Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χαρακτηριστικές Προκλήσεις για την Αυτοδιοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την περίοδο 2007 – 2013 Σκέψεις για την αξιοποίηση τους από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ.
Advertisements

Παραγωγα δικαιωματα – κυπριακη πρακτικη υπο το φως των ευρωπαϊκων και διεθνων υποχρεωςεων Νικολέττα Χαραλαμπίδου – ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη,
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κράτη-μέλη 23 επίσημες γλώσσες
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α΄ εξάμηνο Διδάσκουσα : Βιργινία Τζώρτζη
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
2 2 ° ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Δ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙ Δ ΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟ Δ Ο ΚΡΙΣΗΣ Βρυξέλλες, 28/2/2013.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Ευρωπαϊκή Ένωση – E.E. European Union – E. U..
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Κριτήρια ένταξης των κρατών στην Ε.Ε. Κριτήρια ένταξης ενός κράτους στην Ε.Ε καθορίστηκαν: Πότε: 1953 Που: στο συμβούλιο της Κοπεγχάγης Ανανέωση: Ευρωπαϊκό.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) τη νέα Προγραμματική Περίοδο,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι χώρες της Ε.Ε..
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παγκόσμια Περιβαλλοντική Πολιτική
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινωνικά Δικαιώματα.
Διεθνείς Συμβάσεις και Ψηφίσματα για τα δικαιώματα των παιδιών με ΕΕΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
ΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η έξοδος κράτους μέλους από την Ε. Ε
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2010/C 83/02)
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΜΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Παντείου Πανεπιστημίου
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση Ακαδ. Έτος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
Δέκα προτεραιότητες για την Ευρώπη
Μανώλης Περάκης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
«Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε: Δίκαιο και Πολιτικές»
«Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε: Δίκαιο και Πολιτικές»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ Ι. Η ΕΕ ως ένωση δικαίου

Ιστορικές αναφορές Η Ευρώπη ως πολιτιστική, πολιτική και οικονομική κοινότητα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης (5.5.1949), μέλη αρχικά τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα 47 κράτη. Ελλάδα και Τουρκία, μέλη στις 7.8.1949. Γερμανία 1950, Αυστρία 1956, Κύπρος 1961, Ουκρανία 1995, Ρωσία 1996, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν το 2001, Σερβία το 2003, Μαυροβούνιο 2007). Ο παλαιότερος οργανισμός με στόχο την ευρωπαϊκή ενοποίηση, μέσω προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατικής ανάπτυξης και της πολιτισμικής συνεργασίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης Επίτευγμα η επεξεργασία και υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ, 1950). Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (1948). Συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απονέμει το δίκαιο. Οι πολίτες έχουν πρόσβαση. Δικαιώματα, δικαίωμα στη ζωή, δίκαιη δίκη, ανώτερο διάστημα προφυλάκισης, 18 μήνες, αποζημίωση για παραβίαση της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

Η ΕΚΑΚ και η αρχή του κράτους δικαίου (rule of law) Διακήρυξη Robert Schuman 9.5.1950. Υπό κοινή διαχείριση άνθρακα και Χάλυβα Γαλλίας και Γερμανίας. Μέθοδος συνεργασίας, ανεξάρτητη επιτροπή, αποφάσεις δεσμευτικές για τα κράτη μέλη. Λειτουργιστική θεωρία, fonctionnalisme, στις διεθνείς σχέσεις,, συνεργασία σε ειδικούς τομείς, (Νεολειτουργισμός), ίδια λογική, εφαρμογή σε περιφέρειες.

Προοίμιο της ΣΕΕ Εξελικτική διαμόρφωση των λόγων υπαγόρευσης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Συνθήκη για την ΕΟΚ: κατάργηση των εμποδίων στις συναλλαγές και ευθύτητα στον ανταγωνισμό. Παγίωση της ειρήνης με τη συνένωση των οικονομιών. Συνθήκη για την ΕΕ: Πολιτικός χαρακτήρας. Συνταγματική Συνθήκη: Ορισμός Δημοκρατίας από Θουκυδίδη. Αλληλεγγύη, δημοκρατία, οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Μια διαρκή προσπάθεια στενότερης ένωσης.

Στόχοι ΕΕ Γενικοί στόχοι που δικαιολογούν την ύπαρξη της ΕΕ. Βασικές αξίες για μια «ένωση». Ειδικοί στόχοι πολιτικών και δράσεων. Σκοπός (ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, απασχόληση και κοινωνική προστασία, ποιότητα ζωής, συνοχή και αλληλεγγύη).

Αειφόρος ανάπτυξη Στόχος της πλήρους απασχόλησης. Κοινωνική οικονομία της αγοράς. Κοινωνική δικαιοσύνη. Αειφόρος ανάπτυξη. Διαφωνίες και σχέδιο Spaak. Αειφόρος ανάπτυξη της ΕΕ (οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, sustainable growth, νέο πρότυπο ανάπτυξης: ισόρροπη, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη, «με γνώμονα τη σταθερότητα των τιμών». «Κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας»: ελεύθερος ανταγωνισμός

Κοινωνική δικαιοσύνη Κοινωνική δικαιοσύνη: κοινωνική οικονομία της αγοράς, πλήρης απασχόληση, συνοχή. Κοινωνική ρήτρα οριζόντιας εφαρμογής, ισότητα ανδρών και γυναικών, υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κοινωνική Ευρώπη, κοινωνική πολιτική, κοινωνικά δικαιώματα, αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου ως αξία. Έλλειψη αρμοδιοτήτων