Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία στην Κ.Π.Α. Γ’ Γυμνασίου Θέμα: «ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Διδάσκουσα καθηγήτρια: Μαγαλιού Λαμπρινή Γυμνάσιο Κολινδρού Τμήμα Γ1 Σχολικό έτος:
Advertisements

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών, ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ «Υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης και κοινωνικής.
Διονύσης Λαμπρινίδης & Μαρία Νέζη. Στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο τα τελευταία 3 χρόνια επιχειρούμε να εισάγουμε τεχνολογίες του web2 στην σχολική.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Aντώνιος Γ. Περδικάρης Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ04) Ιονίων Νήσων.
Η πλατφόρμα Moodle στο Βαρβάκειο: δημιουργία, συντήρηση και διδακτική αξιοποίηση Διονύσης Λαμπρινίδης Μαθηματικός.
Μέσα μαζικής ενημέρωσης Παναγιώτης, Τζέλο Δημήτρης, Άγγελος.
Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας: Από τους τετραετείς κύκλους αξιολόγησης στους διαχρονικούς κύκλους ποιότητας Ημερίδα «Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη.
Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση και Κοινωνική Δικτύωση Επιμέλεια Υλικού: ΕΥΥ e twinning Πρεσβευτής Κεντρικής Ελλάδας: Ιουλία Γκίκα.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ Οι νέες διαστάσεις του διαδικτύου web 2.0 Μαρία Β. Χατζή Δασκάλα, Δρ. Διδακτικής των Φ.Ε. Επιμορφούμενη ΠΑΚΕ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ (BLOG) ΣΤΟ BLOGGER Τα διαδοχικά βήματα.
Πώς μπορεί ένας νέος Δερματολόγος να είναι Αποτελεσματικός και Ανταγωνιστικός, με το λιγότερο δυνατό κόστος? Νικόλαος Γ. Αποστολάκης.
Καλώς ήλθατε, μαθητές! Όνομα δασκάλου. Πρόγραμμα τάξης 8:15 - 9:00Το σχολείο ξεκινά, παίρνουμε παρουσίες 9: :00Ανάγνωση και έκθεση 10: :00Ορθογραφία.
Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο στο Μάθημα της Ξένης Γλώσσας
Ερευνητική εργασία Διαδίκτυο και Επικοινωνία
Η δύναμη της εικόνας «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» είναι το κυρίαρχο μήνυμα της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου καθώς αντικατοπτρίζει.
Η Κοκκινοσκουφίτσα σε νέες περιπέτειες
WEB 2.
Προτάσεις για τη δημιουργία προϊόντων προώθησης εκπαιδευτικών ιστολογίων στα πλαίσια της μαθησιακής κοινότητας ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής Κατεύθυνση Παιδαγωγική.
Blogs, E-PORTFOLIO, WIKIS
Κοινωνικά Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15.
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Παραγωγή Ηλεκτρονικού Προϊόντος – ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Creativity, innovation and change...in class.
Web 2.0 Χαρακτηριστικά-Εργαλεία
Οι μαθητές μου κι εγώ γυρίζουμε ταινία
«Ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο»
Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα
Τα Βασικά δόγματα Γιώργος Λεπίδας Γ΄2.
Κοινωνικά Δίκτυα Κεφάλαιο 15.
ΣΙΤΑΡΑΣ ΦΩΤΙΟΣ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Μεςα κοινωνικης δικτυωςης
4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου Ενημέρωση Γονέων
Όνομα σχολείου Ημερομηνία
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΡΗΝΗ ΔΡΟΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΡΦΙΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΖΑΦΕΙΡΑ
Διαδικτυακός εκφοβισμός
Μια προσέγγιση της πολιτικής οικονομίας
Από τον Web 1.0 στον Web X
Ιστοσελίδες νέας γενιάς και εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαίδευση Ρέθυμνο, 1η Νοεμβρίου
Προφίλ Facebook.
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Β1
Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου: Πως και Γιατί!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Ο μοτοσικλετιστής Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου
Επικοινωνούμε; Από τα σήματα καπνού… στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
(ΠΔ71) ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018
Ο ρόλος της κοινωνικής δικτύωσης (social media) στην ευαισθητοποίηση των εφήβων και στη διάχυση πληροφοριών για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.
πολιτιστικό πρόγραμμα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BLOG Στις διαφάνειες περιγράφονται τα διαδοχικά βήματα για τη δημιουργία blog στον blogger, τη μια από τις δωρεάν υπηρεσίες σχετικού λογισμικού,
Ομήρου Ιλιάδα Ζ
Ποιοί είμαστε: Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.
ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΑΣ
ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Καλώς ήλθατε, μαθητές! Όνομα δασκάλου.
Διαδραστική Μάθηση © 2018.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ρητορική Μίσους (Hate Speech) Ηλεκτρονικά παιχνίδια (Game Over)
Ομήρου Ιλιάδα Ζ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Μεσα Κοινωνικησ Δικτυωσησ
Δραστηριότητα Νορβηγικό βίντεο!
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Τζωρτζίνα Βαλτζή Εύα Μπινίκου
Στρατηγική Επικοινωνίας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Παράδειγμα στόχος Έμπνευση Ενέργειες/εργασίες Πόροι Σκέψεις
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα Δρ. Μαρία Μαυρομμάτη

