Παρασκευη φυτικου σαπουνιου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
Advertisements

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΤΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ : Ζ15886 ΤΜΗΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ : ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ.
ΜΑΘΗΜΑ 8. ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
1 Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας - Ιοντικές ιδιότητες και ρυθμιστικές ιδιότητες και ρυθμιστική δράση των διαλυμάτων των αμινοξέων, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων,
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΞΙΔΙΟΥ ΣΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χημεία Γυμνασίου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Παρασκευές διαλυμάτων Μέτρηση pH
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ     «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω.
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Παραγωγή Ενέργειας Καβάλα 2017
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
2.2.1– Μείγματα.
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης)
Πάγκαλος Σπύρος, Χαραλαμπάτου Λιάνα, Χημικοί, συνεργάτες Ε.Κ.Φ.Ε.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Τροφική αλυσίδα: Με τον όρο τροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται γενικά η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε οργανισμό με τη μορφή τροφής.
Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Τι είναι οι ΑΠΕ; 11/11/2018 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Σαπούνι από λάδι ελιάς Επιμέλεια: Λίνα Μαρματσούρη, 2ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου.
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΜΕΛΑΣΣΑΣ
Χορηγοί Xmas Bazaar 2016 Χορηγός Επικοινωνίας.
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Πειράματα με οξέα, βάσεις και άλατα σε μικροκλίμακα.
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Η χημεία του πορτοκαλιού
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παρασκευη φυτικου σαπουνιου Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και για Κωφούς – Βαρήκοους μαθητές Αγίας Παρασκευής Παρασκευη φυτικου σαπουνιου Σχολικό Έτος: 2017 - 2018

Εισαγωγή Όλες οι επιστήμες λειτουργούν αυτόνομα; Όλες οι επιστήμες συνεργάζονται για να σου δώσουν γνώσεις και και να σε βοηθήσουν να δεις με περισσότερη υπευθυνότητα και αγάπη την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον Θα σας παρουσιάσουμε ένα πείραμα όπου η Χημεία και η Γεωπονία συνεργάζονται για να φτιάξουν... φυτικό σαπούνι!

Σαπούνι παράγεται από έλαια (λάδια) και καυστική σόδα, (καυστικό νάτριο), με χημική αντίδραση

Σαπωνοποίηση χημική αντίδραση εστέρων λιπαρών οξέων (γλυκεριδίων των οξέων), που βρίσκονται στα λάδια, με το καυστικό νάτριο

Τα προϊόντα είναι άλας νατρίου (σαπούνι) και γλυκερίνη Σαπωνοποίηση Τα προϊόντα είναι άλας νατρίου (σαπούνι) και γλυκερίνη ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ γλυκερίδια λιπαρών οξέων + NaOH  άλας (σαπούνι) + γλυκερίνη

χρησιμοποιούμε όργανα και υλικά χημείου όμως όλες οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν και με υλικά που βρίσκουμε στην κουζίνα μας, όπως κατσαρόλες, κουτάλια κ.α. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε υλικά από αλουμίνιο διότι αυτό αντιδρά με το καυστικό νάτριο

Διδακτικοί Στόχοι Πειράματος Να περιγράφει τον τρόπο και τις συνθήκες παρασκευής του πιο κοινού είδους σαπουνιού που είναι το σαπούνι με νάτριο Να εκτελεί ένα πείραμα σε μικρή κλίμακα που να αναπαριστά μια βιομηχανική διαδικασία Να αποκτήσει την ικανότητα χειρισμού εργαστηριακών οργάνων Να κατανοεί και να εξηγεί ότι πολλά από τα προϊόντα που διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωής (π.χ σαπούνια), οφείλονται στην ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας και μπορούν να παρασκευαστούν σχετικά εύκολα από απλά υλικά Να κατανοεί την ανάγκη για ανακύκλωση του πολυκαιρισμένου ελαιόλαδου Να μάθει τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος Να καταλάβει την αξία μετατροπής ενός άχρηστου υλικού σε χρήσιμο

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γάντια Γυαλιά Ποδιά Πάγκος Το επικίνδυνο «καυστικό νάτριο», ΝαΟΗ, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας Γυαλιά Προφύλαξη των ματιών μας από εκτίναξη σταγονιδίων Ποδιά Φοράμε ποδιά ή πρόχειρα ρούχα Πάγκος ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Φοράμε όλα τα προστατευτικά έως ότου πλύνουμε και το τελευταίο σκεύος. Πραγματοποιείται σε αεριζόμενο χώρο

