Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Έρευνα Αντιλήψεων και Στάσεων Κοινού απέναντι σε Ευάλωτες σε Κοινωνικό Στιγματισμό Ομάδες Ιούνιος 2009.
Advertisements

Προσωπικές δεξιότητες
Δραστηριότητα 9: Πώς παρουσιάζονται οι μετανάστες στα ΜΜΕ; Διαφάνεια 1: Στόχοι >Να διερευνήσουμε πώςπαρουσιάζονται οι μετανάστες στα ΜΜΕ >Να μάθουμε να.
Ανοικτό Πανεπιστήμιου Δήμου Παπάγου-Χολαργού
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ … ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Ευθύνες Σχολείου και Οικογένειας στην πρόληψη Παραβατικής Συμπεριφοράς των παιδιών μας … Δ. Μικελλίδης.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Το εργαστήρι στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή.
ΕΡΕΥΝΑ 2010 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.
Διεθνής Καριέρα Στελεχών στο σύγχρονο περιβάλλον
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
επιπτώσεις της στους νέους
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Τα τελευταία χρόνια τα σωματεία οργανώνουν τα τμήματα υποδομών δημιουργώντας ακαδημίες με νεαρούς επίδοξους.
Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών ΣΕΠ
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 09/02/2015 2
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ… Είμαστε οι Nos AIDS fovemus, που σημαίνει «περιβάλλουμε με αγάπη το AIDS» και σκοπός της έρευνάς μας είναι να ενημερώσουμε για.
Επιλογή του τομέα σπουδών της Βιβλιοθηκονομίας – Πληροφόρησης : Μία συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση των πρόσφατων ερευνητικών μελετών Βαλεντίνη Μονιάρου-
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι
5 η διάλεξη: 30/3/2015 Ταυτότητες: Ατομική, Συλλογική, Εθνική, Πολιτισμική.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
«ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ» ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΤO ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΤΑΞΗ:
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις Αθανάσιος Σ. Δερμετζόπουλος, MSc. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατ. Διοίκησης Τουριστικών.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη και ο ρόλος της στην νοσηλευτική φροντίδα.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Ηθικές ευθύνες του νοσηλευτή Προαγωγή της υγείας Πρόληψη της νόσου Αποκατάσταση της υγείας Ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν.
Στην Αμερική από το 1940 – 1960 κυριαρχούσε το υπόδειγμα σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά. Στην Ελλάδα το υπόδειγμα αυτό εμφανίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
«Οι αντικειμενικοί σκοποί της Ολικής Ποιότητας στον Τουρισμό»
Το μοντέλο δομής κοινωνικών παραγόντων του Κ. Roberts
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Μάθημα 1ο ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Τα επαγγέλματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;
Κεφάλαιο 2 Αναδυόμενοι Πληθυσμοί και Υγεία
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Επαγγελματικά δικαιώματα Νοσηλευτών.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Στερεότυπα.
Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική.
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
ΦΥΛΛΟ.
Ομαδα: …? (Β2) Μαριάννα Αδαμάκη Δήμητρα Ζιώγα Γιώργος Κόκκινος
Ταυτότητες: Ατομική, Συλλογική, Εθνική, Πολιτισμική
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Η ισοτητα των 2 φυλων στην υγεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

Από αυτά που θα πω, μερικοί από εσάς θα ενοχληθείτε, άλλοι θα νευριάσετε και λίγοι ίσως θυμώσουν.

Όλοι αγαπάμε την Νοσηλευτική, και πιστεύουμε ότι όταν αγαπάς κάποιον, δεν γίνεσαι κόλακάς του, αλλά σωστός κριτής που του δείχνεις πως μπορεί να γίνει ακόμα καλλίτερος.

Η υπόσταση δεν ανεβαίνει μόνο με το εισόδημα!

•Αυτή η παθητικότητα είναι κατάλοιπο μιας ταπεινοφροσύνης που θυμίζει το ηρωϊκό μοντέλο του νοσηλευτή, της F. Nightingale.

Η ιστορία κάθε πολιτισμού χωρίζεται σε 3 περιόδους: α. την ηρωϊκή, όπου μπαίνουν τα θεμέλια. β. την κλασική, όπου ανθίζει ο πολιτισμός γ. την παρακμιακή.

Η σημερινή νοσηλεύτρια δεν είναι μια ταπεινή εργάτρια, που είναι ευγνώμων για το απάνθρωπο φορτίο της, αλλά ούτε μια φλύαρη, ψυχρή και άκαμπτη.

Είναι μια επαγγελματίας, μια επιστήμων δυναμική, έξυπνη και οργανωτική.

Επιπλέον τα Μ.Μ.Ε και ειδικότερα η τηλεόραση συνιστούν δυνάμεις οι οποίες διαμορφώνουν δημόσια γνώση, άποψη και γνώμη.

Έχει αποδειχθεί ότι ενώ ο γυναικείος πληθυσμός του κλάδου αυτοπροσδιορίζεται με κριτήριο τον επαγγελματισμό του, το κοινό αποκλείει αυτό το στοιχείο από την άποψή τους για τις νοσηλεύτριες και τις θεωρεί «μητέρες», «αδελφές του ελέους» «ηρωΐδες» κ.λ.π.

