ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΠΟΠ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Advertisements

Χημική Ισορροπία.
15 Απριλίου 2005 Life Cycle Assessment (LCA) as a Decision Support Tool for the ecoproduction of olive oil ECOIL LIFE 04/ENV/GR/ Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
10 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο Η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο παράγονται πολλά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
1. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc Υπεύθυνος Ανάπτυξης ZEOLOGIC AE
ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ελαιοτριβείο SPARTA kefalas s.a.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τομέας Γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος
ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)
Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ: Α. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
1 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ και ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
3 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
1 Εισαγωγή Η μέθοδος που παρουσιάζεται αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων με τη μέθοδο της δεματοποίησης και περιτύλιξης. Επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευσή.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Της ΓΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Το ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση του ελαιόλαδου οφείλεται.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Σκίαση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
H ελευθέρωση της ενέργειας
Τεχνική των Υπερήχων Είναι ΠΟΜΑ Κυρίως σε νερά αλλά και απόβλητα
BTeV Talk Γ. Σταυρόπουλος ΙΠΣΦ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Νοέμβριος 2017
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
Από την συγκομιδή στην κατανάλωση
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ Παραλαβή ελαιοκάρπου Τροφοδοσία –αποφύλλωση Πλύσιμο Σπάσιμο-άλεση Μάλαξη Διαχωρισμός ελαιολάδου από ελαιοζύμη Τελικός.
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΠΟΠ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ» Αντώνης Παρασκεύοπουλος, Γεωπόνος, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας

Π.Ο.Π.-ΚΑΛΑΜΑΤΑ Protected Designation of Origin (P.D.O.)-KALAMATA

Ποιότητα ελαιολάδου Ολόκληρη η Μεσσηνία είναι ένας Απέραντος Ελαιώνας. Το ευνοϊκό κλίμα, η ηλιοφάνεια, ο μικρός κλήρος που επιτρέπει σε κάθε παραγωγό να περιποιείται με αγάπη και φροντίδα κάθε ελαιόδεντρο και να μαζεύει τον ελαιόκαρπο στο σωστό βαθμό ωρίμανσης, δίνουν την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης. Ο μεγάλος αριθμός των σύγχρονων ελαιοτριβείων, με τους ελαιοτριβείς γνώστες των μυστικών της παραγωγής ελαιολάδου, οδηγούν στη παραλαβή αρίστης ποιότητας ελαιόλαδου.

Υφιστάμενη κατάσταση ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας Έκταση 86.800 ha Αρ. Δέντρων 15.600.000 Mέση παραγωγή 57.000 tn

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Κορωνέικη (Koroneiki) 95% Μαυρολιά (Mavrolia) 3% Λοιπές (other) 2%

Στοιχεία Συμβατικής, Ολοκληρωμένης και Βιολογικής καλλιέργειας στο Νομό Μεσσηνίας

Στοιχεία Συμβατικής Ολοκληρωμένης και Βιολογικής καλλιέργειας στο Νομό Μεσσηνίας

Ελαιοτριβεία στην Τριφυλία Σύνολο Ελαιοτριβείων : 70 Τριών φάσεων : 47 Δύο φάσεων : 23

Υφιστάμενη κατάσταση ελαιοκαλλιέργειας στην Τριφυλία Έκταση 28.000 ha Αρ. Δέντρων 5.000.000 Mέση παραγωγή 23.000 tn

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η τροποποίηση των προδιαγραφών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ” – ΠΟΠ, που αποφασίστηκε στις 13/7/2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει: επέκταση της ζώνης παραγωγής σε όλη τη Μεσσηνία βελτίωση ποιοτικών προδιαγραφών

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Περιγραφή Μέση τιμή Φρουτώδες ελιάς 3-5 Πικρό 2-3 Πικάντικο 2-4 Ελαττώματα Το ελαιόλαδο ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» έχει μέσο φρουτώδες με άρωμα πράσινου καρπού, ελαφρό πικρό και ελαφρό ως μέσο πικάντικο

ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ 3-5 ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ 3-5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΚΤΗΡΑ

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΙΚΡΟ 2-3 ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ 2-4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΠΑΣΤΗΡΑ Ο ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΚΡΟΥ ΑΛΛΑ Η ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ (ΜΗΔΕΝ ) ΤΑΓΓΙΣΜΕΝΟ(RANCID) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΙΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ .ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΙΘΙΣΜΕΝΟ ΕΛΛΑΤΤΩΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ .ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΟΚΟ,ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ,ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ.

Α/ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΤΡΟΧΑΔΟ(FUSTY) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ Κ ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΕ ΣΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΖΥΜΩΣΗΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΙΔΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ,ΡΟΥΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Α/ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥΡΓΑ (MUDDY SEDIMENT) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ Κ ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ Κ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ. ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΝΕΣ, ΚΟΠΡΙΑ,ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΟΥ.

Α/ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ   ΜΟΥΧΛΑ,ΝΟΤΙΣΜΕΝΟ,ΧΩΜΑΤΙΛΑ (MUSTY,HUMID,EARTHY) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ Κ ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ) ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΩΜΑ Η ΛΑΣΠΗ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Α/ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΡΑΣΩΔΕΣ,ΞΥΔΑΤΟ,ΟΞΙΝΟ,ΞΥΝΟ (WINEY,VINEGARY,ACID,SOUR) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ-ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΡΑΣΙ Η ΞΥΔΙ. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΖΥΜΩΣΗ Η ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΕΛΑΙΟΖΥΜΗΣ ΣΕ ΤΣΑΝΤΗΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΥΘΗΚΑΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ(ΞΥΔΙ) Η ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ(ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΟ, ΜΑΓΙΑ,ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ.

