Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μ. Κουή, Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΙΔΑΧ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μ. Κουή, Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΙΔΑΧ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μ. Κουή, Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΙΔΑΧ
Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών ΒΙΟΫΛΙΚΑ Μάθημα επιλογής 8ου εξαμήνου 5 Μ. Κουή, Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΙΔΑΧ

2 Τι είναι τα βιοϋλικά; Τα βιοϋλικά είναι υλικά αιχμής, μη φαρμακευτικά υλικά, τα οποία έρχονται σε επαφή με το βιολογικό σύστημα του ανθρώπου, είναι βιοσυμβατά, βιο- απορροφήσιμα, ένθετα ή χειρουργικά υλικά.

3 Τα βιοϋλικά έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες της βιοϊατρικής.
Μπορούν να είναι φυσικά (βιολογικά) ή σύνθετα υλικά (στερεά ή και υγρά), και χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ή αποκατάσταση τμημάτων του ανθρώπινου σώματος.

4 Τα βιοϋλικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αντικαθιστούν τμήματα του σώματος (δέρμα, οστό, καρδιά, κ.ά.) Μπορούν να είναι φυσικά (κολλαγόνο, σελουλόζη) ή τεχνητά (μεταλλικά, πλαστικά, κεραμικά ή σύνθετα) Π.χ. Στα βιοϋλικά ανήκουν τα οδοντικά εμφυτεύματα και οι φακοί επαφής ή ενσωμάτωσης (καταρράκτης, διόρθωση μυωπίας κλπ).

5 Εφαρμογές βιοϋλικών Τεχνητό δέρμα Φακοί επαφής Εμφύτευμα
Τεχνητή Βαλβίδα καρδιάς Αρθροπλαστική ισχίου

6 Σκοπός του μαθήματος Η μελέτη των ιδιοτήτων των βιοϋλικών και η συσχέτιση της δομής με τις ιδιότητές τους καθώς και η επίδραση του περιβάλλοντος πάνω σε αυτά.

7 Ρόλος του Χημικού Μηχανικού
Ανάπτυξη τρόπων ελέγχου των πρώτων υλών, που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να παρέχεται η δυνατότητα να παράγονται καθαρά υλικά με επιθυμητές ιδιότητες. Σχεδιασμός υλικών με υψηλές προδιαγραφές. Ανάπτυξη υλικών με αντοχή σε αντίξοες συνθήκες, όπως είναι το βιολογικό περιβάλλον. Αναζήτηση νέων προηγμένων υλικών με εξειδικευμένες φυσικοχημικές ιδιότητες.

8 ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Περιεχόμενα
Βιοϊατρικά όργανα και συσκευές Εφαρμογές προσθετικά oρθοπαιδικά υλικά καρδιολογικά oδοντιατρικά υλικά υλικά πλαστικής χειρουργικής υλικά αιμοκάθαρσης Εισαγωγή Χημεία των βιοϋλικών Χημικοί δεσμοί-Δομή μορίων Ιδιότητες βιοϋλικών Φυσικά υλικά Σύνθετα υλικά Μεταλλικά υλικά Βιοπολυμερή Επίδραση βιοϋλικών και κυττάρων

9 ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΒΑΘΜΟΣ 100% Τελική Γραπτή Εξέταση ή
50% Τελική Γραπτή Εξέταση 50 % Επεξεργασία Θέματος (παρουσίαση)) Σημειώσεις: Βιοϋλικά, Δεσμός Δότη – Δέκτη – Μακρομόρια - Υπερμόρια, (Ι. Αναστασοπούλου, Θ. Θεοφανίδης) Βιοϋλικά και εφαρμογές, (Δ.Κ. Υφαντής)


Κατέβασμα ppt "Μ. Κουή, Καθηγήτρια ΕΜΠ Συνεργάτες: Δρ. Β. Δρίτσα, ΙΔΑΧ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google