Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μικροφωτογράφηση του ανθρώπινου σώματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μικροφωτογράφηση του ανθρώπινου σώματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μικροφωτογράφηση του ανθρώπινου σώματος.

2 15 μικροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας ψηφιακό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ανίχνευσης (scanning electron microscope). Αυτά τα μικροσκόπια αναπτύχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, με εισαγωγή προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 αυτές οι φωτογραφίες δεν ήταν δυνατές. Μπορούν να απεικονίσουν απίστευτες λεπτομέρειες μεγέθους από 1 έως 5nm (νανόμετρα).

3 1. Ερυθρά αιμοσφαίρια. Μοιάζουν με καραμέλες κανέλας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο κοινός τύπος κυττάρων του αίματος – ερυθρά αιμοσφαίρια (RBCs). Αυτά τα αμφίκοιλα-διαμορφωμένα κύτταρα μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Στις γυναίκες υπάρχουν περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια RBCs ανά μικρόλιτρο (κυβικό χιλιοστόμετρο) αίματος και περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια στους άνδρες. Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα ύψη έχουν ακόμα περισσότερα RBCs, λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο περιβάλλον τους.

4 2. Σπασμένη άκρη ανθρώπινης τρίχας.
Το κανονικό κόψιμο στην τρίχα και το καλό conditioner θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της άσχημης εικόνας.

5 3. Νευρώνες Purkinje. Από τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό σας. Οι νευρώνες Purkinje είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους. Μεταξύ άλλων, αυτά τα κύτταρα είναι οι κύριοι συντονιστές αυτόματων κινήσεων στον παρεγκεφαλιδικό φλοιό. Η τοξική έκθεση όπως το οινόπνευμα και το λίθιο, οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι γενετικές μεταλλάξεις συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού και οι ασθένειες των νευρώνων μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα κύτταρα Purkinje.

6 4. Τριχωτά κύτταρα στο αισθητήριο όργανο της ακοής.
Έτσι φαίνονται με μια κάμερα τα τριχωτά κύτταρα μέσα στο αυτί. Αυτά ανιχνεύουν τις μηχανικές μικροκινήσεις που προέρχονται από τις ηχητικές δονήσεις.

7 6. Γευστικός κάλυκας γλώσσας.
Αυτή η εικόνα απεικονίζει έναν γευστικό κάλυκα στη γλώσσα. Η ανθρώπινη γλώσσα έχει περίπου γευστικούς κάλυκες, που ασχολούνται με την ανίχνευση των αλμυρών, ξινών, πικρών, γλυκών και αλμυρών γεύσεων. Οι Ταϊλανδοί έχουν πολύ λίγους - οι περισσότεροι καταστρέφονται με την κατανάλωση πικάντικων τροφών.

8 7. Οδοντική πλάκα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά. Αυτή είναι η εικόνα της οδοντικής πλάκας στην επιφάνεια ενός δοντιού.

9 8. Θρόμβος αίματος. Θυμάστε εκείνη την εικόνα των συμπαθητικών και ομοιόμορφων ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος; Εδώ φαίνεται με τι μοιάζουν εκείνα τα ίδια κύτταρα φθαρμένα στο δίκτυο ενός θρόμβου του αίματος. Το κύτταρο στη μέση είναι ένα λευκό αιμοσφαίριο του αίματος.

10 9. Κυψελίδες στον πνεύμονα.
Αυτή είναι η εικόνα της εσωτερικής επιφάνειας των κυψελίδων στον πνεύμονά σας. Οι κυψελίδες είναι οι κοιλότητες όπου γίνεται η ανταλλαγή των αναπνευστικών αερίων με το αίμα.

11 10. Καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.
Αυτή η εικόνα των άτυπων καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα είναι σε πλήρη αντίθεση με τα υγιή πνευμονοκύτταρα της προηγούμενης εικόνας.

12 11. Λάχνες του λεπτού εντέρου.
Οι λάχνες στο λεπτό έντερο αυξάνουν την επιφάνειά του και βοηθούν στην απορρόφηση των τροφών. Κοιτάξτε καλά και θα δείτε κάποιες τροφές κολλημένες σε μια από τις ρωγμές.

13 12. Ανθρώπινο ωάριο. Αυτή είναι η εικόνα ενός ανθρώπινου ωαρίου τοποθετημένου σε μια καρφίτσα. Το ωάριο είναι καλυμμένο με μια γλυκοπρωτεΐνη που το προστατεύει, αλλά και βοηθά να παγιδέψει και να δεσμεύσει το σπέρμα.

14 13. Σπερματοζωάρια στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου ωαρίου.
Εδώ είναι μια μικροφωτογραφία, μερικών σπερματοζωαρίων που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

15 15. Χρωματισμένη εικόνα ενός ανθρώπινου εμβρύου 6 ημερών, εμφυτευμένου στο τοίχωμα της μήτρας.


Κατέβασμα ppt "Μικροφωτογράφηση του ανθρώπινου σώματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google