Υλικά 200g ελαιόλαδο 24g καυστικό νάτριο (NaOH) 63g νερό

Σκεύη - Όργανα Κατσαρολάκι Ξύλινη κουτάλα Ποτήρι ζέσεως 200ml Θερμόμετρο Μίξερ Ζυγαριά Καλούπια Κωνική φυάλη Εστία θερμότητας

Παρασκευη σαπουνιου ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυγίζουμε τα υλικά 200g ελαιόλαδο 63g νερό 24g καυστικό νάτριο

Γι’ αυτό η ανάμιξη πρέπει να γίνεται σε ανοιχτό χώρο Στο ποτήρι ζέσεως προσθέτουμε ΠΡΩΤΑ το νερό και σ’ αυτό διαλύουμε τμηματικά, με συνεχή ανάδευση και με μεγάλη προσοχή, όλο το καυστικό νάτριο (NaOH) Το νερό θερμαίνεται κατά την διάλυση του ΝαΟΗ (εξώθερμη αντίδραση), ενώ παράλληλα δημιουργούνται επικίνδυνες αναθυμιάσεις Γι’ αυτό η ανάμιξη πρέπει να γίνεται σε ανοιχτό χώρο

Σταματάμε την ανάδευση όταν διαλυθεί πλήρως όλο το καυστικό νάτριο, τοποθετούμε το θερμόμετρο και παρακολουθούμε τη θερμοκρασία έως ότου κατέβει στους 45οC

Στο ποτήρι ζέσεως θερμαίνουμε το ελαιόλαδο (50 ΟC - 60 ΟC), και περιμένουμε η θερμοκρασία του να φτάσει επίσης στους 45οC Η θερμοκρασία του ελαιόλαδου και του διαλύματος καυστικού νατρίου πρέπει να είναι η ίδια (45οC) κατά την ανάμιξή τους

Προσθέτουμε προσεκτικά και με συνεχή ανάδευση, το διάλυμα του ΝαΟΗ στο ελαιόλαδο (ΠΟΤΕ το αντίθετο!) Το ελαιόλαδο χάνει τη διαύγειά του και γίνεται χρυσοκίτρινο    Για οικονομία χρόνου, χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό αναδευτήρα, οπότε σε 15 λεπτά περίπου το μίγμα μας είναι έτοιμο

Τοποθετούμε το μίγμα στα καλούπια

Το αφήνουμε να «σφίξει» για 48 ώρες Μετά το βγάζουμε από τα καλούπια και το κόβουμε Είναι ακόμη μαλακό και κόβεται εύκολα Το αφήνουμε σε καλά αεριζόμενο σημείο

Καθώς στεγνώνουν, τα κομμάτια σκληραίνουν και καλύπτονται από μια λευκή σκόνη (Να2CO3) Mετά από 60 μέρες περίπου, έχει κατέβει το pH του σαπουνιού και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι

Κατόπιν τα φυτικά σαπούνια τα τυλίξαμε και τα βάλαμε σε σακουλάκια για να τα πουλήσουμε στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar μας

Επεκτείνω τις γνώσεις μου... φράζουν οι σωληνώσεις ξοδεύονται πολλά χρήματα για τον καθαρισμό των αγωγών μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας Δεν πετάμε λάδι στο νεροχύτη, διότι: βοηθάει στις αναφλέξεις απορριμμάτων στις χωματερές τροφοδοτεί τις φωτιές στις χωματερές αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υγρά απορρίμματα και καταλήγει ξανά στους υπόγειους υδροφορείς. Δεν πετάμε το λάδι στα απορρίμματα μέσα σε μπουκάλια, διότι: το δίνουμε για ανακύκλωση Το χρησιμοποιημένο λάδι μας... Επεκτείνω τις γνώσεις μου...

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ποιοτική εκπαίδευση Καθαρό νερό και αποχέτευση Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή Δράση για το κλίμα Ζωή στο νερό Ζωή στη στεριά Συνεργασία για τους στοχούς ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η εργασία πραγματοποιήθηκε στο μάθημα Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το μάθημα Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων Για το λόγο αυτό συνεργάστηκαν οι μαθητές: Δενδρινός Ιωάννης Έγκερτ Αλιγιάϊ Ντοβόρης Παναγιώτης Ρωμανός Δήμος Πετράϊ Κωνσταντίν Συσίκη Σπυριδούλα Τζεβελέκου Ηλιάνα Φιλιππάκη Παυλίνα Ντρεκόπουλος Παναγιώτης Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ίσαρης Νικόλαος ΠΕ 31 Παπαευαγγέλου Χριστίνα ΠΕ 04.02 Τετριμέλη Χριστίνα ΠΕ 88.01