Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις...

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

10. Αισθητήρια Όργανα - Αισθήσεις
10. Αισθητήρια Όργανα - Αισθήσεις
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Το Φαρμακείο του Θεού.
Μικροφωτογράφηση του ανθρώπινου σώματος.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Βίκυ Καψή Λήδα Κωστή Α2 γυμνασίου
Έφη Τσόγκα, α5/γ Ελληνογερμανική Αγωγή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Το φαρμακείο του Θεού.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Κοστολόγηση Μάθημα 14.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Βλαστοκύτταρα Φουρκαλίδης Μιχάλης α’ γυμνασίου 2ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος Ελληνογερμανική Αγωγή.
Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ
Διατροφή των ενηλίκων Σημαντικός παράγοντας υγείας για τους ενήλικες είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος τους.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο Στ’ Τάξη του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Το αισθητήριο της ακοής και της ισορροπίας – Το αυτί.
Το Θέρμο είναι κωμό- πολη της Αιτωλοακα- ρνανίας με επίσημο πληθυσμό κα- τοίκων.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
Παραβίαση δικαιωμάτων του παιδιού - παιδική εργασία.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρισμός Διαφάνειες και κείμενα από: P Davidovic: Physics in Biology and Medicine Χ. Τσέρτος (Πανεπ. Κύπρου)
Ιλιάδα Μονομαχίες. Μονομαχία:Πάρη και Μενέλαου Ο Πάρης προβάλει απο το Τρωικό στράτευμα εναντίον του Μενέλαου.Πρίν την μονομαχία ο Πάρης κυριεύεται από.
Κανονικά πολύγωνα. Κανονικά πολύγωνα στη φύση, τέχνη, ανθρώπινες κατασκευές, Μαθηματικά …
Αισθητήρια όργανα αισθήσεις
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Γενικά Οι αισθήσεις ενός ατόμου είναι απαραίτητες για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Πολλοί από τους ασθενείς είτε έχουν μειωμένη αισθητηριακή.
ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες.
Εκπαιδευτικός: Μελέκ Ιμάμ Επ. Υπεύθυνη: Μαρία Ζωγραφάκη
Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Θρησκευτικά Α Γυμνασίου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ
Ρομαντισμός.
Ινδιάνοι.
Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος
Περιβαλλοντολόγοι : Εργασία 1
Ά Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α.
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Μαρία Αμπατζή, Ε2, Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Σταθερά ΚΕΣΠΕΜ Ιάσμου Εκπαιδευτικός: Μελέκ Ιμάμ
נושא 5: מגנטים ומגנטיות.
ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... 2ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος 2008 - Ελληνογερμανική Αγωγή Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία

Η γεύση... Αισθητήριο όργανο της γεύσης είναι η γλώσσα... Με αυτή καταλαβαίνουμε αν κάτι είναι γλυκό ή αλμυρό ή πικρό ή ξινό...

Από που προκύπτει; Η γεύση προκύπτει από την επαφή μορίων των φαγητών ή των υγρών με διάφορα κύτταρα που βρίσκονται στα όργανα της γεύσης που καλύπτουν τη γλώσσα.

Πώς καταλαβαίνουμε τη γεύση των φαγητών; Τα μηνύματα από τα κύτταρα της γλώσσας μεταφέρονται στον εγκέφαλό μας ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει 10.000 διαφορετικές γεύσεις.

Μειώνεται η γεύση με την πάροδο του χρόνου; Η γεύση μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι για να αισθανθούν κάτι γλυκό, χρειάζεται να είναι κάτι πιο γλυκό από αυτό που θα δοκίμαζε κάποιος νέος.

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους όπως η κακή διατροφή, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα φάρμακα.

Η γλώσσα που βοηθάει; Με τη γλώσσα καταλαβαίνουμε τις γεύσεις των τροφίμων... Αν είναι γλυκό... Αν είναι πικρό... Αν είναι ξινό... Αν είναι αλμυρό...

Πώς ξεχωρίζει η γλώσσα τις γεύσεις; Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχημαστίζουν ένα κεφαλαίο «Λ» με την κορυφή του προς την κορυφή της γλώσσας (γευστικό λάμδα)

Οι άκρες τις γλώσσας είναι πιο ευαίσθητες στις ξινές γεύσεις, η κορυφή και οι άκρες στις αλμυρές και η βάση της γλώσσας στις πικρές. Οι άλλες γευστικές εντυπώσεις είναι αποτέλεσμα του συνδιασμένου ερεθισμού των νεύρων.

Για τα παρακάτω παραδείγματα θα χρειαστείς για να καταλάβεις τις γεύσεις: Αλμυρή γεύση( αλμυρό νερό) Γλυκιά γεύση( ζαχαρούχο νερό) Ξινή γεύση ( χυμό λεμονιού ) Πικρή γεύση (ζωμός κρεμμυδιού)

Παραδείγματα Ας δούμε κάποια παραδείγματα για να ξεχωρίσουμε τις γεύσεις: Αν ακουμπήσεις στη γλώσσα σου αλμυρό νερό θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του γλυκού νερού. Αν ακουμπήσεις χυμό λεμονιού θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του ζωμού του κρεμμυδιού. Τι θα καταλάβεις; Τι θα καταλάβεις;

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Η εναλλαγή των γεύσεων οφείλεται στο ότι καθε διαφορετικό μέρος της γλώσσας είναι πιο ευαίσθητο σε κάθε διαφορετική γεύση

Διευθύνσεις που χρησιμοποιήσα: www.google.com (για τις εικόνες taste για τις πληροφορίες γεύση) www.wikipedia.org (για τις πληροφορίες taste και μερικά σημεία μεταφράστηκαν)