Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας
ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΤΟ ΔΕΡΜΑ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
Φωτοχημικό νέφος 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης.
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
Αμυντικοί μηχανισμοί ανθρώπινου οργανισμού
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΜΕΛΑΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ.
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΝΟΣΙΑ
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
ΑΚΤΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
Καρκίνος του αίματος.
ΣΠΙΛΟΙ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΛΟΙ
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 8.
ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Dr. Dr.
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Με τον όρο αφυδάτωση του δέρματος εννοούμε την απουσία νερού από τις στιβάδες του σε μη παθολογικές καταστάσεις. Ο όρος αφυδάτωση.
Από το κύτταρο στον οργανισμό 1 ο μάθημα στη Βιολογία Α Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος 2011 Φυσιολογία. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΧΟΡΙΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Τρίχες Όνυχες Σμηγματογόνοι ΧΟΡΙΟ Κωνικές προσεκβολές θηλές.
Παπαχρήστος Νέστωρ. Διαφοροποίηση Διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης αποκτούν διαφορετικά μορφολογικά και λειτουργικά.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
Μουσικό Σχολείο Σερρών Μάθημα: Βιολογία Τάξη: Α΄ Λυκείου
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής
Κεντρικό νευρικό σύστημα Μεταβολές περιβάλλοντος
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ

Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ; ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου Επιθηλιακος Ιςτος Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣ? Ιστός(< ‘ίστμι= τοποθετώ) είναι ένα σύνολο κυττάρων που έχουν όμοια ή παρόμοια κατασκευή και επιτελούν την ίδια λειτουργία. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΣ? Επιθηλιακός ιστός είναι ο τύπος του ιστού που καλύπτει τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματός μας. Διακρίνεται σε καλυπτήριο και αδενικό.

Τομή καλυπτήριου επιθηλιακού ιστού:

Αδενες Αδένας: Ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού π.χ. σάλιο, ιδρώτας, χολή, σπέρμα, σμήγμα κ.ά. Χωρίζονται σε: Ενδοκρινείς αδένες που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Εξωκρινείς αδένες που παράγουν τα διάφορα υγρά του σώματος και διαθέτουν ένα σωληνάκι ώστε να προωθούνται τα υγρά στην επιφάνεια του σώματος Μικτοί αδένες που παράγουν εκρίμματα αλλά και ορμόνες. Λεμφαδένες που παράγουν λεμφοκύτταρα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και ΣΚΟΠΟΣ: Μεταφέρει ουσίες από τη μια πλευρά της δερματικής στοιβάδας στην άλλη. Τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού απορροφούν ουσίες από την μία πλευρά της στιβάδας και τα μεταφέρουν στην άλλη. Η κάλυψη των επιφανειών του σώματος. Ο ιστός αυτός είναι αρκετά ελαστικός και ανθεκτικός και είναι κατάλληλος για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις επιφάνειες.( π.χ. πίεση) Η σύνθεση και η έκκριση ουσιών όπως ιδρώτας, βλέννα κ.α.

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Λεύκη :  Νόσος της μελανίνης του δέρματος, το οποίο τοπικά αποχρωματίζεται. Ακμή: Συνήθης νόσος των σμηγματογόνων αδένων, η οποία περιλαμβάνει τα γνωστά σπυράκια της ακμής Ψωρίαση: Είναι μια δυσλειτουργία του δέρματος και προκαλεί κόκκινες φολιδωτές κηλίδες οι οποίες καλύπτονται από λέπια.

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:

Καρκίνος του Δερματος: Καρκίνος του Δερματος: Είναι μία νόσος στην οποία καρκινικά κύτταρα ανευρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος. Είναι πιο συχνός σε ανοιχτόχρωμα άτομα που έχουν εκτεθεί πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά είναι συχνότερος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, (π.χ. το πρόσωπο, ο λαιμός, τα κάτω χείλη, τα χέρια) Η αρχική εμφάνιση, είναι η εμφάνιση ενός μικρού "σπυριού", μιας πληγής που δεν επουλώνεται ή υπάρχει ένα μικρό κόκκινο ογκίδιο. Τις περισσότερες φορές είναι ιάσιμος Θεραπεία με Laser Τοπική χημειοθεραπεία Ακτινοβολίες Χειρουργική αφαίρεση  

Συνηθεστερες παθησεισ Καρκίνωμα Καρκίνωμα στο αυτί

Παρουσίαση στα πλαίσια της Βιολογίας Β’ λυκείου ως μάθημα επιλογής Από τις μαθήτριες: Μπούα Ειρήνη Β΄2 Μπούζα Ελευθερία Β΄2 Παπαδάτου Ελισάβετ Β΄3 Ηλιάνα Χατζημήτρου Β ΄3 ΤΕΛΟΣ^.^