Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

2 Σήμερα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι αντισύλληψης, που δίνουν τη δυνατότητα στο σύγχρονο ζευγάρι να απόλαυση την ερωτική του επιθυμία χωρίς το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για την αντισύλληψη: δεν προβάλλονται καθόλου τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των διαφόρων μεθόδων, ενώ υπερμεγενθύνονται οι αντικειμενικά λίγες παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε έναν απαράδεκτα μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων που τελικώς καταλήγουν σε τεχνητή διακοπή (έκτρωση).

3 Η επιλογή μιας αντισυλληπτικής μεθόδου θα εξαρτηθεί από το αν αυτή θα είναι μόνιμη ή αναστρέψιμη, από τον βαθμό αποτελεσματικότητας της μεθόδου και από την αντικειμενική δυνατότητα να την εφαρμόζει σωστά το ζευγάρι. Μικρής αποτελεσματικότητας: Η διακεκομμένη συνουσία και η αποχή τις γόνιμες μέρες του κύκλου. Μέτριας αποτελεσματικότητας: Το προφυλακτικό (ανδρικό και γυναικείο), το διάφραγμα, ο κολπικός σπόγγος, οι σπερματοκτόνες κρέμες ή υπόθετα, το τραχηλικό κύπελλο. Μεγάλης αποτελεσματικότητας: Όλες οι μόνιμες μέθοδοι, τα ενδομήτρια σπειράματα, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια, και τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο.

4 Α . ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ 1. Το Ανδρικό προφυλακτικό:  Είναι η μοναδική  μέθοδος που προστατεύει αποτελεσματικά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το προφυλακτικό πρέπει να τοποθετείται στο πέος όταν βρίσκεται σε πλήρη στύση και πριν εισχωρήσει στον κόλπο.

5 Η κάλυψη του πέους πρέπει να είναι πλήρης σε όλο το μήκος του
Η κάλυψη του πέους πρέπει να είναι πλήρης σε όλο το μήκος του. Κατά την τοποθέτηση πρέπει να πιέζεται ο χώρος συλλογής σπέρματος ώστε αυτός να μην περιέχει καθόλου αέρα που θα μπορούσε να συμβάλλει στο σπάσιμο του προφυλακτικού κατά την εκσπερμάτωση. Πιθανότητα αποτυχίας: 14% (στη συνήθη χρήση από το μέσο ζευγάρι). Οι περιπτώσεις αποτυχίας αφορούν σε κακή τοποθέτηση που οδηγεί σε σπάσιμο του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της επαφής. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

6 Συχνά στα νοσοκομεία έρχονται γυναίκες που αναφέρουν ότι το προφυλακτικό έχει εισχωρήσει και παραμείνει βαθιά μέσα στον κόλπο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αφαίρεσή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί πολύ εύκολα να το απομακρύνει με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθείται μια μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης  για την πρόληψη πιθανής εγκυμοσύνης.

7 2. Το γυναικείο προφυλακτικό: Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι μεγαλύτερα και φαρδύτερα από τα αντρικά. Τοποθετούνται μέσα στον γυναικείο κόλπο. Είναι πιο γνωστά στις αναπτυσσόμενες χώρες παρά στις αναπτυγμένες.  Είναι πιο δύσκολα στην χρήση και πολύ ακριβότερα από τα αντρικά πράγμα που αποθαρρύνει την χρήση τους. Παρουσιάζει 4% αποτυχία για τον πρώτο χρόνο, 19% γενική αποτυχία. Οι γυναίκες αναφέρουν σε υψηλό ποσοστό πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή.

8 3. Το διάφραγμα:  Δεν είναι συχνή αντισυλληπτική μέθοδος, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ελαστικό δίσκο σε κυπελλοειδές σχήμα που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας και με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει την είσοδο σπερματοζωαρίων στην μήτρα. Χρησιμοποιείται από γυναίκες που θέλουν οι ίδιες να έχουν τον έλεγχο της αντισύλληψης κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη. Σημασία στην αποτελεσματικότητα της αντισύλληψης έχει το ιδανικό μέγεθος του διαφράγματος που είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα και καθορίζεται σε συνεργασία με το γυναικολόγο.

