Από την συγκομιδή στην κατανάλωση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Ελαιοτριβείο SPARTA kefalas s.a.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
Καθαρισμός της ελιάς Έχει τεράστια σημασία η καλή διοργάνωση της ροής των αποθηκευμένων παρτίδων του προϊόντος στο λιοτριβειό η οποία πρέπει να εξασφαλίζει.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
Ελιά Γ1.
Ελαιοπυρήνα 1/2 Μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο, παραλαμβάνεται σαν κύριο υποπροϊόν η ελαιοπυρήνα και απομακρύνονται τα απόνερα. Το.
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος, Ειδικός Καρδιολόγος, MD, PhD τ. Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογίας, Καρδιολογική.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
NΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Α. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ Β. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ 2 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Α. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ Β. ΤΥΠΟΙ.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
Σακελλάρη Γεωργία - Ιωάννα.  Βασικό πρωτεϊνικό συστατικό σε δημητριακά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Της ΓΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Το ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση του ελαιόλαδου οφείλεται.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Λιπαρά οξέα, λιπίδια, βιολογικές μεμβράνες: Πώς δημιουργούνται
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΛΙΠΙΔΙΑ.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Ομάδες τροφίμων.
ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ Παραλαβή ελαιοκάρπου Τροφοδοσία –αποφύλλωση Πλύσιμο Σπάσιμο-άλεση Μάλαξη Διαχωρισμός ελαιολάδου από ελαιοζύμη Τελικός.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Από την συγκομιδή στην κατανάλωση Ελαιόλαδο Από την συγκομιδή στην κατανάλωση

Ορισμός ελαιολάδου

Επεξεργασία ελαιολάδου Η συλλογή του ελαιοκάρπου Η αποφύλλωση και το πλύσιμο Η λειοτρίβηση ή άλεσμα Η μάλαξη-ομογενοποίηση Ο διαχωρισμός της υγρής (λάδι και φυτικά υγρά) από τη στερεή φάση Ο διαχωρισμός του λαδιού από τα φυτικά υγρά Η αποθήκευση και η συσκευασία του λαδιού Ελαιουργία: Είναι ο κλάδος της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία του ελαιοποιήσιμου ελαιοκάρπου σε όλα τα στάδια από τη συλλογή μέχρι την εξαγωγή του ελαιολάδου

Συγκομιδή ελαιοκάρπου Δονητής ελαιόδενδρου Ραβδισμός Η συλλογή του καρπού γενικεύεται στην Ελλάδα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου Ελαιόπανο

Αποφύλλωση και πλύσιμο Απομάκρυνση φύλλων, σκόνης, χώματος κ.α. (αποφυλλωτήριο) Ξέπλυμα των καρπών Όταν ο καρπός φτάνει στο ελαιοτριβείο, περιέχει φύλλα και ξένες ύλες όπως σκόνη, χώμα, πέτρες και άλλα στερεά υλικά, που πρέπει να απομακρυνθούν πριν την εξαγωγή του ελαιολάδου. Αυτό γίνεται με αυτόματες μηχανές που αφαιρούν τα φύλλα με ρεύμα αέρα (αποφυλλωτήριο). Κατόπιν, οι καρποί περνούν σε ένα τύμπανο όπου κυκλοφορεί νερό, προκειμένου να πλυθούν και να απομακρυνθούν τα ξένα υλικά (σκόνη, χώμα, κλπ).

Αποφύλλωση και πλύσιμο

Άλεση του ελαιοκάρπου Πέτρινοι ελαιόμυλοι Σπάσιμο των κυττάρων του μεσωκαρπίου, εξαγωγή ελαίου Αποφυγή υπερθέρμανσης και οξείδωσης Οι καρποί αλέθονται σε ελαιόμυλους. Σκοπός είναι να σπάσουν τα κύτταρα του μεσοκαρπίου, ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγή του ελαίου από τα χυμοτόπια και να σχηματιστούν μεγαλύτερες σταγόνες, που μπορούν έπειτα να χωριστούν στις επόμενες φάσεις επεξεργασίας. Στους πέτρινους ελαιόμυλους, οι καρποί συνθλίβονται χωρίς υπερβολική μηχανική πίεση, αποφυγή υπερθέρμανσης της ελαιοζύμης και χωρίς τον κίνδυνο επιμόλυνσης από ίχνη μετάλλων (καταλύτης οξείδωσης). Γενικά, ο ελαιόμυλος αποτελείται από δύο ή τρείς κυλινδρικές ή κωνικές πέτρες από γρανίτη (κυρίως στην Ισπανία), που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα με ταχύτητα 12-15 περιστροφές ανά λεπτό. Μεταλλικοί σπαστήρες Ταχύτερη διαδικασία, μεγαλύτερη παραγωγή Μικρότερο κόστος

