Biological Micro-Electro-Mechanical Systems

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
Advertisements

BioMEMS for Diagnostics
Pulsed Laser Deposition (PLD) Εναπόθεση υμενίων με παλμικό λέιζερ
Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
(ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)
Εργασία τεχνολογία επικοινωνιών
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Μ. Κουή, Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΙΔΑΧ
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
Διαθεματική Εργασία στο μάθημα της Χημείας
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Εργασια project Χρήστος Αλεξανδρόπουλος Ιωάννα Καραβίτη
Ο ΟΘΟΝΕΣ Η οθόνη  (monitor ) του υπολογιστή, περιλαμβάνει ένα καθοδικό σωλήνα, όπως η τηλεόραση, και κατάλληλα κυκλώματα σάρωσης. Μπορεί να είναι έγχρωμη.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Β΄
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Γ΄
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
Το έργο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ "Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης"»
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟΥ - ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.
Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΟΧΟΙ : Να μπορείτε να,
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΣΙΛΙΚΟΝΗ Εργασία χημείας των μαθητριών Αναγνωσταρά Σταυρούλα
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
3.2 ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΤΥΠΟΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Φωτοβολταϊκό σύστημα Αποτελείται από ένα ή περισσότερα πάνελ φωτοβολταϊκών στοιχείων , μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ-ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Παπαδημητρίου Παναγιώτης Σαραντόπουλος Γιώργος
ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ηλεκτρικό ρεύμα Ηλεκτρικό ρεύμα: Προσανατολισμένη ροή φορτίων (ηλεκτρονίων ή ιόντων) DC (Direct Current): ροή συνεχώς προς μια κατεύθυνση AC (Alternating.
ΗΑRDWARE OΘΟΝΗ - ΠΟΝΤΙΚΙ ΟΘΟΝΗ ΟΘΟΝΗ.
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
Τρανζίστορ Ετεροεπαφών
ΡΟΗ Ι: ΒΪΟΙΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής.
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Τεχνολογία powerline homeplug για τη δημιουργία του «έξυπνου» σπιτιού και εφαρμογή της στην κατασκευή αλληλεπιδραστικής διεπαφής.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Πληροφοριακά συστήματα συντήρησης εξοπλισμού
Ασύρματα μέσα μετάδοσης
Κουή Μαρία , Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΕΔΙΠ
Κεραμική εστία KM 5603 Προϊοντικά χαρακτηριστικά
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
Έλεγχος Ηλεκτρικών Μηχανών με την χρήση διακοπτικών κυκλωμάτων DC/DC
Συσκευές ηλεκτροφόρησης. Ηλεκτροφόρηση Αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιολογία και στην ιατρική για το χωρισμό – σπάσιμο – διάλυση.
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εισαγωγή στη Χημεία Δ ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ Χ ΗΜΕΙΑΣ Γ ΥΜΝΑΣΙΟΥ τάξη B ΄ γυμνασίου.
ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα.
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
M.E.M.S. ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΜΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΜΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Biological Micro-Electro-Mechanical Systems Κίτσος Γιάννης 02109639 Γεωργακοπούλου Μαντώ 02109097

Ορισμός Τα μικρο-ηλεκτρο-μηχανικά συστήματα (MEMS) χρησιμοποιούν την τεχνολογία των πολύ μικρών συσκευών (συνήθη μεγέθη: από 20 μm έως 1 mm.) Συνήθως αποτελούνται από α) μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας δεδομένων (microprocessor) β) πολύ μικρά στοιχεία-εξαρτήματα (αισθητήρες, μετατροπείς, επενεργητές και ηλεκτρονικές συσκευές) Τα βιολογικά ή βιοϊατρικά μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (BioMEMS) είναι στην ουσία MEMS που έχουν εφαρμογές ή λειτουργίες στην βιολογία και την ιατρική.

