Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... 2ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος 2008 - Ελληνογερμανική Αγωγή Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία
Η γεύση... Αισθητήριο όργανο της γεύσης είναι η γλώσσα... Με αυτή καταλαβαίνουμε αν κάτι είναι γλυκό ή αλμυρό ή πικρό ή ξινό...
Από που προκύπτει; Η γεύση προκύπτει από την επαφή μορίων των φαγητών ή των υγρών με διάφορα κύτταρα που βρίσκονται στα όργανα της γεύσης που καλύπτουν τη γλώσσα.
Πώς καταλαβαίνουμε τη γεύση των φαγητών; Τα μηνύματα από τα κύτταρα της γλώσσας μεταφέρονται στον εγκέφαλό μας ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει 10.000 διαφορετικές γεύσεις.
Μειώνεται η γεύση με την πάροδο του χρόνου; Η γεύση μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι για να αισθανθούν κάτι γλυκό, χρειάζεται να είναι κάτι πιο γλυκό από αυτό που θα δοκίμαζε κάποιος νέος.
Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους όπως η κακή διατροφή, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα φάρμακα.
Η γλώσσα που βοηθάει; Με τη γλώσσα καταλαβαίνουμε τις γεύσεις των τροφίμων... Αν είναι γλυκό... Αν είναι πικρό... Αν είναι ξινό... Αν είναι αλμυρό...
Πώς ξεχωρίζει η γλώσσα τις γεύσεις; Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχημαστίζουν ένα κεφαλαίο «Λ» με την κορυφή του προς την κορυφή της γλώσσας (γευστικό λάμδα)
Οι άκρες τις γλώσσας είναι πιο ευαίσθητες στις ξινές γεύσεις, η κορυφή και οι άκρες στις αλμυρές και η βάση της γλώσσας στις πικρές. Οι άλλες γευστικές εντυπώσεις είναι αποτέλεσμα του συνδιασμένου ερεθισμού των νεύρων.
Για τα παρακάτω παραδείγματα θα χρειαστείς για να καταλάβεις τις γεύσεις: Αλμυρή γεύση( αλμυρό νερό) Γλυκιά γεύση( ζαχαρούχο νερό) Ξινή γεύση ( χυμό λεμονιού ) Πικρή γεύση (ζωμός κρεμμυδιού)
Παραδείγματα Ας δούμε κάποια παραδείγματα για να ξεχωρίσουμε τις γεύσεις: Αν ακουμπήσεις στη γλώσσα σου αλμυρό νερό θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του γλυκού νερού. Αν ακουμπήσεις χυμό λεμονιού θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του ζωμού του κρεμμυδιού. Τι θα καταλάβεις; Τι θα καταλάβεις;
Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Η εναλλαγή των γεύσεων οφείλεται στο ότι καθε διαφορετικό μέρος της γλώσσας είναι πιο ευαίσθητο σε κάθε διαφορετική γεύση
Διευθύνσεις που χρησιμοποιήσα: www.google.com (για τις εικόνες taste για τις πληροφορίες γεύση) www.wikipedia.org (για τις πληροφορίες taste και μερικά σημεία μεταφράστηκαν)