Β/ΑΛΛΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ(METALLIC) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ-ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΕΤΑΛΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ (ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ),ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ (ΜΑΛΑΚΤΗΡΑΣ) ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. ΣΚΟΥΛΙΚΙ(GRUBBY) ΟΣΜΗ Κ ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΝΥΜΦΕΣ ΔΑΚΟΥ

Α/ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ,ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΞΥΛΟ (FROSTBITTEN OLIVES,WET WOOD) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ-ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΓΙΟΠΛΗΚΤΕΣ ΕΛΙΕΣ. ΘΥΜΙΖΕΙ ΒΑΝΙΛΙΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

Β/ΑΛΛΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΨΗΜΕΝΟ Η ΚΑΜΜΕΝΟ(HEATED OR BURNT) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ-ΓΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΠΑΣΤΑΣ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. -ΑΧΥΡΟ, ΞΥΛΟ( (HAY-WOOD)

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ να έχει τα ακόλουθα χημικά χαρακτηριστικά: Ολική οξύτητα:  0,5% Κ232:  2,20 Κ270:  0,20 Δείκτης υπεροξειδίων:  14MeqO2/kgr Ολικές στερόλες: > 1100mg/kgr Ελαϊκό οξύ 70-80 % Λινελαϊκό 4-11 % Στεατικό 2-4 % Παλμιτικό 10-15 % Παλμιτελαϊκό 0,6-1,2 %

ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΟΞΥΤΗΤΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΟΞΥΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΥΔΡΟΛΥΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ .ΥΨΗΛΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΑΔΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΑΠΌ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΥΔΡΟΛΥΣΕΙΣ, ΟΞΕΙΔΩΣΕΙΣ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Κ232 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΙΩΔΕΣ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 232nm. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΥΔΡΟΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΓΗ ΔΙΕΝΙΑ .ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΚΤΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΑΓΓΙΣΗΣ(ΥΔΡΟΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΑ)Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ(ΣΥΖΗΓΗ ΔΙΕΝΙΑ) Κ270 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 270 nm. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ(ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΖΗΓΗ ΤΡΙΕΝΙΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΚΤΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ Η ΔΕΙΚΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Η ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ.

ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΩΝ ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΩΝ ΤΑ ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ .Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΗ Η ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΗ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΚΤΗ ΑΡΧΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΛΛΑΞΗ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ(Π.Χ ΑΝΕΞΕΛΕΝΚΤΗ Κ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ) ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΕΡΟΛΩΝ ΧΗΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΕΡΟΛΩΝ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΧΑΜΗΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΣΚΕΜΕΝΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΕΡΟΛΩΝ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΝΟΘΕΙΑ. Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΧΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1000 mg/kg ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟ 1100 mg/kg. Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΕΝΩ ΟΙ( ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ) ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ. ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΕΡΟΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΜΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ Π.Χ

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΕΡΟΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΜΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΖΩΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΒΡΑΣΙΚΑΣΤΕΡΟΛΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟΥ Δ-7 ΣΤΙΓΜΑΣΤΕΝΟΛΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ ΚΛΠ Β ΣΙΤΟΣΤΕΡΟΛΗ. Η ΣΤΕΡΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ (ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ 93% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΛΙΚΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ)  

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΤΙΜΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ Π.Χ ΕΛΑΙΚΟ ΟΞΥ ΚΥΡΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ(ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ 65-95% ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ -Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ 70-80 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ. ΟΤΑΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΟ 85%, ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΟ 80%, ΤΑ ΤΥΝΗΣΙΑΚΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΟ 70%. ΣΤΟ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΟ ΕΛΑΙΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ 23% ΕΝΩ Κ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ (ΑΡΑΒΟΣΙΤΕΛΑΙΟ,ΗΛΙΕΛΑΙΟ,ΒΑΜΒΑΚΕΛΑΙΟ ΚΛΠ) ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΙΜΩΝ -ΠΑΛΜΙΤΙΚΟ ΟΞΥ (ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΧΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ 7,5-20 ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΠ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ 10-15) - ΣΤΕΑΤΙΚΟ ΟΞΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΕΜΕΝΟ ΟΞΥ (ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΧΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 0,5-5,0 ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΠ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ 2,0-4,0)   ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη περιγραφή του προϊόντος το «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ παράγεται κύρια : από την ποικιλία Κορωνέικη και σε πολύ μικρό ποσοστό από την ποικιλία Μαστοειδή (έως 5%)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Προκειμένου να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα όρια της ΠΕ Μεσσηνίας ως «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ απαιτείται: να τηρούνται οι προδιαγραφές, όπως είναι δημοσιευμένες στον ιστότοπο του ΥΠΑΠΕΝ και στο Ενιαίο Έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων DOOR τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια να έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ AGROCERT Η αίτηση αυτή πρέπει να κοινοποιηθεί και στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απαραίτητα δικαιολογητικά: α)Νομιμοποιητικό έγγραφο σύστασης της επιχείρησης β)Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης σε ισχύ ή σχετική απαλλαγή αδείας γ)Κάτοψη των εγκαταστάσεων παραγωγής, επεξεργασίας, ή/και αποθήκευσης από αρμόδιο μηχανικό δ)Διάγραμμα ροής της διαδικασίας παραγωγής, επεξεργασίας, ή/και αποθήκευσης της επιχείρησης.

Σας ευχαριστώ