9 Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν προσφέρει αποτελεσματική προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επιπλέον αν τοποθετηθεί λάθος ή αν χρησιμοποιηθεί μικρό διάφραγμα η ασφάλεια ως προς την αντισύλληψη είναι μικρή. Παρουσιάζει 6% αποτυχία για τον πρώτο χρόνο χρήσης, και 15% για γενική χρήση

10  4. Οι κολπικοί σπόγγοι: Οι αντισυλληπτικοί σπόγγοι από κολλαγόνο ή από πολυουρεθάνη, εμποτισμένη με σπερματοκτόνο. Τοποθετούνται μέσα στον κόλπο της γυναικάς, μέχρι και 24 ώρες πριν από την σεξουαλική επαφή. Μπορεί να παραμείνει πάνω από 24 ώρες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων επαφών. Η μέθοδος εφόσον εφαρμοστεί κατά ιδανικό τρόπο- ένα ποσοστό αποτυχίας της τάξης του 6%, στην πράξη, όμως, οι λανθασμένες τεχνικές στην εφαρμογή της οδηγούν σε ένα ποσοστό αποτυχίας που αγγίζει το 40%.

11 5. Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα
5. Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα. Στα φαρμακεία τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές όπως κολπικές κρέμες ή gel και κολπικά υπόθετα ή αφρό. Έχουν γενικά πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας σαν μοναδική μέθοδο και συνιστάται να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια άλλη μέθοδο φραγμού από αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω.

12 6. Το σπιράλ (ενδομητρικό σπείραμα)
Πρόκειται για πλαστικές ράβδους σε σχήμα Τ που περιέχουν χαλκό ή λεβονοργεστρέλη και τοποθετούνται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Το σπιράλ προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος μέσα στο ενδομήτριο και έτσι αφ'ενός εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αφ'ετέρου εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.  Έχουν πολύ υψηλα επίπεδα αντισυλληπτικής προστασίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για άμεση και επείγουσα αντισύλληψη μετά την ερωτική επαφή. 

13 Μειονεκτούν στο ότι δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας. Το σπιράλ χαλκού μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, προτιμάται όμως η τελευταία ημέρα της περιόδου για πιο εύκολη τοποθέτηση. Το σπιράλ λεβονοργεστρέλης τοποθετείται την 7η ημέρα του κύκλου. πιθανότητα αποτυχίας: 0.8%

14 Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν πόνο και μικρή αιμόρροια μετά την τοποθέτηση του ενδομητρικού σπειράματος. Τα συμπτώματα αυτά τις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικά, όμως σε κάποιες γυναίκες ο πόνος είναι αρκετά ενοχλητικός ώστε να οδηγούνται σε αφαίρεση του σπειράματος από το γυναικολόγο.

15 7.Αντισυλληπτικά δισκία
Είναι δισκία που περιέχουν τεχνητές γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερινοειδές) σε χαμηλή δοσολογία. Τα αντισυλληπτικά καταστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη, ενώ μετατρέπουν το ενδομήτριο σε μη φιλόξενο για το έμβρυο. τα αντισυλληπτικά ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο, μειώνουν το αίμα σε κάθε περίοδο και μειώνουν τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια). Τα αντισυλληπτικά λαμβάνονται από ένα χάπι κάθε ημέρα για 21 ημέρες και μετά διακόπτονται και ακολουθεί περίοδος. Η γυναίκα για 7 ημέρες δεν παίρνει αντισυλληπτικά και από την 8η ημέρα και μετά ξεκινάει νέο κουτί με 21 χάπια

16 8. "ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ"
 Το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για επείγουσα αντισύλληψη περιέχει λεβονοργεστρέλη (Norlevo ή Postinor). Θα πρέπει να χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και να μην γίνεται συστηματική χρήση, αφού μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο και η αποτελεσματικότητά του περιορίζεται στο 85%.

17 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αντισυλληπτικών χαπιών
Σύμφωνα λοιπόν με τελευταίες έρευνες που έγιναν σε Αμερικανικές μελέτες αποδείχτηκε πως: Προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Επισημαίνεται πως η «προστασία» αυτή διαρκεί έως και 25 χρόνια μετά την διακοπή της λήψης τους, δεδομένου ότι το συστατικό προγεστερόνη που περιέχουν τα δισκία μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της κυτταρικής υπερανάπτυξης στο ενδομήτριο κάτι που «διατηρείται» και για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την λήξη της χορήγησής τους στον οργανισμό.

18 Πιθανόν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων αυξάνει –αν και ελάχιστα- τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών ή σε όσες βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

19 Πώς χρησιμοποιούνται τα προφυλακτικά;

20 Για την παραπανω εργασια δουλεψαν οι:
Βαλογιάννης Σίμος Κοψιδάς Παναγιώτης-Έκτορας Κυριακού Υβόννη


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google