Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος
Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ2 –

2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος ή Βασίλειος (κατά κόσμον) Βησσαρίων (κατά Χριστόν) (Τραπεζούντα, 2 Ιανουαρίου 1403 -  Ραβέννα 18 Νοεμβρίου 1472) ήτανΒυζαντινός λόγιος, κληρικός, μητροπολίτης Νικαίας καταλήγοντας Καρδινάλιος τηςΚαθολι κής εκκλησίας όπως και φέρεται περισσότερο γνωστός, καθώς και τιτουλάριος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές του βυζαντινού και ιταλικού ουμανισμού της κοσμοϊστορικής εποχής της μετάβασης από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση.

3 Βιογραφικά στοιχεία (1)
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου, τότε πρωτεύουσα της ομώνυμης Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. Για αιώνες το κοσμικό του όνομα θεωρούνταν λανθασμένα Ιωάννης, πρόσφατα επικράτησε το όνομα Βασίλειος σαν ορθότερο. Ήταν ένα από τα 15 παιδιά βυζαντινής οικογένειας με γνωστό μόνο το όνομα της μητέρας του που ονομαζόταν Θεοδούλη και ότι όλα τα άλλα αδέλφια του πέθαναν πριν το θάνατο των γονιών του. 

4 Βιογραφικά στοιχεία (2)
Έλαβε την βασική του παιδεία στην Τραπεζούντα, τελώντας υπό την προστασία του επισκόπου Τραπεζούντας Δοσίθεου. Το 1415 ο Δοσίθεος μεταβαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη πήρε μαζί του τον Βασίλειο όπου και τον παρέδωσε ως τρόφιμο σε μία Μονή προκειμένου να συνεχίσει φοίτηση κοντά σε μεγάλους διδασκάλους όπως τον Γεώργιο Χρυσοκόκκη στη "Πατριαρχική Ακαδημία" και αργότερα κοντά στον επίσκοπο Σηλυβρίας τον Ιγνάτιο Χορτασμένο όπου φέρεται να μαθήτευσε μαζί με τον Φραγκίσκο Φίλελφο και τον Μάρκο τον Ευγενικό.

5 ΠΗΓΕΣ WIKIPEDIA

6 Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος
Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ2 –


Κατέβασμα ppt "Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google