Εγκυμοσύνη και ιοντίζουσες ακτινοβολίες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ημερίδα Η Συμβολή των Ερευνητικών Κέντρων στην Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής.
Advertisements

Στοιχεία Ακτινοπροστασίας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ.
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ.
Ραδιενέργεια και Επιπτώσεις στην Υγεία: Μύθοι και Πραγματικότητα
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
Ματθαιοπούλου Καλλισθένη Σολωμού Γεωργία Χριστοδουλίδης Στέφανος
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ.  είναι ο αριθμός των θανάτων - από κάθε αιτία - που συνέβησαν και καταγράφηκαν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ανά 1000 κατοίκους.
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
Πιλοτικό Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Ενηλίκων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΑ Ι.Ε.Κ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΣΥΠ ΔΡΑΜΑΣ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
Οι επιπτώσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας
Γενετική Συμβουλευτική και Καρκίνος: η Κυπριακή Εμπειρία Έλενα Σπανού Αριστείδου, MS Σύμβουλος Γενετικής Κλινική Γενετικής Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Μάιος 2011.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ (MEDI-TEST)
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Αντισύλληψη.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Φυσιολογικές μεταβολές της νεφρικής λειτουργίας στην κύηση, νεφροπάθειες και κύηση, ουρολοιμώξεις στη κύηση, ΧΝΑ και κύηση Κ. Μαυροματίδης.
Βιολογικές επιδράσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
- Kάθε μέρα χάνεται μια πενταμελής οικογένεια ή μια ομάδα μπάσκετ. - Kάθε δύο μέρες μια ποδοσφαιρική ομάδα θυσιάζεται στην άσφαλτο. - Kάθε εβδομάδα.
Επιμέλεια: Δούρου Μαρίνα ΠΕ04-04
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ιατρική του Ύπνου ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
Βιοηθική και ακτινοπροστασία
KINHTO.
Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
 Είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής πολύτιμη και αναντικατάστατη.  Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει αυθόρμητα.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Ομιλητής: ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Συντακτική ομάδα  ΣΩΤΑ ΗΛΕΚΤΡΑ  ΚΑΤΣΙΚΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΟΥΡΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  ΝΙΚΟΛΕTΤΗ ΣΤΑΥΡΗ  ΓΚΡΙΤΖΙΟΥ.
Δροσούλα Γιαντσούδη, PhD Research Fellow Αθήνα, 30 Μαϊου 2015 Πολεμώντας τον καρκίνο με πρωτόνια.
Δ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Στρογγυλή Τράπεζα: Εγκυμοσύνη και απεικονιστικές εξετάσεις με ακτίνες Χ Εισήγηση: Βιολογικές αποτελέσματα και κίνδυνοι για το κύημα Στρογγυλή Τράπεζα:
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ Μαγδαληνή Αγγέλικα Γιώτα Γκαγιάννη Κατερίνα Καμβρογιάννη Μάτα Γεωργούδη Δήμητρα Ρούση ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α’
Βιοψια με boυρτσακι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σ.Δ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ,2-3% ΚΥΗΣΕΩΝ
«ΕΡΩΤΗΣΗ 1» Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις , δηλαδή.
Προληπτικη ιατρικη.
Έκτρωση Η έκτρωση είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως (< 24.
2ο Εργαστήριο επιδημιολογίας
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Project Α’ Τετραμήνου Θέμα: Εξάρτηση Από Το Τσιγάρο
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Ακτινοπροστασία Νομοθεσία σχετική με ακτινοπροστασία
Ακτινοπροστασία Αρχές και κανονισμοί ακτινοπροστασίας
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Όταν μείνει έγκυος μία γυναίκα, εξακολουθεί να έχει εμμηνο ρύση κατα τη διάρκεια της κύησης; Ναι Όχι.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Φυσιολογικό και παθολογικό
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εγκυμοσύνη και ιοντίζουσες ακτινοβολίες Δρ. Παναγιώτης Κηπουρός Φυσικός Ιατρικής - Ακτινοφυσικός

Εισαγωγή Τα βιολογικά αποτελέσματα στο κύημα λόγω ακτινοβόλησης του εξαρτώνται από : Το στάδιο της ανάπτυξης του (εβδομάδα κύησης) Τη δόση της ακτινοβολίας που δέχθηκε Τα άμεσα αποτελέσματα της ακτινοβόλησης του κυήματος είναι: Θανάτωση Εμφάνιση δυσπλασιών για δόσεις > 100 mSv ( 1000 α/γ θώρακος) Νοητική καθυστέρηση μείωση του IQ κατά 3 μονάδες ανά 100 mSv Η «φυσιολογική» πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων ανωμαλιών (για λόγους άσχετους με ακτινοβολίες) είναι 3-6 %

