Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
Advertisements

Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ & ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγωγή του πολίτη Ιφιγένεια Ηλιάδου Στ΄2.
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α΄ εξάμηνο Διδάσκουσα : Βιργινία Τζώρτζη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
Πού βρισκόμαστε;.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
H Ευρωπαϊκή Ένωση Η ΕΕ σήμερα-χρονολόγιο Η ιστοσελίδα της ΕΕ
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
Τα Πολιτεύματα Στην Αρχαία Ελλάδα
Ρόλος Εκτελεστικής λειτουργίας Ο ρόλος της είναι η εκτέλεση των νόμων που θεσμοθετήθηκαν από τη Βουλή.
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μέλη ομάδας Σεριάνι Ορέστης (Συντονιστής) Μώρος Γιάννης Τάγκας Χρήστος Την ομάδα μας επιτηρεί ο κ. Προβατάς Γ. ΓΕΛ ΕΡΕΤΡΙΑΣ.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μπάρτζης Ε 2 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ / νικης
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Κομματικοί σχηματισμοί πριν από εθνικά κράτη Μ. Σπουρδαλάκης, Για τη θεωρία και τη μελέτη των πολιτικών κομμάτων, Αθήνα, Εξάντας, 1990, σελ Αρχαίες.
3. ΟΝΕ Ι. Θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 1. Συγκρότηση 1.1. ΕΣΚΤ= ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
Μαθαίνω για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το Δ.Ν.Τ. και το Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών.
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (1/4) Η Κοινοτική θεσμική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από υπερεθνικών και διακυβερνητικών.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Οι νέες πολιτικές έννοιες
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι χώρες της Ε.Ε..
Κόμματα Στελεχών Χρονική περίοδος: απαρχές δημοκρατίας, 19ος αιώνας. Περιορισμένο δικαίωμα ψήφου, ή καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας Πολιτική έκφραση:
5. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Υποθέσεις εργασίας και μεταβλητές
O θεσμός των Γενικών Διοικήσεων
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.
ΜΠΣ «Διακυβέρνηση, ανάπτυξη και ασφάλεια στην Μεσόγειο»
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
H δομή της Διοίκησης
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Διακυβέρνηση και κρατική ισχύς
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
ΚΟΜΜΑΤΑ-ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο Δημόσιες επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
8.3. ΟΝΕ ΙΙΙ.
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
4.1. Νομοθετική λειτουργία
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση Ακαδ. Έτος
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική Τα Προεδρικά Συστήματα Διδάσκων: Μάνος Τσατσάνης

Η εκτελεστική εξουσία Η εκτελεστική εξουσία (political executive) αποτελεί το κορυφαίο επίπεδο των κυβερνητικών θεσμών Με τη στενή έννοια, ο όρος «κυβέρνηση» ταυτίζεται με την εκτελεστική εξουσία Είναι υπεύθυνη για την χάραξη των πολιτικών Επιβλέπει την υλοποίηση των πολιτικών από την κρατική γραφειοκρατία Ηγείται της χώρας και κατευθύνει τις υποθέσεις του έθνους Βασικό γνώρισμα των φιλελεύθερων δημοκρατιών: περιορισμός της εκτελεστικής εξουσίας Η κυβέρνηση είναι αιρετή και υπόκειται σε (συνταγματικούς ή/και εθιμικούς) κανόνες που περιορίζουν την εξουσία της

Τυπολογία των Δημοκρατικών Συστημάτων Πως εκλέγονται οι κεντρικοί φορείς εκτελεστικής πολιτικής εξουσίας; Ποιο είναι το σύστημα εξισορρόπησης και ελέγχου της εξουσίας (εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής); Με βάση αυτά τα κριτήρια αναδεικνύονται τρεις βασικές υποπεριπτώσεις: Τα προεδρικά συστήματα Τα ημιπροεδρικά συστήματα Τα κοινοβουλευτικά συστήματα