Μάλαξη του ελαιοκάρπου Η μάλαξη είναι απαραίτητη, επειδή κατά την άλεση του ελαιοκάρπου σχηματίζεται γαλάκτωμα μεταξύ ελαίου και ύδατος. Για αυτό είναι απαραίτητη η μίξη ώστε να συνενωθούν τα μικρής διαμέτρου σταγονίδια λαδιού προς μεγαλύτερες σταγόνες, που αποχωρίζονται εύκολα από τα υπόλοιπα συστατικά της ελαιοζύμης. Τα ελαιουργεία είναι εξοπλισμένα με δύο ή τρεις μαλακτήρες, ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, που αποτελούνται από ημι-κυλινδρικές ανοξείδωτες δεξαμενές, με διπλά τοιχώματα όπου κυκλοφορεί ζεστό νερό. Μέσα στο μαλακτήρα, η ελαιοζύμη αναδεύεται με τη βοήθεια πτερυγίων που είναι προσαρμοσμένα σε κάθετο ή οριζόντιο άξονα περιστροφής, ανάλογα με τον τύπο του μαλακτήρα.

Εξαγωγή ελαιολάδου Υδραυλικό Πιεστήριο

Φυγοκεντρικές Μηχανές Εξαγωγή ελαιολάδου Φυγοκεντρικές Μηχανές

Διαχωρισμός λαδιού από φυτικά υγρά Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα φυτικά υγρά γίνεται με το φυγοκεντρικό διαχωριστήρα. Το σύστημα αποτελείται από ένα σταθερό κορμό και ένα κινητό τύμπανο που περιστρέφεται με μεγάλο αριθμό στροφών. Η υγρή φάση υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση και ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό γίνεται με βάση τη διαφορά ειδικού βάρους.

Σήμανση ελαιολάδου – Υποχρεωτικές ενδείξεις 1..Ποιοτική κατηγορία 2. Καθαρή ποιότητα περιεχομένου σε όγκο 3. Παρασκευαστής ή συσκευαστής 4. Αριθμός παρτίδας 5. Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 6. Συνθήκες διατήρησης

Συμβολή του ελαιόλαδου στην υγεία

Οφέλη του ελαιόλαδου Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανθρώπου. Οφέλη του ελαιόλαδου μεταξύ άλλων είναι: Μείωση της «κακής" χοληστερόλης (LDL) στο αίμα Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων Αναζωογόνηση του δέρματος Μείωση του γαστρικού χυμού Καλύτερη λειτουργία του εντέρου Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό

Ευεργετικά συστατικά Φαινόλες Σκουαλένιο Οι φυτοστερόλες Ελευρωπαΐνη Βιταμίνη Ε Λιπαρά (ελαϊκό 60-80%, λινελαϊκό 3,5-20%) Η βιταμίνη Ε αποτελεί σημαντική φυσική αντιοξειδωτική ουσία των ελαίων, αφού αναστέλλει την οξείδωση των λιπαρών ουσιών τους (τριγλυκερίδια). Οι στερόλες (β-σιτοστερόλη) έχουν άμεση επίδραση στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα. Ελαικο μονοακόρεστο Λινελαικο πολυακόρεστο

Ελαιόλαδο φάρμακο ή απλό φαγητό; Μπορεί να χαρακτηριστεί με τρεις ισχυρισμούς υγείας Ένα ποιοτικό ελαιόλαδο μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπλήρωμα διατροφής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ( ακόμα ) Η αντικατασταση κορεσμενων λιπαρων από ακορεστα λιπαρα στην διατροαφη συμβαλει στην διατηρρηση των φυσιολογικων επιπεδων χοληστερολης στο αιμα. Η βιταμικη Ε συμβαλει στην προστασια των κυτταρων από το οξειδοτικο στρες Η πολύφαινωλες ελαιολαδου συμβαλουν στην προστασια των λιπιδιων του αιματος από το οξειδοτικο στρες

Πιθανά οφέλη Έρευνες γίνονται για να διαπιστωθούν οφέλη του ελαιόλαδου όπως: Πρόληψη του καρκίνου Παύση της εξέλιξης της νόσου Alzheimer Αριστοτελειο πανεπιστημιο Θεσσαλονικης σε συνεργασια με το τμημα φαρμακευτικης του πανεπιστημιου Αθηνων Η ερευνα για την νοσο Alzheimer βασιζεται σε δειγματα από πειραματοζωα τα οποια σταματησαν τελειως την αναπτυξη της νοσου με την βοηθεια του ελαιολαδου από πειραμα σε αμερικανικα πανεπιστημια

Τέλος Εργασία : Πανάγου Ζαχαρίας Στάτσκι Νικόλαος Τζιόρτζιος Επαμεινώνδας