ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται η φράση «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Ο Αγίου Αντίπας είναι προστάτης των Οδοντιάτρων και γιορτάζει στις.
Advertisements

Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
Η ανάγκη Η ιδέα Η πρόταση Η ευκαιρία
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Εργασία στην Ιατρική Εκπαίδευση ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
 Με τι ασχολείται η παθολογία  Σπουδές  Μειονέκτημα  Χαρακτηριστικά του μελλοντικού γιατρού  Τι χρησιμοποιεί ένας παθολόγος  Τομείς απασχόλησης.
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
Αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας
ΤΟ ΚΡΑΣΙ : ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΕΚΠ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»
1.1 Οι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ορισμός – Ιστορικά στοιχεία Μάθημα 1ο
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ Οι κοινωνική θέση των γιατρών στην Αρχαία Αθήνα ήταν πολύ υψηλή μιας και υπήρχαν λιγοστοί οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν αυτή την δουλειά.
ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗ Α’4.
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θετικές επιστήμες και Ιατρικές σχολές
Ιατρικη στην αρχαιοτητα
6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,
Υπερφυσικό και Κοινωνικές Πρακτικές Παρουσίαση: «Το νερό του Καματερού»: Όταν η απελπισία συναντά τον κομπογιαννιτισμό» Ιγνατιάδου Αναστασία-Μιχαέλα.
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Βότανα Ιστορική αναδρομή.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Δρ. Ιωάννης Γεωργίου.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
«ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ» ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΤO ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΤΑΞΗ:
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ. Βοτανοθεραπεία Η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς χάνεται στην αρχαιότητα. Τα βότανα χρησιμοποιούνται σαν συστατικά.
ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Insert Product Photograph Here Ειρ.Χριστοδούλου, Δ.Μπαμπαλής, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Χ.Πωγωνίδης,
 Η ανάγκη του ανθρώπου για ασφαλή επιλογή της τροφής πυροδότησε τη μελέτη των δηλητηριωδών ουσιών. Ο άνθρωπος της προϊστορικής εποχής βασισμένος κατ’
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
13Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μητρώο Χρονίως Πασχόντων
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.
Τομεασ υγειασ προνοιασ ΕΥΕΞΙΑΣ
Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης
1.
ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ…
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Η Εργασία στην Αρχαία Ελλάδα
Ρευματολογικό ιατρείο εμπειρία φοιτητή
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.
11ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος : Τμήμα : Α2
Ο ανθρωποσ και η εξελιξη του
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
Muhammad ibn Zakariya Razi
Ιαματικές πηγές Θερμές πηγές.
Αίγυπτος Αρχαία Κίνα Ινδία Ρώμη Αρχαία Ελλάδα
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
Οι σπουδές στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α. Π. Θ. Δ
Μυοσκελετικά προβλήματα Φυσικοθεραπεία
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ιατρική είναι επιστήμη και τέχνη] που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη , τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες των πρακτικών επιστημών, έχοντας τις πρώτες της εφαρμογές στις απαρχές της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας. Ως και θεωρούνταν αποκλειστικά τέχνη, ορολογία με την οποία εμφανίζεται και στον Όρκος του Ιπποκράτη. Στην αρχαία Ελλάδα ο Θεός της ιατρικής και της υγείας ήταν ο Ασκληπιός , επίσης στην μυθολογία υπήρχε και ο Μαχάων .

ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Ο Ασκληπιός ο οποίος οι αρχαίοι Έλληνες των φανταζόντουσαν ως δυνατό άνδρα με γένια που καθόταν σε έναν θρόνο. Το ιερό του ζώο ήταν το φίδι και το σύμβολο του ήταν ένα ραβδί. Ο γιός του ήταν ο Μαχάων συμμετείχε κατά τον Όμηρο , στον τρωικό πόλεμο και φρόντιζε τους τραυματίες και ασθενείς των Ελλήνων. Οι Έλληνες είχαν τον μεγάλο ναό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και πολλούς άλλους ναούς σε όλη τη χώρα που λέγονταν ‘’Ασκληπιεία’’(ήταν θεραπευτήρια) το σημαντικότερο ήταν στο νησί Κω . Ο θεός μεταμορφωμένος συνήθως σε φίδι και τους θεράπευε , ιερείς που χρησιμοποιούσαν φυσικά φάρμακα και συχνά έκαναν και χειρουργικές.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο Ιπποκράτης είναι ο πατέρας της ιατρικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο Ιπποκράτης είναι ο πατέρας της ιατρικής . Ο Ιπποκράτης θεμελίωσε την κλινική εξέταση του ασθενή και προχώρησε σε καινοτόμες μεθόδους θεραπείας με βότανα , αφεψήματα κτλ. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την θεραπευτική ιδιότητα της ιτιάς που περιέχει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ , γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη . Ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε και με την ανατομία . Επινόησε ειδικά τα χειρουργικά εργαλεία και προχώρησε σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις ( θωρακοτομή , τρυπανισμό κρανίου).