Τα προεδρικά συστήματα Πρόεδρος που εκλέγεται από τον λαό (ωστόσο υπάρχει και σε μη προεδρικά) Ο πρόεδρος είναι αρχηγός της κυβέρνησης (εκτελεστική εξουσία) και αρχηγός του κράτους Οι θητείες του προέδρου και του κοινοβουλίου είναι καθορισμένες, ο ένας θεσμός δεν μπορεί να επιφέρει την πτώση του άλλου Σαφέστερη διάκριση εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας Πέρα από τις ΗΠΑ, τα προεδρικά συστήματα έχουν υιοθετηθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε αρκετά της Υποσαχάριας Αφρικής. Διάσπαρτα στην Ασία (π.χ. Ιράν, Αφγανιστάν, Ινδονησία). Στην Ευρώπη μόνο η Κύπρος.

Προεδρικό Σύστημα Οι ψηφοφόροι εκλέγουν Το κοινοβούλιο Τον Πρόεδρο ο οποίος διορίζει τους υπουργούς οι οποίοι διοικούν τα υπουργεία

Τα προεδρικά συστήματα: Συνήθη χαρακτηριστικά Ο πρόεδρος έχει κάποιες νομοθετικές εξουσίες (π.χ. νομοθετικό βέτο, δικαίωμα έκδοσης διαταγμάτων) Πολιτικά κόμματα πιο χαλαρής οργάνωσης και πειθαρχίας Υπάρχει δυνατότητα «διαιρεμένης κυβέρνησης» Υπάρχει όριο στον αριθμό προεδρικών θητειών που μπορεί να ασκήσει το ίδιο πρόσωπο (συνολικών ή συνεχών) Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την εκτελεστική εξουσία δεν στελεχώνουν ταυτόχρονα και την νομοθετική

Οι κίνδυνοι των προεδρικών συστημάτων Juan Linz (1990) The perils of presidentialism (Journal of Democracy): Διττή νομιμοποίηση διαφορετικών κλάδων εξουσίας Αυξημένος κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας χωρίς τρόπο επίλυσης διαφορών – ειδικά σε περιπτώσεις «διαιρεμένης κυβέρνησης» (με αποτέλεσμα την αυξανόμενη πιθανότητα επέμβασης του στρατού) Εκλογές «μηδενικού αθροίσματος»: δημιουργούν τάσεις πλειοψηφικής διακυβέρνησης και αποσταθεροποιητικής πόλωσης Κίνδυνοι εμφάνισης «καισαρισμού» που διογκώνονται λόγω της ταύτισης του συμβολικού/ενοποιητικού αξιώματος του αρχηγού κράτους με το αξίωμα αρχηγού της κυβέρνησης Μειωμένη ευελιξία λόγω σταθερής θητείας με αποτέλεσμα την παράταση πολιτικών κρίσεων Τα όρια στις θητείες δημιουργούν πίεση χρόνου ή/και σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου Το αποτέλεσμα είναι η τάση για μεγαλύτερη πολιτειακή αστάθεια των προεδρικών συστημάτων

Τα πλεονεκτήματα των προεδρικών συστημάτων Τα προεδρικά συστήματα εξασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη σταθερότητα του εκλογικού/πολιτικού κύκλου και άρα τη δυνατότητα μακροπρόθεσμου προγραμματισμού Η ταύτιση αρχηγού κράτους/κυβέρνησης στα προεδρικά συστήματα, αυξάνει το κύρος Προέδρων έναντι Πρωθυπουργών στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής/διεθνών σχέσεων Τα προεδρικά συστήματα προσφέρουν: μεγαλύτερη εκ των προτέρων αναγνωρισιμότητα (identifiability) των πιθανών κυβερνητικών σχημάτων και άρα τη δυνατότητα ξεκάθαρης απόδοσης ευθυνών (accountability) το πλεονέκτημα των προεδρικών εξανεμίζεται όταν υπάρχει «διαιρεμένη κυβέρνηση» ή όταν στα κοινοβουλευτικά υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση