Το παραδοσιακό τυρί στην πράξη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ
Advertisements

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
“Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό χώρο” Δημήτριος Β. Αποστολόπουλος Γεωπόνος MSc, MBA Πάτρα, 30/03/2013.
Επιτυχής Διεπιχειρησιακή Συνεργασία. Μέτρηση Απόδοσης Δικτύου Συνεργασιών. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Επιστημών της Διοίκησης Μ. Ν. Γαρρή Παρουσίαση: Χ.Φ.
Royal FrieslandCampina
Τμήμα Βιολογικών Επιστημών ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής
ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ PHILOXENIA 2011 ORGANIC PRODUCTS CLUSTER MORIHOVOU SQ. 1 THESSALONIKI ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΕΠΥ Α.Ε., 72 ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004 Νικόλαος Π.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα - Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΛΕΣΒΟΥ ΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης MSc.
Βιοτεχνολογία.
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
«Θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της εξωστρεφούς επιχείρησης στην εποχή της κρίσης Ημερίδα ΣΕΒΕ εις Ξάνθη «Έλεγχος της αγοράς. Προστασία καταναλωτή – προάσπιση.
Δημόσιες Σχέσεις :Εισαγωγή στις Δημόσιες Σχέσεις .
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Αγροτική Επιχειρηματικότητα:
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
LOGO 12 ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 5-6 Οκτωβρίου 2010 Οδυσσέας Ράπτης - Μέλος Δ.Σ. CitiesNet Α.Ε.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
ΙΤΕ - Ινστιτούτο Πληροφορικής
Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΗΛΙΑΣ-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
THEPAX ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Τεχνολογία Μικροβιακών Προϊόντων Θεματικές περιοχές Κύρια μικροβιακά προϊόντα Συστήματα καλλιέργειας μικροοργανισμών Κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας βιοαντιδραστήρων.
ΑΛΕΞΑΚΟΥ ΘΩΜΑΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ ΡΑΦΑΕΛΑ 20942
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 5 (Μέρος Α): Παραγωγή προϊόντων γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογική Ανάπτυξη & Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογική Ανάπτυξη & Εξωστρέφεια στην Αγροδιατροφή Δρ. Κ. Γρηγοριάδου Γεωπόνος - Βιοτεχνολόγος,
Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Η εταιρεία AgioFarms P.C. ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την παραγωγή κηπευτικών πολύ υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Κ.Π.Ε. Πεταλούδων Ρόδου Τα πράσινα επαγγέλματα, χθες, σήμερα, αύριο
Το GIS στην υπηρεσία της διατήρησης της Ελληνικής Βιοποικιλότητας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Λειτουργικά Τρόφιμα και Υγεία: Αλήθειες - Μύθοι και Προκλήσεις για τη Βιομηχανία Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, Καθηγητής Α.Π.Θ. Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Οι ΣπουδΕΣ στο ΑριστοτΕλειο ΠανεπιστΗμιο
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Aγοράσαμε γάλα ήδη παστεριωμένο και το θερμάναμε έως τους 45ο C.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Δρ. Κωνσταντίνος Πετρωτός,
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
TI ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ; Το σίδερο είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για να ισιώνει υφάσματα και ιδιαίτερα ρούχα. Για αυτή την διαδικασία του σιδερώματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το παραδοσιακό τυρί στην πράξη Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού 16 Φεβρουαρίου 2019 Το παραδοσιακό τυρί στην πράξη Έφη Τσακαλίδου Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα τρόφιμα ζύμωσης έχουν μακρά ιστορία Campbell-Platt, 2014

Η τυροκόμηση είναι μια παλιά τέχνη αλλά οι βασικές αρχές της παραμένουν σταθερές ακόμη και σήμερα

Μικροοργανισμοί – η κινητήρια δύναμη της τυροκόμησης Οι μικροοργανισμοί ανακαλύφθηκαν πολύ μετά την τυροκόμηση Παλιά, χρησιμοποιούνταν ως «μαγιά» οι αυτόχθονοι μικροοργανισμοί του γάλακτος (back slopping) Σήμερα, οι μικροοργανισμοί προστίθενται εξωγενώς (starter cultures) Μέγεθος αγοράς: US $900 million (2017); up to US $1,5 billion (2024) L. bulgaricus & S. thermophilus Penicillium roqueforti