BioMEMS-LOC-μTAS BioMEMS: επικεντρώνονται στα μηχανικά μέρη και στις τεχνολογίες μικροκατασκευής κατάλληλες για βιολογικές εφαρμογές. LOC: συσκευές που ενσωματώνουν μία ή και περισσότερες εργαστηριακές λειτουργίες σε ένα ενιαίο chip. TAS: συσκευές που αυτοματοποιούν και περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χημική ανάλυση ενός δείγματος.

Βιοαισθητήρες Αποτελούνται από ένα βιολογικό σύστημα αναγνώρισης (bioreceptor) και από έναν μετατροπέα. Διακρίνονται σε μηχανικούς, ηλεκτρικούς και οπτικούς. Σύμφωνα με τη θέση τους διακρίνονται σε τοπικούς, εξωτερικούς και εμφυτευμένες συσκευές.

Εφαρμογές Νευρολογία (Θεραπεία της υδροκεφαλίας, βλάβη του αυτόνομου νευρικού συστήματος)

Διάγνωση- Αντιμετώπιση ασθενειών (LOC, μTAS, μικροεπεξεργαστές DNA, BioFlips, Point of care, μετρητής γλυκόζης, ενδοσκόπηση, καρκίνος)

Μικροχειρουργική (minimally invasive devices, The da Vinci Surgical System)

Λήψη φαρμάκων (παροχή ινσουλίνης, παροχή μορφίνης στη σπονδυλική στήλη, αποφυγή ανοσολογικής απόρριψης ενός μοσχεύματος) Οπτική (μέτρηση πίεσης στο εσωτερικό του βολβού του ματιού, τεχνητός αμφιβληστροειδής χιτώνας)

Καρδιολογία (μέτρηση πίεσης της καρδιάς και των καρδιακών παλμών για αποφυγή καρδιακής ανακοπής) Ακουστική (δημιουργία τεχνητού κοχλία για το αυτί, αποκατάσταση της ακοής) Microfluidics (ολοκληρωμένα μικροchip επιτρέπουν διαχωρισμούς, χημικές αντιδράσεις και αναλυτικές μετρήσεις με τη χρήση πολύ μικρών ποσοτήτων του δείγματος προς εξέταση)

Πρωτεΐνες Βιοσυμβατότητα Κρανιακές βλάβες (ταυτόχρονη ανάλυση χιλιάδων πρωτεϊνών σε ένα μόνο πείραμα) Βιοσυμβατότητα (εξετάζεται εάν είναι το υλικό ασφαλές και εάν έχει τις απαραίτητες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες ώστε να ανταπεξέλθει στη λειτουργία που προορίζεται) Κρανιακές βλάβες (μέτρηση πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου)

Εμβιομηχανική χόνδρου (ανάπτυξη βιώσιμων υποκατάστατων τα οποία αποκαθιστούν, διατηρούν ή βελτιώνουν τη λειτουργία του ανθρώπινου χόνδρου) Σπονδυλική στήλη (ενσωματωμένο εμφύτευμα που μπορεί να επαναφέρει την δυνατότητα της κίνησης σε άτομα με τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη)

Ζητήματα εθνικής ασφάλειας Περιβάλλον (έλεγχος των επιπέδων της διοξίνης στο περιβάλλον μέσω ενός γονιδίου της πυγολαμπίδας, πρόβλεψη της θανατηφόρου τοξικότητας των χημικών στους ανθρώπους, ταχεία ανίχνευση και έγκαιρη προειδοποίηση για την ύπαρξη παθογόνων στον αέρα ή το νερό). Ζητήματα εθνικής ασφάλειας (αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύουν, ταξινομούν και ταυτοποιούν ένα βιολογικό ή χημικό στόχο, γνώση ύπαρξης νερού ή εδάφους σε παραμεθόριες περιοχές)

Υλικά κατασκευής Πυρίτιο Πολυμερή Μέταλλα Κεραμικά Βιολογικά υλικά Χαρτί Electrokinetics Microfluidics

