνο εργαζόμενους, αλλά και τον γενικό πληθυσμό, ο οποίος εκτίθεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις του υλικού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις σε συνεχή βάση. Ετσι ο αμίαντος είναι ένα από τα λεγόμενα πολυεπίπεδα παραδείγματα έκθεσης σε παράγοντες επικινδυνότητας.