Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ισχυρισμοί διατροφής
Advertisements

Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
ΜΕΙΩΝΩ– ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι...
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» «Εναλλακτικές Καλλιέργειες – Αειφορική Γεωργία» Νάουσα 2011.
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» «Εναλλακτικές Καλλιέργειες – Αειφορική Γεωργία» Νάουσα 2012.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες - Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες Βασίλης Γαργανουράκης
3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος:
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
μαθαίνω για την κατασκηνωτική Ζωή
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Γενετικά τροποιημένα προϊόντα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πρόγραμμα: ΕΠΠΑΙΚ Τμήμα : Β2 Είδος διδασκαλίας: Διδασκαλία Τίτλος ενότητας: Αειφορική υδατική διαχείριση Όνομα φοιτήτριας: Μαρία Παπαδοπούλου.
Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
Ενότητα 5 Πάμε για ψώνια; Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Βιολογική Γεωργία Μ. Σταυρινίδης Επίκουρος Καθηγητής
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η Σωστή Διατροφή ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αν μέχρι τώρα δεν παρατηρούσες τα συστατικά των τυποποιημένων τροφίμων που συνηθίζεις να καταναλώνεις,
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ! ΤΣΟΥΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΣΠΑΙΤΕ 2010.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΤΑΞΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ 1ο
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
’’Καιρός’’ για σωστή διατροφή!! 1 Παρακάτω ακολουθεί η μορφοποιημένη ενότητα «Ισορροπημένη διατροφή», (Φυσική Ε’ Δημοτικού, σελ 38-39).«Ισορροπημένη διατροφή»
Διατροφή και υγεία Πρόγραμμα Αγωγής υγείας Υπεύθυνη δασκάλα : Τσουλφά Μαρία Τάξη Δ΄ Σχ. έτος
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου Μόδα & Ενδυμασία Ανάγκη ή Πολιτισμός Ομάδα: Passion for Fashion Επιμέλεια: Μάργη Κριτσίνη, Ευαγγελία Κατσιμπέρη, Βικτώρια.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Βασικές αρχές στην επισήμανση των τροφίμων
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
2.1 Το νερό στη ζωή μας Μετά τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου θα μπορείς:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η τροφή σου, το φάρμακό σου»
Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Νάουσα 2011 Περί διατροφής: Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα αειφορικής διαχείρισης γης κατανόηση της αειφορίας μέσα από τις διαστάσεις της ορθής γεωργικής πρακτικής και της επίδρασής της στο περιβάλλον των καθημερινών πρακτικών ανακύκλωσης οργανικών υλικών τη βελτίωση των καταναλωτικών συνηθειών, μαθητών και ενηλίκων

Το τετράδιο εργασίας για την αειφορική διαχείριση της γης

Από το χωράφι στο πιάτο μας Από το χωράφι στο πιάτο μας Επίσκεψη στο εβδομαδιαίο παζάρι

Απ’ το χωράφι στο πιάτο μας Απ’ το χωράφι στο πιάτο μας Τι φάγαμε χθες το μεσημέρι;

Ο κύκλος ζωής του δεκατιανού μας

Παρατηρούμε τις ετικέτες των προϊόντων Να εξοικειωθούν με την παρατήρηση και την ανάγνωση των ετικετών στις οποίες αναγράφονται τα συστατικά των προϊόντων Να γίνουν συνειδητοί καταναλωτές Να ανακαλύψουν τη γνώση μόνοι τους μέσα από την επεξεργασία της πληροφορίας Να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά Να εξασκηθούν στην αναζήτηση των αναγκαίων πληροφοριών Να μάθουν τον κύκλο ζωής των τροφίμων

Σήμανση τροφίμων Η Ε.Ε. θεσπίζει κανόνες για τη διασφάλιση ενημέρωσης των καταναλωτών Κάποιες πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου και κάποιες αναγράφονται με επιλογή των παραγωγών, εφόσον δεν είναι παραπλανητικές

ονομασία προϊόντος ποσότητα

διατήρηση προέλευση παραγωγός/ εισαγωγέας

διατροφικές πληροφορίες βιολογικό

Σήμανση για αλλεργιογόνα συστατικά

Σήμανση για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα Παράγωγα σόγιας: αλεύρι, πρωτεΐνη, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια Παράγωγα καλαμποκιού: άμυλο, λάδι, αλεύρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη

Ισχυρισμοί

Ισχυρισμοί

Συστατικά

Πώς διαβάζουμε τη λίστα με τα συστατικά Συνήθως αναγράφονται σε φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας, από τα κύρια προς τα πρόσθετα. Επομένως, αν η ζάχαρη ή το αλάτι αναγράφονται στις πρώτες δύο ή τρεις θέσεις καλό είναι να αποφεύγουμε το προϊόν. Στο τέλος της λίστας μπαίνουν τα πρόσθετα

Γιατί πρόσθετα; Οι βιομηχανίες βάζουν, για το λόγο αυτό, στα τρόφιμα Καθώς η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, τα τρόφιμα πρέπει να ταξιδέψουν σε όλες τις χώρες του κόσμου για να πουληθούν και πρέπει, επομένως, να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Πρέπει επίσης να γίνουν ελκυστικά για να είναι ανταγωνιστικά. Οι βιομηχανίες βάζουν, για το λόγο αυτό, στα τρόφιμα κάποια πρόσθετα.