…..μετατρέποντας τα συστατικά του γάλακτος σε μεταβολίτες που αυξάνουν τον χρόνο ζωής του τελικού προϊόντος, βελτιώνουν τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και διαμορφώνουν τη διατροφική του αξία

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενεργή αλληλοεπίδραση μεταξύ των μικροοργανισμών των γαλακτοκομικών προϊόντων με την εντερική μικροχλωρίδα του ανθρώπου Henry Tissier Elie Metchnikoff

Σε βιομηχανικό επίπεδο χρησιμοποιούμε ως εναρκτήριες καλλιέργειες μικροοργανισμούς που έχουν απομονωθεί από αντίστοιχα τρόφιμα αυθόρμητης ζύμωσης

Ιδρύθηκε το 1987 (καθ. Γιώργος Καλαντζόπουλος) ως η πρώτη συλλογή μικροοργανισμών από Ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα αυθόρμητης ζύμωσης Είναι μέλος ECCO και του WFCC Αποστολή Η συστηματική εξερεύνηση και διαφύλαξη της μικροβιακής ποικιλότητας των ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων Νέας είδη - Streptococcus macedonicus (Κασέρι, 1998) - Lactobacillus zymae (προζύμι, 2005) Ασυνήθιστα είδη - Lactobacillus rennini & Lactobacillus acidipiscis (Κοπανιστή και Μάνα Κοπανιστή, 2006) Τεχνολογικό δυναμικό άρωμα, γεύση, δομή, ασφάλεια Προβιοτικό δυναμικό για ανθρώπους και ζώα Εφαρμογές στελέχη της ACA-DC στην παγκόσμια αγορά

Απομόνωση του Lactobacillus acidipiscis και του Lactobacillus rennini από Κοπανιστή Τήνου (2006)

Παραγωγή πτητικών ενώσεων από τον Lactobacillus acidipiscis και τον Lactobacillus rennini Ανάλυση PCA (GC-MS σε καλλιέργειες σε γάλα) Ανάλυση PCA (GC-MS σε καλλιέργειες σε MRS)

Ανάπτυξη του Lactobacillus acidipiscis παρουσία 0, 2.5, 5, 7.5 και 10% NaCl

Η ταυτοποίηση του Lactobacillus acidipiscis και του Lactobacillus rennini SDS-PAGE PFGE 12

Η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος του Lactobacillus acidipiscis και του Lactobacillus rennini ανοίγει μονοπάτια έρευνας αλλά και αξιοποίησης τους 2,394 genes 2,262 protein-coding genes 132 potential pseudogenes 18 rRNA genes 63 tRNA genes L. acidipiscis ACA-DC 1533 chromosome 2,348 genes 2,166 protein-coding genes 106 potential pseudogenes 15 rRNA genes 61 tRNA genes L. rennini ACA-DC 565 chromosome

Η μικροβιακή χλωρίδα των τροφίμων - και άρα των τυριών - είναι η ζωή μας Η ευημερία του ανθρώπου εξαρτάται ζωτικά από τη βελτίωση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων της γης και της βιοποικιλότητας τους, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρησή τους & η αειφόρος χρήση τους Η πλειονότητα των οργανισμών σε ένα οικοσύστημα είναι μικροοργανισμοί και, επομένως, είναι πολύ σημαντικό, τόσο για επιστημονικούς λόγους όσο και από την άποψη της εφαρμογής, να τους γνωρίσουμε και να τους μελετήσουμε Η μικροβιακή ποικιλότητα είναι πηγή για νέους οργανισμούς, γονίδια και ένζυμα μεγάλης αξίας για τα τρόφιμα, τη βιοτεχνολογία, τη φαρμακοβιομηχανία, κλπ. 14

Σας ευχαριστώ για την προσοχής σας