Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Αποδοτέος Κίνδυνος & Σχετικός Κίνδυνος»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Αποδοτέος Κίνδυνος & Σχετικός Κίνδυνος»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Αποδοτέος Κίνδυνος & Σχετικός Κίνδυνος»

2 «Αποδοτέος Κίνδυνος (AR)»
(Ορισμός) Είναι το ποσοστό μιας ασθένειας ή άλλης παραμέτρου υγείας στα εκτεθειμένα άτομα, που μπορεί να αποδοθεί σε αυτή την έκθεση Αποτελεί ένα χρήσιμο όρο στη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι απεικονίζει το ποσοστό -συνήθως εκφράζεται ως ποσοστό- με το οποίο ο κίνδυνος για μια νόσο μειώνεται είτε μέσω της κατάργησης είτε μέσω του ελέγχου μιας συγκεκριμένης έκθεσης Με τη χρήση του αποδοτέου κινδύνου, είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν τις συνέπειες της έκθεσης, με την αφαίρεση του ποσοστού της έκβασης (συνήθως επίπτωση ή θνησιμότητα) του μη εκτεθειμένου πληθυσμού από το ποσοστό μεταξύ του πληθυσμού των εκτεθειμένων ατόμων. Για παράδειγμα, εάν υπήρξαν 6 θάνατοι ανά 100 μεταξύ των καπνιστών, και 1 θάνατος ανά 100 στους μη καπνιστές, ο αποδοτέος κίνδυνος θα ήταν 5 στους 100. Αυτό υποθέτει ότι οι υπόλοιποι νοσογόνοι παράγοντες, εκτός από την υπό έρευνα αιτία, είχαν τις ίδιες επιπτώσεις στις εκτεθειμένες και στις μη εκτεθειμένες ομάδες.

3 «Σχετικός Κίνδυνος (RR)»
Ορίζεται ως η αναλογία του κινδύνου εμφάνισης ενός περιστατικού μιας νόσου μεταξύ των εκτεθειμένων και των μη εκτεθειμένων ατόμων, σε μία επιδημιολογική μελέτη είναι ένας αντιπροσωπευτικότερος δείκτης από τη διαφορά κινδύνου, επειδή εκφράζεται αναφορικά με ένα βασικό επίπεδο εμφάνισης περιστατικών συσχετίζεται με το μέγεθος του βασικού ποσοστού επίπτωσης, αντίθετα με τη διαφορά κινδύνου. Οι πληθυσμοί με παρόμοιες διαφορές κινδύνου μπορούν να εμφανίσουν πολύ διαφορετικές αναλογίες κινδύνου, ανάλογα με το μέγεθος των βασικών δεικτών ποσοστού. Η αναλογία κινδύνου χρησιμοποιείται για τη αξιολόγηση της πιθανότητας ότι μια σχέση αντιπροσωπεύει μια αιτιώδη συνάφειας. Φυσικά, οι μικρότερες αναλογίες κινδύνου μπορούν επίσης να δείξουν μια αιτιώδη σχέση, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή για να αποκλειστούν άλλες πιθανές ερμηνείες.

4 «Σχετικός Κίνδυνος/Relative Risk(1/2)»
Ένας τρόπος να συγκρίνει κανείς τους κινδύνους στις 2 ομάδες είναι να πάρει τον λόγο του σχετικού κινδύνου ή τον λόγος των κινδύνων (relative risk, RR) Η πιθανότητα ενός ατόμου να παρουσιάσει την νόσο ενώ έχει εκτεθεί σε κάποιο παράγοντα κινδύνου, σε σχέση με την πιθανότητα ενός ατόμου να παρουσιάσει την νόσο ενώ δεν έχει εκτεθεί στον παράγοντα κινδύνου

5 «Σχετικός Κίνδυνος (RR) (1/2)»
Πως υπολογίζεται ο σχετικός κίνδυνος: RR = Εκτεθειμένοι0/Μη Εκτεθειμένοι0 Εκτεθειμένοι1/Μη Εκτεθειμένοι1 ή = Ao/Io A/I1


Κατέβασμα ppt "«Αποδοτέος Κίνδυνος & Σχετικός Κίνδυνος»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google