Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ

2

3 ΠΡΟΙΚΑ Προίκα είναι ένας θεσμός κατά τον οποίο η οικογένεια πα- ραχωρεί στη νύφη την περιουσία της όταν παντρεύεται. Ο θεσμός της προίκας υπήρχε από τα αρχαία χρόνια και από- τελούσε τη συμβολή της γυναίκας στον κοινό βίο. Οι συνήθεις λόγοι που επιβαλλόταν ήταν αρχικά οικονομι- κοί και στη συνέχεια κοινωνικοί. Πέρα από τα φυσικά προ- σόντα της νύφης, αιτία γάμου αποτελούσε και η προίκα. Η προίκα ήταν ένα συμβόλαιο γάμου, έγγραφο και ενυπόγρα- φο, το οποίο επιβεβαιωνόταν από το προικοσύμφωνο. Ήταν μια ενέργεια στην οποία το συναίσθημα είχε ανύπαρκτο ρό- λο στη διαδικασία λήψεως της απόφασης.

4 ΠΡΟΙΚΑ Οι γονείς κάθε κοπέλας προσπαθούσαν από τα μικρά χρόνια της μέχρι τη στιγμή που θα τη ζητούσε κάποιος να συλλέξουν όση περισσότερη προίκα μπορούσαν για να παντρευτεί. Συνήθως η προίκα αποτελούνταν από ρούχα, αλλά οι πιο εύποροι έδιναν κοσμήματα, κτήματα γης, ζώα, καθώς και κατοικίες. Στην ουσία η προίκα ή- ταν μια αποζημίωση στον άντρα, καθώς εξασφάλιζε την ελάφρυνση της οικογένειας σε πολλούς τομείς και του συζύγου από τα βάρη της. Τέλος, η προίκα είναι ένα σύμβολο μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να διακρίνει την οικονομική κατάστα- ση κάθε οικογένειας.

5

6 Βίντεο για την προίκα

7 ΠΡΟΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ Νέο Δελχί, Ινδία
Νέο Δελχί, Ινδία Στα δυο είναι χωρισμένη η κοινή γνώμη στην Ινδία σχετικά με την προίκα που δίνει η οικογένεια της νύφης στον γαμπρό, ένα έθιμο που ναι μεν έχει καταργηθεί, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται και να προκαλεί πάσης φύ- σεως αναταράξεις στην συντηρητική ινδική κοινωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις θεωρούν πως ο θεσμός της προικοδότησης της νύφης προσβάλλει τη γυναικεία αξιοπρέπεια και μάλιστα με τον χει- ρότερο δυνατό τρόπο.  Στην Ινδία απαγορεύεται, από το 1961, διά νόμου η προίκα, μια νομοθε- τική ρύθμιση που προέκυψε όταν ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούσαν να δώσουν στον γαμπρό προίκα, βα- σανίζονταν, ταπεινώνονταν ή θανατώνονταν.  Μέχρι πριν μια δεκαετία θεωρούνταν θανάσιμο αμάρτημα το να είσαι γυ- ναίκα και να μην μπορείς να προσφέρεις ικανοποιητική προίκα στον γα- μπρό.

8 ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Στη σύγχρονη εποχή στις περισσότερες χώρες ο θεσμός της προίκας, θεωρείται αναχρονιστικός και ότι υποβαθ- μίζει τη γυναίκα. Η γυναίκα έχει εξισωθεί πλήρως με τον άνδρα και συ- νεισφέρουν από κοινού στο νέο σπιτικό που ανοίγουν με τον γάμο. Σε κάποιες χώρες, ωστόσο, κυρίως στην ανα- τολή, επικρατούν ακόμη κάποια κατάλοιπα του θεσμού. Ακόμα και στην ελληνική επαρχία έχει παραμείνει το έ- θιμο πια της προίκας, κυρίως ως διατήρηση των παρα- δόσεων και των εθίμων του λαού μας.

9 Η ΦΟΝΙΣΣΑ Το φαινόμενο της προίκας παρατηρείται επίσης και στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο ‘Η ΦΟ- ΝΙΣΣΑ’. Σύμφωνα με αυτό ο καθένας έπρεπε να δώσει προίκα στις κόρες του για να τις παντρέψει. Επιπρόσθετα, τα αγόρια εκείνη την εποχή δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν οικογένεια, εάν δεν είχαν προικίσει πρώτα τις αδερφές τους και καθώς οι γυναίκες στην το- τε εποχή ήταν σε δεύτερη μοίρα, η προίκα τους πολλές φορές ήταν μηδαμινή σε σχέση με τον πλούτο και τα α- γαθά τα οποία έπαιρναν οι άντρες της οικογένειας.

10 Βίντεο για την προίκα

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ { Google }
Βίντεο ‘‘ Η νεράιδα και το παλικάρι ’’ , ‘‘ Η φόνευση γυναικών λόγω μη ικανοποιητικής προίκας ’’ Πληροφορίες { Google }

12 ΑΓΚΑΛΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΑΔΑΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΤΟ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΟΥΚΙΒΣΚΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΦΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google