Περιγράφονται ως γυναίκες νεαρής ηλικίας, και ανύπαντρες, σπάνια δε κατέχουν κεντρικό ρόλο στην πλοκή, εμφανιζόμενες συνήθως σε δεύτερο πλάνο. Σε αντίθεση, οι γιατροί πρωταγωνιστούν και παρουσιάζονται σαν έμπειροι άνδρες, με καριέρα, επιβλητικοί και υψηλής κοινωνικοοικονομικής θέσης.

Οι νοσηλεύτριες δε, που εμφανίζονται σε ταινίες με θέματα ψυχικής υγείας, χαρακτηρίζονται ως «απελπισμένες», ή «ηλικιωμένες», ιδιόρρυθμες και με «δεσποτική» και αυταρχική συμπεριφορά.

Μετά την ανάλυση 300 δημοσιευμάτων διεπιστώθει ότι αποδίδονται στις νοσηλεύτριες ρόλοι ταυτόσημοι με τους παραδοσιακούς βιολογικούς ρόλους της γυναίκας, δηλαδή τους ρόλους της μητέρας, της συζύγου και της συνοδού του άνδρα.

•Τα Μ.Μ.Ε παρουσιάζουν τους νοσηλευτές με βάση παρωχημένες αντιλήψεις για το ρόλο τους, αποκρύπτοντας έτσι την πραγματική αποστολή της μοντέρνας νοσηλευτικής.

το κοινό έχει αποπροσανατολιστεί

•Το προφίλ και η δημόσια εικόνα είναι περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με άλλες έννοιες όπως αυτές της εξουσίας, των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας, του marketing κ.α.

Μεταξύ των εξωεπαγγελματικών παραγόντων που ευθύνονται για την έλλειψη κοινωνικής αναγνώρισης του έργου των νοσηλευτών επισημαίνονται : α. Ο τρόπος κοινωνικοποίησης των γυναικών β. Η έλλειψη δύναμης της νοσηλευτικής στο σύστημα υγείας

Αυτό συμβαίνει γιατί η σύγχρονη κοινωνία μας είναι υπερβολικά πρόθυμη στο να προστατεύει τις γυναίκες από τη σκληρή πραγματικότητα της εξουσίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες ιατροί θεωρούνται πιο έξυπνες, φιλόδοξες και σοφιστικές από τις νοσηλεύτριες που διαθέτουν μεγαλύτερη κοινωνική δόξα και καταξίωση

ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ: α. η ιστορία του επαγγέλματος β. η φύση του επαγγέλματος γ. η νοσηλευτική εκπαίδευση δ. η συμπεριφορά των νοσηλευτριών ε. η απουσία από δημόσιες συζητήσεις

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Ο θρησκευτικός προσανατολισμός του επαγγέλματος στα αρχικά του βήματα προσέδωσε στις νοσηλεύτριες φιλανθρωπική αποστολή την οποία ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας ακόμη θεωρεί θεμέλιο λίθο της νοσηλευτικής.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ γυναίκες από τις χαμηλές και μέσες κοινωνικοοικονομικές τάξεις ή παιδιά μεταναστών.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ

«η τάση του επαγγέλματος να βγάλει τ’ άπλυτα στη φόρα».

Όλες μας έχουμε συνεργασθεί με συναδέλφισσες που δεν διστάζουν να υποτιμήσουν ή ακόμη προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικούς επαίνους.

«η χειρότερη ίσως κριτική των νοσηλευτριών προέρχεται από τις ίδιες τις νοσηλεύτριες».

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. Ακόμη χειρότερη από τη μη συμμετοχή των νοσηλευτριών σε συζητήσεις που αφορούν την υγεία ή την ασθένεια και το υγειονομικό σύστημα είναι ίσως το γεγονός ότι ο νοσηλευτικός κλάδος δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτή τη ελλιπή εκπροσώπηση.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. Οι νοσηλεύτριες ακούγονται σπάνια σε δημόσιες συζητήσεις για θέματα υγείας επειδή οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε δεν γνωρίζουν πώς να εντοπίσουν τα κατάλληλα πρόσωπα που θα μιλήσουν εκ μέρους του νοσηλευτικού κλάδου.

το 4% αυτών βρίσκεται στη σχολή μετά από πραγματικά δική του επιλογή το 22,4% είχε σκεφθεί να ακολουθήσει μια οποιαδήποτε σχολή του υγειονομικού κλάδου.

Η νοσηλευτική σήμερα πληρώνει ακριβά την αρνητική δημόσια εικόνα της. Στον οικονομικό τομέα, για παράδειγμα, το τίμημα αυτό έχει να κάνει με την ελλιπή εκπροσώπηση των νοσηλευτριών στις επιτροπές που διαχειρίζονται πόρους που διατίθενται για την υγεία. Αποτελέσματα αυτού είναι ότι ελάχιστα χρήματα χορηγούνται για τη νοσηλευτική εκπαίδευση και έρευνα.

το νοσηλευτικό επάγγελμα περιβάλλεται από παραδοσιακές, στερεότυπες αντιλήψεις οι οποίες ούτε του αξίζουν ούτε ανταποκρίνονται στην σημερινή του ταυτότητα.

Οι αιτίες της φτωχής δημόσιας εικόνας μας, πρέπει ν’ αναζητηθούν τόσο μέσα όσο και έξω από το επάγγελμα.