Βασικeς ιστορικeς δεξιoτητες Κατανόηση ιστορικής σπουδαιότητας Χρήση πρωτογενών πηγών και αποδείξεων Κατανόηση συνέχειας και αλλαγής Ανάλυση αιτιών και συνεπειών Ανάληψη ιστορικής οπτικής Κατανόηση ηθικών διαστάσεων της ιστορίας Πηγή: http://historicalthinking.ca/

Wikis, Blogs, Social Media, Youtube. Web2.0 Σε αντίθεση με το Web1.0, το Web2.0 είναι πιο δυναμικό, η πληροφορία ανανεώνεται πολύ τακτικά και ο χρήστης συμμετέχει στην δημιουργία της. Η χρήση του συμβαδίζει με την εξέλιξη της ιστορικής γνώσης και μάθησης Η ιστορία ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης αφού αποτελεί συνθήκη διαμόρφωσης συλλογικής ταυτότητας. Εργαλεία Web2.0: Wikis, Blogs, Social Media, Youtube.

Ιστορικη εκπαιδευση: προοπτικεσ και ρολοι τον 21ο αιωνα - η ιστορία και η ιστορικές αναπαραστάσεις διαμορφώνουν συγκρούσεις, αλλά μπορούν και να συμφιλιώσουν και να μεταμορφώσουν τη σύγκρουση σε επικοινωνία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ενεργή απασχόληση με ιστορικά κείμενα κατανόηση της ιστορικής σημασίας διαπίστωση συνέχειας και αλλαγής ανάλυση αιτίας και αποτελέσματος υιοθέτηση διαφορετικών οπτικών κατανόηση της ηθικής διάστασης των ιστορικών ερμηνειών (Seixas 2004) Προϋποθέτουν συνθήκες ενεργητικής μάθησης και κατασκευής της γνώσης Ο μαθητής ως δημιουργός γνώσης!!!

Κοινωνικα δικτυα Twitter- για άμεση, σύντομη επικοινωνία, πληροφόρηση Facebook- δημιουργία ομάδας με τους μαθητές της χρονιάς. Εκεί μπορούμε να ‘ανεβάζουμε’ χρήσιμες πληροφορίες, να μοιραζόμαστε υλικό και να αλληλεπιδρούμε. Instagram- εκεί μπορούμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες/εικόνες σχετικές με το αντικείμενο (π.χ. αρχαία ιστορία). Μπορεί να λειτουργήσει ως πορτφόλιο με εικόνες/φωτογραφίες.

