Χοληστερόλη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Ηλέκτρα Μαρία Ζέρβα.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Διατροφή και Υγεία.
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Οι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Προάγουν την ανάπτυξη της μυϊκής.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Χοληστερολη ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ένα καλό και κακό στεροειδές Κυριάκος Χατζηδάκης
Εργασία με θέμα τη διατροφή!
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ.
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
να φροντίσει καλύτερα την υγεία σου
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χρόνια θεραπεία ασθενούς με βαρβιτουρικά μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα εκτός από:  Αύξηση αντιδράσεων φάσης Ι  Αύξηση αντιδράσεων φάσης.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
Η σημασία των αντιοξειδωτικών στη διατροφή του ανθρώπου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χοληστερόλη

Τι είναι Χοληστερόλη Το όνομα χοληστερόλη προέρχεται από το ελληνικό '' chole-'' (χολή) και '' στερεοφωνικά '' (στερεά) και το επίθεμα χημικών ''-ΕΓ '' για την αλκοόλη, ως François Poulletier de la Salle πρώτα προσδιορίζονται χοληστερόλης σε στερεά μορφή στο gallstones, το 1769. Ωστόσο, ήταν μόνο το 1815 ότι χημικός Εζέν Σεβρέλ με το όνομα της σύνθετης "cholesterine".

Η χοληστερόλη είναι μια waxy αντι-ανδρογόνα μεταβολίτη βρέθηκαν σε κυτταρικών μεμβρανών και μεταφέρονται στο πλάσμα του αίματος, όλων των ζώων. Είναι στοιχείο απαραίτητο διαρθρωτικών των θηλαστικών κυτταρικών μεμβρανών, εφόσον απαιτείται, να καθιερωθεί κατάλληλη διηθητική διαπερατότητας και ρευστότητα. Επιπλέον, η χοληστερόλη είναι σημαντικό στοιχείο για την παρασκευή bile οξέα, αντι-ανδρογόνα ορμόνες και αρκετές λιποδιαλυτή βιταμίνες. Η χοληστερόλη είναι η κύρια στερόλης συνέθεσε από τα ζώα, αλλά είναι συνέθεσε μικρές ποσότητες σε άλλες ευκαρυωτικά κύτταρα, όπως τα φυτά και τους μύκητες. Είναι σχεδόν εντελώς απούσα μεταξύ προκαρυωτικούς, τα οποία περιλαμβάνουν βακτήρια.

Κατιγοριες Οι πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η χοληστερίνη που μεταφέρουν οι λιποπρωτεΐνες αυτές είναι κοινώς γνωστή με τις ονομασίες η «καλή» και η «κακή» χοληστερίνη, αντιστοίχως. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη από τους ιστούς στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εναπόθεση χοληστερίνης στα αγγεία κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και, συνεπώς, απόφραξης των αγγείων. Για αυτό η χοληστερίνη που μεταφέρεται μέσω της HDL είναι γνωστή ως «καλή» χοληστερίνη. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ προς τους ιστούς. Όταν η LDL-χχοληστερίνη στο αίμα είναι αυξημένη, η περίσσια χοληστερόλης εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Έτσι, η χοληστερίνη που μεταφέρει η LDL είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη. Συνεπώς, δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα συνολικά επίπεδα χοληστερίνης του αίματος, αλλά και την αναλογία HDL-χοληστερίνης προς LDL-χοληστερίνη.

Επίπεδα στον οργανισμό Δεν υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα αλλά επιθυμητά επίπεδα ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται. Ολική χοληστερίνης <200 Επιθυμητή 200-239 Οριακά υψηλή >= 240 Υψηλή

LDL-χοληστερίνης <100 Ιδανική 100-129 Σχεδόν φυσιολογική 130-159 Οριακά υψηλή 160-189 Υψηλή >=190 Πολύ υψηλή HDL-χοληστερίνη <40 Χαμηλή >=60¤ Υψηλή

Παθήσεις Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.

Αντιμετώπιση Εάν η τιμή της LDL χοληστερίνης είναι κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα τι γίνεται; Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι μικρός όχι όμως μηδενικός, προς τούτο -Γίνεται έλεγχος της χοληστερίνης κάθε 5 έτη -Γίνεται καταπολέμηση των άλλων προδιαθεσικών παραγόντων -Τονίζεται ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση και το χάσιμο βάρους είναι πρωταρχικοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά. Εάν η τιμή της LDL χοληστερίνης είναι πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα τι γίνεται; -3 μήνες υπολιπιδαιμική δίαιτα -Εάν επιτευχθεί η επιθυμητή τιμή συνεχίζεται η δίαιτα -Εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή τιμή συνεχίζεται η δίαιτα και χορηγούνται φάρμακα.

Διατροφές Ελιές, σαρδέλες, σολομός, λιναρόσπορος , καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, σουσάμι, κουκουνάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο, τυρί με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, αυγά ποσέ και βραστά, μοσχαρίσιο άπαχο κρέας, κυνήγι, πουλερικά ελευθέρας βοσκής, αρακας....

φασόλια, φακές, αγκινάρες, σκόρδα, πράσα, μανιτάρια, καυτερή πιπεριά, μήλα, μούρα, σύκα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, δαμάσκηνα, λεμόνια ακατέργαστο κακάο, ακατέργαστο μέλι, χυμός ρόδι, κόκκινο κρασί, τσάι.