Ο ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο Φιλόλαος ήταν πυθαγόρειος , φιλόσοφος και ιατρός. Μετά την καταστροφή της σχολής των πυθαγορείων στον Κρότωνα , ο Φιλόλαος κατέφυγε στην Θήβα όπου δίδαξε. Κατά τον Φιλόλαος τις ασθένειες πρέπει να τις αναζητήσουμε στους χυμούς του ανθρώπου δηλαδή στο αίμα , στη χολή και στο φλέγμα. Ο Φιλόλαος έλεγε ότι προκαλούνταν πολλές ασθένειες από την ζέστη ή από το κρύο.

ΗΡΟΦΙΛΟΣ Ο Ηρόφιλος ήταν ένας ακόμη μεγάλος ιατρός της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ηρόφιλος ξεχώρισε το οπτικό νεύρο και μελέτησε το τον οφθαλμό. Μεγάλη σημασία έδωσε στην σωστή διατροφή και στην άσκηση , κάτι που αποδέχεται και η σύγχρονη καρδιολογία , επίσης ο Ηρόφιλος επινόησε και ένα όργανο για τη μελέτη των σφυγμών.

ΓΑΛΛΙΝΟ ΚΛΑΥΔΙΟΣ Ο Κλαύδιος Γαληνός  ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου.  Δεν υπάρχει σχεδόν ιατρικός κλάδος που να μην απασχόλησε τον Γαληνό. Οι εμπεριστατωμένες μελέτες του αναφέρονται στην ανατομική, τη φυσιολογία, τη χειρουργική, την οφθαλμολογία, τη μαιευτική, την παθολογία, τη θεραπευτική, την υγιεινή και τη φαρμακολογία. Τα πολυσύνθετα φαρμακευτικά σκευάσματα, που ο ίδιος παρασκεύαζε είναι γνωστά στη βιβλιογραφία ως «γαληνικά» και η αντίστοιχη φαρμακοτεχνία ονομάζεται «γαληνική φαρμακευτική» .Ο Κλαύδιος επίσης θεράπευσε ένα σπουδαίο βασιλιά που κανένας δεν μπορούσε.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΟΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΟΙΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ: Ο ιατρός που εργάζεται στον τομέα της παθολογία εξετάζει τον άρρωστο, κάνει τη διάγνωση της ασθένειας και του υποδεικνύει την κατάλληλη φαρμακευτική ή κλινική αγωγή για τη θεραπεία του. Σε ειδικές περιπτώσεις καθορίζει και άλλες θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί όργανα όπως στηθοσκόπιο , πιεσόμετρο, καρδιογράφο  και άλλα. Όταν το κρίνει απαραίτητο, παραπέμπει τον ασθενή του για ακτινολογικές , μικροβιολογικές και άλλες ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Μελετά τα πορίσματα των εξετάσεων, των αναλύσεων ή των ιατρικών επεμβάσεων από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων με τους οποίους συνεργάζεται μεμονωμένα ή σε ομάδα (ιατρικό συμβούλιο) σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία μιας ασθένειας.

ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τα φυσικά φάρμακα των αρχαίων Ελλήνων περιείχαν τις ουσίες τις οποίες η φαρμακολογία αργότερα απομόνωσε και προχώρησε στην συνθετική τους παραγωγή. Το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα «αποκρυπτογράφησαν» για αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι. Τα φάρμακα εντοπίστηκαν σε γυάλινα δοχεία, μέσα σε ναυάγιο ελληνικού πλοίου που ανακαλύφτηκε το 1989 ανοικτά της Τοσκάνης.

ΑΡΧΑΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ Στην αρχαία Ελλάδα η ιατρική και χειρουργική επιστήμη ήταν αναπτυγμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην Ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Χίου ένας από τους αρχαίους τάφους που βρέθηκαν στο οικόπεδο περιείχε τα οστά ενός άνδρα περίπου 50 χρονών του οποίου το κρανίο είχε υποστεί τρυπανισμό , αυτή η επέμβαση ήταν επιτυχής . Και έζησε πέντε ή έξι χρόνια μετά την επέμβαση και πέθανέ σε ηλικία περίπου 50 χρονών.

ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΥΡΙΚΟΥ ΖΩΗ ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΙΤΡΙΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