Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
Αναπνοή Αντανακλαστικά: Οργανωμένες, ακούσιες αντιδράσεις που δεν αποτελούν προϊόν μάθησης και εμφανίζονται αυτομάτως, ως αντίδραση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα (θηλασμού, κατάποσης, προσανατολισμού/αναζήτησης)

2 Η κατάσταση του νεογέννητου
Τα νεογέννητα έχουν μέσο βάρος γέννησης 3200 έως 3400 γραμμάρια, με φυσιολογικό εύρος από 2 ½ έως 4 ½ κιλά. Επίσης, έχουν μήκος 51 εκατοστά. To μήκος δεν αντανακλά τη γενετική κληρονομιά του βρέφους γιατί τα γονίδια που ελέγχουν το ύψος εκδηλώνονται μετά τη γέννηση.

3 Εκτίμηση της βιωσιμότητας του βρέφους
Για την κατασκευή εργαλείων που μέτρησης της βιωσιμότητας του βρέφους: (α) Εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά που είναι ζωτικής σημασίας για την φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους (β) Συλλέγονται βαθμολογίες από μεγάλο αριθμό βρεφών για να καθιερωθούν οι γνώμονες συγκρίσεων. (γ) Οι γνώμονες αυτοί χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η σχετική κατάσταση του κάθε βρέφους.

4 Φυσική κατάσταση-Η κλίμακα της Apgar
Χρησιμοποιείται 1 λεπτό και 5 λεπτά μετά τη γέννηση και αξιολογεί: Χρώμα (Εμφάνιση-Appearance) Καρδιακούς παλμούς (Pulse) Αντίδραση στα ερεθίσματα (Grimace) Μυϊκό τόνο (Activity) Αναπνευστική προσπάθεια (Respiration)

5

6 Προωρότητα (πριν την 38η εβδ.)
Δύο παράγοντες καθορίζουν τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα σε ένα πρόωρο βρέφος: Κατά πόσο το πρόωρο βρέφος υποφέρει από κάποια άλλη ιατρική πάθηση. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες του βρέφους μετά τη γέννηση.

7

8 Το χαμηλό βάρος γέννησης (λιποβαρή νεογνά)
Τα νεογέννητα που ζυγίζουν λιγότερο από γραμμάρια

9 Το χαμηλό βάρος γέννησης (άκρως λιποβαρή νεογνά)
Τα νεογέννητα που ζυγίζουν λιγότερο από γραμμάρια ή που, ανεξαρτήτως βάρους, έμειναν λιγότερες από 30 εβδομάδες μέσα στη μήτρα

10 Το χαμηλό βάρος γέννησης
Αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών δυσκολιών. Όσο πιο μικρό είναι το βρέφος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κάποιου είδους συγγενούς διαμαρτίας (π.χ., νευρολογική βλάβη). Επίσης, συνήθως, υποφέρουν από μειωμένες νοητικές ικανότητες.

11 Ανοξαιμία Η ολιγόλεπτη αποστέρηση οξυγόνου στο έμβρυο που οφείλεται στις διαδικασίες του τοκετού και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες

12 Επίλόχεια κατάθλιψη Περίοδος βαθιάς κατάθλιψης που ακολουθεί τον τοκετό Συμβαίνει σε περίπου 10% των μητέρων (προδιάθεση, ιστορικό, εντάσεις διακυμάνσεις στην παραγωγή ορμονών)

13


Κατέβασμα ppt "Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google