ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Θεωρία Μάθησης Ο ατομικός Εποικοδομητισμός του Piaget
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Φόβοι, ανασφάλειες και ψυχολογικά προβλήματα εφηβικής ηλικίας
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Δραστηριότητα 12‘Σκέψου και Παρουσίασε τον Εαυτό σου’ Οδηγίες Συμπλήρωσε τα πεδία Ονειρεμένη Καριέρα Καριέρα ‘Όλα Καλά’ Μέτρια Καριέρα Υποχρεωτική Καριέρα.
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Γνωστικό μοντέλο με πολυμέσα Δέγγλερη Σοφία.
Ικανότητες και δεξιότητες.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ 17 Ασίκη Ζωή / 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης.
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Μνήμη Η ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου Μια πολύπλοκη και δυναμική διαδικασία, ποικιλόμορφη και συναισθηματικά.
Μνήμη Στέλλα Βοσνιάδου Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ερεθίσματα από το περιβάλλον Αισθητηριακές καταγραφές Μνήμη εργασίας Μακρόχρονη μνήμη Οπτικές Ακουστικές Απτικές.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
Συνέντευξη με νήπια.
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
επίλυση προβλημάτων Γ΄& Δ΄ δημοτικού
Δομικά χαρακτηριστικά του γνωστικού συστήματος
Το παιδί με «Διάσπαση Προσοχής» (Inattention):
Η Τριάδα Διαταραχών στον Αυτισμό
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Το καμάρι μου έχει δυσλεξία
Διδασκαλία με την μέθοδο project
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
Τεχνάσματα και στρατηγικές για την υποβοήθηση της μνήμης.
ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυολογία
Η ανάπτυξη της μνήμης γεγονότων και της αυτοβιογραφικής μνήμης.
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Αποσυνδετικές διαταραχές
Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη
Μεταμνήμη και Επιδόσεις Μνήμης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Όταν τα παιδιά λάβουν ένα ερέθισμα, προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να το συγκρατήσουν, ώστε να μάθουν από τις εμπειρίες τους ή να χρησιμοποιήσουν το ερέθισμα αυτό, για την επίλυση ενός προβλήματος στο μέλλον. Θα αναλύσουμε την ανάπτυξη δύο ειδών μνήμης: Της μνήμης γεγονότων και  της στρατηγικής μνήμης. 

ΜΝΗΜΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ Η μνήμη γεγονότων αναφέρεται στις αποθηκευμένες αναμνήσεις γεγονότων και επίσης περιλαμβάνει τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις γεγονότων του κάθε ατόμου ( οι οποίες συνδέονται με την έννοια του «εαυτού» μας. Τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να σχηματίζουμε  συνεχώς μια ενιαία αντίληψη για την ιστορική διαδρομή μας στη ζωή).

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ  Η στρατηγική μνήμη, σε αντίθεση με τη μνήμη γεγονότων, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους συγκρατούμε ή ανασύρουμε πληροφορίες .Η στρατηγική μνήμη διευκολύνεται πολύ με τις μνημονικές στρατηγικές τις οποίες αποκτούμε στα σχολικά χρόνια για τη συγκράτηση (χρήσιμων) πληροφοριών.  Οι στρατηγικές αυτές περιλαμβάνουν την οργάνωση,  την επεξεργασία, την εσωτερική επανάληψη και την ανάκληση.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα   Τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν τρία βασικά συμπτώματα:  είναι ιδιαίτερα παρορμητικά (ενεργώντας συχνά χωρίς να σκεφτούν), είναι απρόσεκτα (δεν ακούν και είναι ανίκανα να συγκεντρωθούν και να τελειώσουν μια δουλεία), είναι υπερκινητικά (διαρκώς κινούνται και είναι ανήσυχα και νευρικά).   