Χαρακτηριστικα κοινωνικων δικτυων και μαθηση ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - τα blogs μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία καταγραφής της μαθησιακής πορείας των μαθητών, και να σχολιαστούν από εκπαιδευτικούς και συμμαθητές - το twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώνεται ο εκπαιδευτικός από αξιόπιστες πηγές έγκαιρα ή και οι μαθητές, από έγκυρες πηγές - επικοινωνία με άλλα σχολεία, ομάδες, δημοσιοποίηση υλικού για ανατροφοδότηση - ποικιλία είδους υλικού για παρουσίαση

twitter https://twitter.com/atee_brussels?lang=el

Πορτφολιο μαθητη/ blog Blog μαθητή: μπορεί να λειτουργήσει ως πορτφόλιο, στο οποίο ο μαθητής συγκεντρώνει υλικό από το διαδίκτυο, ανεβάζει τις εργασίες του σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. λινκ σε βίντεο που έχει δημιουργήσει και έχει ανεβάσει στο Youtube), μοιράζεται αναστοχαστικά κείμενα σχετικά με την μαθησιακή του εξέλιξη κ.λπ. http://blogs.sch.gr/apostolopoulos_fotis/

Wikis What I know is Συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών. «Η μορφή του wiki μοιάζει με ιστοσελίδα, που επιτρέπει όμως στους χρήστες να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να επεξεργαστούν το περιεχόμενό του με απλούς χειρισμούς. Διαθέτει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά των απλών ιστοσελίδων HTML, ωστόσο η διαφορά του έγκειται στις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει στο χρήστη να ενσωματώσει εικόνες, βίντεο, ήχους. Επιπλέον, η αξιοποίησή του στην πράξη διευκολύνει τη συνεργασία πολλών ατόμων, όπου ο κάθε χρήστης που συμμετέχει, προσθέτει την προσωπική του γνώση, προσδοκώντας από άλλα άτομα να πάρουν θέση και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες. Ένα wiki βρίσκεται διαρκώς σε διεργασία οργάνωσης και «μοιράσματος». Σε κάθε περίπτωση, η δομή του και οι προτεινόμενες αλλαγές - που ενδέχεται να γίνουν σε κάποια από τις σελίδες του - αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα μέλη.» (Τριβιάκης & Στιβακτάκη 2014)

wikis - κοινωνικός κονστρουκτιβισμός - διαπραγμάτευση - επικοινωνιακές/διαπροσωπικές δεξιότητες - ανάπτυξη γραπτού λόγου - ο γράφων γίνεται δημιουργός της γνώσης - το σχολείο μεταφέρεται έξω από την τάξη ιστορία ως δημοκρατική πρακτική Συλλογική προσπάθεια η ανασύσταση του παρελθόντος Απαιτούνται ικανότητες διαπραγμάτευσης και εύρεσης κοινών τόπων Συναίνεση Ιδανική η χρήση των wikis για αυτό το σκοπό

Παραδειγμα wiki http://t4e8orestiada.wikispaces.com/ TO WIKI ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ https://app.nuclino.com/mathimadidaktikis/Arxaia-Istoria

Βιντεο και ιστορια Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε - πρωτογενείς ιστορικές πηγές σε μορφή βίντεο - δευτερογενείς ιστορικές πηγές (π.χ. ρεπορτάζ, ντοκυμαντέρ) Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαθητές να αφαιρούνται κατά την επίδειξη βίντεο. Γι αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούμε σύντομα κλιπς, και ενσωματώνουμε τα βίντεο σε μια διδασκαλία που περιλαμβάνει ενεργητικές μορφές μάθησης, π.χ. διάλογο, πρακτικές εργασίες, έρευνα κ.λπ.

Youtube και αλλες σελιδεσ με βιντεο - British MovieTone - Associated Press Archive - bbc Τηλεόραση: - Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ - ιστορικές εκπομπές ΣΚΑΙ Στο Youtube ο μαθητής μπορεί να ‘ανεβάσει’ βίντεο που έχει φτιάξει ο ίδιος ως υλικό ψηφιακής αφήγησης (περισσότερα στο 9ο μάθημα).

Βιβλιογραφικη λιστα Τρυφιάτης, Ι., Στιβακτάκη, Μ. (2014) Η συγγραφή ηλεκτρονικών ιστοριών σε περιβάλλον wiki στο δημοτικό σχολείο, 9o Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΤΠΕ. Sheets, K. (2009). Wiki in the history Classroom. Intersections History and New Media, available at https://www.historians.org/publications-and- directories/perspectives-on-history/may-2009/intersections- history-and-new-media/wiki-in-the-history-classroom