Εισαγωγή Τα απώτερα αποτελέσματα της ακτινοβόλησης του κυήματος είναι: Καρκινογένεση Λευχαιμία Το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στα άτομα του πληθυσμού (για λόγους άσχετους με ακτινοβολίες) είναι 25 % 1.5 % ανά 100 mSv

Επιδράσεις της ακτινοβολίας στο κύημα Χρόνος μετά τη σύλληψη Επίδραση της ακτινοβολίας Πρώτες 3 εβδομάδες (περίοδος εμφύτευσης του κυήματος στη βλεννογόνο της μήτρας) Κανένα αποτέλεσμα στο παιδί που θα γεννηθεί 3η έως 8η εβδομάδα (περίοδος μείζονος οργανογένεσης) Πιθανότητα εμφάνισης δυσπλασιών Κατώφλι: 100 mSv 8η έως 25η εβδομάδα (περίοδος διάπλασης του κεντρικού νευρικού συστήματος) Πιθανότητα μείωσης του δείκτη νοημοσύνης και διανοητική καθυστέρηση 4η εβδομάδα έως τη γέννηση Πιθανότητα καρκινογένεσης στην παιδική ηλικία ή στην ενήλικο ζωή

Δόσεις στο κύημα από διαγνωστικές εξετάσεις Εξέταση Δόση στο κύημα (mSv) Πιθανότητα ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου (%) Ακτινογραφία θώρακα 0.01 >> σπονδ. Στήλης 1.7 0.025 >> κοιλίας Αξονική θώρακα 0.06 >> κεφαλής >> πυέλου 25 0.4 >> κοιλίας 8 0.1 Σπινθηρ. οστών 3.3 0.05 >> μυοκαρδίου 3.7 σύγκριση Υπενθύμιση: το «σύνηθες» ποσοστό εμφάνισης νεοπλασιών είναι 25 %

Ακτινοπροστασία του κυήματος πριν την εξέταση Ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου αν νομίζετε ότι είστε έγκυος

Ακτινοπροστασία του κυήματος πριν την εξέταση Σε περίπτωση που η εξεταζόμενη δεν έχει παρατηρήσει καθυστέρηση στον κύκλο ή βρίσκεται εντός διαστήματος 10 ημερών από την έναρξη της τελευταίας εμμήνου ρήσεως τότε η εξέταση πραγματοποιείται κανονικά. Εάν υπάρχει υπόνοια εγκυμοσύνης η εξέταση πρέπει να αναβάλλεται μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση ή να πραγματοποιείται εφόσον έχει προηγηθεί αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που η εξέταση είναι αιτιολογημένη, πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά. Όταν η εγκυμοσύνη είναι γνωστή τότε πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές διαγνωστικές μέθοδοι με χαμηλότερη ή μηδενική ακτινική επιβάρυνση (π.χ υπέρηχοι, μαγνητική τομογραφία κλπ). Σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης προέχει η άμεση διάγνωση και η ασφάλεια της εγκύου.

Έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολίες χωρίς να είναι γνωστή η εγκυμοσύνη Εάν η δόση στο κύημα δεν υπερβαίνει το 1 mSv τότε δεν είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων (δοσιμετρικοί υπολογισμοί κλπ) διότι δεν συνεπάγονται βλάβες σε αυτό ενώ η πιθανότητα εμφάνισης απώτερων αποτελεσμάτων είναι αμελητέα. Η διακοπή της κύησης δεν αιτιολογείται για δόσεις στο κύημα μικρότερες των 100 mSv. Επίσης, η διακοπή δεν αιτιολογείται σε εξετάσεις όπου το κύημα είναι εκτός της κύριας δέσμης της ακτινοβολίας (π.χ α/γ άκρων, μαστογραφία κλπ). Σε περιπτώσεις όπου η δόση στο κύημα ξεπερνά τα 100 mSv η απόφαση διακοπής της εγκυμοσύνης ανήκει αποκλειστικά στο οικογενειακό περιβάλλον αφού πρώτα ενημερωθεί για τις πιθανότητες εμφάνισης βλαβών. Υπενθύμιση: Σε καμία συνήθη διαγνωστική εξέταση δεν αναμένονται δόσεις της τάξης των 100 mSv στο κύημα.

Επίλογος - Συμπεράσματα Οι συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις δεν εγκυμονούν κινδύνους για το κύημα. Η ενημέρωση του ιατρού, πριν την εξέταση, για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη είναι μείζονος σημασίας. Η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι αιτιολογημένη μόνο σε εξαιρετικές-ακραίες περιπτώσεις. Η σωστή ενημέρωση (εκτίμηση πιθανοτήτων εμφάνισης βλαβών) των γονέων είναι βασική αφού η απόφαση είναι αποκλειστικά δική τους. Σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης (ατυχήματα, ακτινοθεραπεία) προέχει η ασφάλεια της εγκύου.