Μέθοδοι κατασκευής Λιθογραφία (φωτολιθογραφία) Micromachining

Bulk micromachining χάραξη σε ένα υπόστρωμα ως υπόστρωμα χρησιμοποιείται κυρίως πυρίτιο αφού μπορεί να υποστεί υγρή εγχάραξη ανισοτροπικά χρησιμοποιούνται υγροί αλκαλικοί διαλύτες για τη διάλυση του πυριτίου και η πιο κοινή στο πυρίτιο είναι η ανισότροπη υγρή χάραξη

Surface micromachining γίνεται χάραξη διαφορετικών δομικών στρωμάτων πάνω από το υπόστρωμα δυνατότητα κατασκευής μονολιθικών μικροσυστημάτων στα οποία τα ηλεκτρονικά και τα μηχανικά εξαρτήματα είναι ενσωματωμένα στο ίδιο υπόστρωμα

Κατασκευή Ευρύ φάσμα εφαρμογών Ποικιλία μεγεθών Διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας

Παραδείγματα Κατασκευή μικρο-αντλιών Εξαρτήματα Επενεργητής Κινούμενη μεμβράνη Βαλβίδες Τεχνολογία Πιεζοηλεκτρικές Θερμοπνευματικές Ηλεκτρομαγνητικές

Κατασκευή μικρο-αντλιών Πιεζοηλεκτρική Απόδοση Μετατροπής K 2 = Έξοδος Μηχανικής Ενέργειας Είσοδος Ηλεκτρικής Ενέργειας Μεγάλος παλμός παροχής Σύντομος χρόνος απόκρισης Ολοκλήρωση κατασκευής με ένα απλό ολοκληρωμένο κύκλωμα

Κατασκευή μικρο-αντλιών Πιεζοηλεκτρική

Κατασκευή μικρο-αντλιών Θερμοπνευματική Αρχή λειτουργίας: θερμική διαστολή Διαστολή και συστολή του αέρα από σύστημα θέρμανσης/ψύξης Υψηλή πίεση και μετατόπιση της μεμβράνης Ενέργεια λειτουργίας πάνω από ένα επίπεδο

Κατασκευή μικρο-αντλιών Θερμοπνευματική

Κατασκευή μικρο-αντλιών Ηλεκτρομαγνητική Η δύναμη του ηλεκτρομαγνήτη εξαρτάται από το ρεύμα στις σπείρες του πηνίου Σύντομος χρόνος απόκρισης Πιθανότητα μεγάλων αποκλίσεων Απαίτηση υψηλής ενέργειας λειτουργίας, δυνατότητα ασύρματης παροχής της

Κατασκευή μικρο-αντλιών Ηλεκτρομαγνητική

Κατασκευή μικρο-αντλιών Συμπεράσματα Τεχνολογία Παροχή (μl/s) Συχνότητα (Hz) Διαστάσεις (mm×mm×mm) Πιεζοηλεκτρική 25.5 170 6×6×1.5 Θερμοπνευματική 0.23 4 Ηλεκτρομαγνητική 3.8 2.5 14×9×6

Οικονομική ανάπτυξη και προβλέψεις

Νέες Τεχνολογίες Έξυπνος φακός επαφής (Google) Σύμφωνα με εκτιμήσεις 1/10 θα έχει διαβήτη μέχρι το 2035 Μέτρηση γλυκόζης από τα δάκρυα Δεν θα χρειάζεται δείγμα αίματος Μικροσκοπικά LED θα ειδοποιούν αν η γλυκόζη ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια

Νέες Τεχνολογίες Έξυπνος φακός επαφής (Google)

Νέες Τεχνολογίες Έξυπνα ρολόγια Αξεσουάρ καθημερινής χρήσης Δυνατότητα σύνδεσης με έξυπνα κινητά τηλέφωνο και επέκταση δυνατοτήτων Μέτρηση και παρακολούθηση καρδιακού παλμού ή και άλλων χαρακτηριστικών του δέρματος σε μόνιμη βάση Αποτελεσματικότερη άθληση

Surgery on a grape

Ερωτήσεις??