Ποια είναι τα πρόσθετα; Συντηρητικά Χρωστικές ουσίες Αντιοξειδωτικά Ενισχυτικά γεύσης Γαλακτοματοποιητές και σταθεροποιητές Ρυθμιστές οξύτητας Γλυκαντικές ουσίες

Οι κωδικοί Ε Τα πρόσθετα δηλώνονται με το γράμμα Ε και ένα αριθμό και έχουν θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι περιέχουν τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το Ε951 είναι η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία, το Ε150 είναι το καραμελόχρωμα των αναψυκτικών και το Ε440 είναι πηκτίνη και βοηθάει στο δέσιμο της μαρμελάδας

Πρέπει να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες Οι χημικές ουσίες που προστίθενται για να βελτιώσουν τη γεύση, τη μυρωδιά, την όψη, την ύφη ή για να βοηθήσουν στη συντήρηση των τροφίμων μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Οι κατασκευαστές των τροφίμων που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τα πρόσθετα. Πολλές φορές όμως, οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων δεν αναγράφουν τους κωδικούς των χημικών πρόσθετων, για να μη μειωθούν οι πωλήσεις

Μελετούμε την παρακάτω ετικέτα από μια συσκευασία κρουασάν και απαντάμε στα ερωτήματα

Τα ερωτήματα Ποιο συστατικό βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή στο προϊόν; Ποιο βρίσκεται σε μικρότερη; Ανακαλύπτουμε, καταγράφουμε και ανακοινώνουμε τα πρόσθετα Αν φτιάχναμε το κρουασάν στο σπίτι μας, σε πόσο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να το καταναλώσουμε πριν χαλάσει; Ποια άλλη γλυκαντική ουσία εκτός από τη ζάχαρη μπορούμε να εντοπίσουμε;

Γράφουμε στον ακόλουθο πίνακα 5 τρόφιμα, απ’ αυτά που υπάρχουν στα ράφια του Κέντρου και συμπληρώνουμε τις διπλανές στήλες. Εντοπίζουμε χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα και τα καταγράφουμε στον ακόλουθο πίνακα

Εντοπίζουμε, αν υπάρχουν, παράγωγα σόγιας, παράγωγα καλαμποκιού, ζάχαρη, αλάτι και βάζουμε Χ στα αντίστοιχα κουτάκια του πίνακα

Διαβάζουμε τα συστατικά των παρακάτω προϊόντων και προσπαθούμε να μαντέψουμε τι είναι το καθένα

Μελετούμε τις ετικέτες, καταγράφουμε και συζητάμε

Κοινωνία – Οικονομία – Περιβάλλον Οικολογική βιωσιμότητα Κοινωνική δικαιοσύνη «Η οικολογία αποτελεί την κατανόηση του βασικού γεγονότος ότι η κοινωνική ζωή δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη με ένα κεντρικό τρόπο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται αυτή η κοινωνική ζωή. […] Οικολογία δεν είναι ‘η αγάπη της φύσης’. Είναι η αναγκαιότητα του αυτοπεριορισμού του ανθρώπινου είδους σε σχέση με τον πλανήτη πάνω στον οποίο, από τύχη, υπάρχει και τον οποίο έχει βαλθεί να καταστρέψει.» Κορνήλιος Καστοριάδης, 1993

Πηγές Classroom Activities: Introduction to Food Additives (n.d.). Διαθέσιμο στο: http://www.understandingfoodadditives.org/pages/Ch4p1.htm (15/9/2009). Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (n.d.). Διαθέσιμο στο: http://www.efet.gr/docs/table_additives_internet.pdf (29/10/2009). Μπίτσικα, Π. (2002). Τρώμε πέντε κιλά συντηρητικά το χρόνο. Το Βήμα Online, [Διαδίκτυο]. 28 Ιουλίου. Διαθέσιμο στο http://www.tovima.gr/default.asp?pid=49&ct=75&artid=144337ι (15/9/2009). Πρόσθετα Τροφίμων. (n.d.). Διαθέσιμο στο: http://www.efet.gr/prostheta.html (29/10/2009). Πρόσθετα Τροφίμων. (n.d.). Διαθέσιμο στο: http://www.eufic.org/page/el/food-safety-quality/food-additives/ (15/9/2009).