Όμως τι προκαλεί το ADHD; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν μια γενετική προδιάθεση και γι' αυτό να εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή. Παράλληλα, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο, αφού έχει αποδειχθεί ότι το ADHD εμφανίζεται σε παιδιά που κατά την εμβρυακή τους ηλικία είχαν εκτεθεί σε αλκοόλ, ναρκωτικά και κ.α. Επίσης, οι αυστηροί γονείς που επιθυμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των παιδιών συχνά υπερβάλλουν με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Η Ανάπτυξη Στρατηγικών Μνήμης Η Ανάπτυξη Στρατηγικών Μνήμης Μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική που χρησιμοποιούν κυρίως οι ενήλικοι, είναι η εσωτερική επανάληψη, δηλαδή η συνεχής επανάληψη μιας πληροφορίας μέχρι που να τη θυμούνται. Τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών προκειμένου να θυμηθούν συγκεκριμένα αντικείμενα, τα κοιτάζουν πολύ προσεκτικά και συχνά τα ονομάζουν.

Ομοίως έγινε μια έρευνα σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και διαπίστωσαν ότι η χρήση της στρατηγική της εσωτερικής επανάληψης αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα παιδιά στην περίοδο της εφηβείας (12 ετών και άνω), χρησιμοποιούν μια διαφορετική μέθοδο απομνημόνευσης: Επαναλαμβάνουν σωρούς λέξεων και κάθε φορά που αναφέρουν μια καινούρια λέξη επαναλαμβάνουν και όλες τις προηγούμενες.

Μια άλλη μέθοδος απομνημόνευσης είναι η οργάνωση. ΟΡΓΑΝΩΣΗ Μια άλλη μέθοδος απομνημόνευσης είναι η οργάνωση. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ελάχιστα από τα παιδιά 9-10 ετών και αυτό δείχνει ότι τα παιδιά δεν οργανώνουν τις πληροφορίες για να τις ανακαλέσουν αργότερα.

Με ποιο τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τις στρατηγικές της οργάνωσης; Ένας βασικός τρόπος, είναι από τις εμπειρίες που είχαν τα παιδιά από το δάσκαλο τους, ο οποίος παρουσίαζε αντικείμενα με οργανωμένη σειρά. Επίσης υπάρχουν κάποιοι γονείς οι οποίοι επιλέγουν να παίζουν με τα παιδία τους παιχνίδια που απαιτούν στρατηγική σκέψη (π.χ. σκάκι). Έτσι με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται η νοηματική ανάπτυξη των παιδιών ενώ οι γονείς περνούν ευχάριστα το χρόνο μαζί τους.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Η Επεξεργασία ως στρατηγική για τη βελτίωση της μνήμης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν πρέπει να συνδέσουμε δύο ή και περισσότερα ερεθίσματα μεταξύ τους. Είναι μια στρατηγική που συνήθως χρησιμοποιείται από την ηλικία της εφηβείας και μετά.

Γιατί η τεχνική της επεξεργασίας αργεί να αναπτυχθεί; Μια εξήγηση είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν στη διάθεσή τους πολλά νοητικά αποθέματα και γι' αυτό δεν μπορούν να κάνουν περίπλοκους συνδυασμούς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι τα καταφέρνουν καλύτερα στην επεξεργασία λόγω των γνώσεων που διαθέτουν, της φαντασίας τους και της ικανότητάς τους να συνδυάζουν δύο ή περισσότερα πράγματα μεταξύ τους.

Κουλτούρα Και Μνημονικές Στρατηγικές. Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο ανάπτυξης των στρατηγικών απομνημόνευσης ανά κουλτούρα. Τα παιδιά των δυτικών βιομηχανοποιημένων κοινωνιών ξεχωρίζουν για την ανάπτυξη της επεξεργασίας, της εσωτερικής επανάληψης και της οργάνωσης απαραίτητα εφόδια για την μηχανική απομνημόνευση που απαιτεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα εφόδια αυτά δεν είναι εξίσου σημαντικά για τα παιδιά των μη βιομηχανοποιημένων κοινωνιών. Αρκετά από αυτά επειδή δεν πηγαίνουν σχολείο, απλώς πρέπει να θυμούνται κάποιες θέσεις αντικειμένων  στο φυσικό περιβάλλον.