ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Διατροφή και υγεία.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
“Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων”
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
Ρίγανη Αχλαδοκάστρου Ρίγανη Αχλαδοκάστρου.
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1ης ΕΠΑ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΜΑΛΑΞΗ
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Αρωματικά Φυτά-Εναλλακτικές Καλλιέργειες
ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Eucalyptus (Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος)
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.
Καρρά Αναστασία Σέρρες ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘’ Διαχείριση και παραγωγή προϊόντων από φυσικούς πόρους. Το παράδειγμα της σπιρουλίνας’’ Φοιτήτρια: ΚΑΡΡΑ.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.  ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ  Αρωματικά φυτά είναι μια ομάδα ειδών φυτικού βασιλείου με κοινό χαρακτηριστικό το ότι περιέχουν στα διάφορα.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Παραπροϊόντα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων ως λειτουργικά συστατικά για την παραγωγή κρέατος με βελτιωμένα.
Ποιοτική σύσταση και πληθυσμιακή διακύμανση Αφίδων (Homoptera : Aphidoidea) σε ποικιλίες εσπεριδοειδών.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών) ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 9 η Παραγωγή βιοδραστικών ουσιών (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΖΥΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΗΠΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΧΗΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Προοπτικές της καλλιέργειας Γκότζι Μπέρι (Goji berry)
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Κουλυμπούδη Λ.1, Ορφανουδάκης Μ.2 και Σιναπίδου Ε.1
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
ΙΩΔΙΟ (I) Το Ιώδιο είναι αμέταλλο χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 53, και σχετική ατομική μάζα περίπου 127 g. Ανήκει στην ομάδα των αλογόνων (17η ομάδα)
φεγχόνη, R-καρβόνη, S-καρβόνη
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
Έρευνα με Υπόθεση Εργασίας την Ανάπτυξη & Εφαρμογή Πιστοποιημένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Οδυσσέας Ν. Κοψιδάς.
Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά Αιθέρια έλαια
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
ΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ
Διαχείριση υδατικών πόρων και ενεργειακών διαθεσίμων
Ανάπτυξη της δενδροκομίας φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων με τη διατήρηση και οργάνωση της τράπεζας γενετικού υλικού, τη δημιουργία μητρικών φυτειών και.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΡΙΤΑΜΟΥ (Crithmum maritimum L.) Ε. Σάρρου1, Π. Χατζοπούλου1, Ν. Τσιβελίκα2 1Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ), Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, 57001, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 2Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης φυτών, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 541 24, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα * chatzopoulou@ipgrb.gr Εισαγωγή Το κρίταμο (Crithmum maritimum L., οικ. Apiaceae) – Κρίθμο το παράλιο, Mάραθος της θάλασσας (sea fennel or rock samphire), φύεται κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου και του Ατλαντικού Ωκεανού, σε βραχώδεις ή πετρώδεις ακτές και ανήκει στα αλόφυτα. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του φυτού καταναλώνονται νωπά ή μεταποιημένα ως καρυκεύματα και είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης C, αμινοξέων, καροτενοειδών, ω-3 λιπαρών καθώς και μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ιώδιο). Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, εκ των οποίων το χλωρογενικό οξύ ευρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία1, ενώ περιέχει και αιθέριο έλαιο του οποίου η σύσταση ποικίλει και εξαρτάται από την προέλευση και την εποχή συγκομιδής. Το κρίταμο είναι επίσης γνωστό από την παραδοσιακή ιατρική ως αντιμικροβιακό, αντιδιουρητικό, τονωτικό, ευστόμαχο. Τα αλόφυτα είναι προσαρμοσμένα σε συνθήκες υψηλής αλατότητας, ενώ πρόσφατα έχει δειχθεί ότι αποτελούν αξιόλογες πηγές συστατικών που βρίσκουν πολλές εφαρμογές σε βιομηχανικές χρήσεις σχετιζόμενες με την αγροδιατροφή, τα καλλυντικά και την ιατρική2. Μεταξύ των συστατικών αυτών περιλαμβάνονται μεταλλικά στοιχεία, ίνες, έλαια, φαινολικές ουσίες και βιταμίνες. Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα του κρίταμου, ενεργοποιούν την σύνθεση πρωτεϊνών στους συνδετικούς ιστούς, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Λόγω αυτής της δράσης τους χρησιμοποιούνται ως cosmeceuticals και είναι συστατικά εμπορικών καλλυντικών προϊόντων3. Σε προηγούμενη εργασία μας4 επισημαίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας κρίταμου και η βελτίωση της διατροφικής του αξίας με ενσωμάτωση διαφόρων μορφών ιωδίου (biofortification) σε υδροπονικό σύστημα – floating. Αποτελέσματα Η ανάλυση της αέριας χρωματογραφίας των αιθέριων ελαίων ανέδειξε σημαντικές χημειοτυπικές διαφορές τόσο μεταξύ των δύο πληθυσμών κρίταμου όσο και μεταξύ των διαφόρων φυτικών ιστών (Πίνακας 1). Χαρακτηριστικό χρωματογράφημα αιθέριου ελαίου κρίταμου φαίνεται στο Σχήμα 1. Συνολικά ταυτοποιήθηκαν δεκατρία πτητικά συστατικά τα οποία αποτελούν το 97-98% του συνολικού αιθέριου ελαίου. Τα κυριότερα συστατικά εξαιτίας της μεγαλύτερης αναλογίας τους είναι το σαμπινένιο (sabinene), το άθροισμα λιμονένιο + β φελλανδρένιο (limonene+β-phellandrene) και το γ-τερπινένιο (γ-terpinene). Σύμφωνα με το ποσοστό στο οποίο ανέρχονταν τα παραπάνω, παρατηρήθηκε η ύπαρξη δύο χημειότυπων : 1) sabinene/limonene+ β phellandrene και 2) γ-terpinene/limonene+ β phellandrene. Αξιοσημείωτο είναι ότι το συστατικό dill apiole ανιχνεύθηκε μόνο στον πληθυσμό 2, ενώ η συγκέντρωσή της διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ιστών με μέγιστο περιεχόμενο στα φύλλα. Πίνακας 1. Ποιοτική ανάλυση (%) του προφίλ του αιθέριου ελαίου δύο πληθυσμών κρίταμου (Crithmum maritimum). Πληθυσμός 1 Πληθυσμός 2   Ε Φ Α Συστατικά Χρόνος έκλουσης % 1 α-thujene 7,49 0,43 0,61 0,54 0,42 0,62 0,53 2 α-pinene 7,50 0,49 0,46 0,72 0,38 0,74 2,45 3 sabinene 9,80 27,33 31,26 29,94 7,07 9,11 8,27 4 β-myrcene 10,63 2,07 2,16 2,41 1,65 1,37 5 α-phellandrene 11,40 0,90 0,89 1,57 1,30 0,78 1,41 6 α-terpinene 12,05 2,74 3,24 2,38 1,04 1,08 7 p-cymene 12,65 4,36 3,36 1,80 6,54 5,97 5,63 8 limonene+β-phellandrene 12,97 28,99 24,32 30,34 25,57 29,78 38,03 9 γ-terpinene 14,97 14,59 18,40 18,65 35,79 26,25 27,36 10 α-terpinolene 16,87 1,23 1,36 0,92 0,35 0,24 11 terpinen-4-ol 24,14 9,76 6,67 5,17 2,50 1,46 1,44 12 thymol methyl ether 29,20 4,38 5,38 3,03 13,76 9,06 6,82 13 dill apiole 54,35 - 1,42 10,43 Στο  πλαίσιο της μελέτης της φυτοχημικής σύστασης αρωματικών φαρμακευτικών φυτών που παρουσιάζουν δυναμική καλλιέργειας στην Ελλάδα και προσαρμόζονται σε αντίξοες συνθήκες (π.χ αλατότητα), όπως τα αλόφυτα, στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση αιθερίων ελαίων από διαφορετικά τμήματα δύο πληθυσμών κρίταμου που καλλιεργούνται πειραματικά στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Η παρούσα εργασία εντάσσεται στο πλαίσιο μελετών σε εξέλιξη για το κρίταμο, σχετικά με αγροτεχνολογικούς χειρισμούς και περαιτέρω γενετική βελτίωση, με στόχο την επιλογή των βέλτιστων, ώστε το παραγόμενο φυτικό προϊόν να πληροί τις προδιαγραφές για χρήση του σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Υλικά και Μέθοδοι Αξιολογήθηκαν δύο πληθυσμοί κρίταμου, που διατηρούνται σε πειραματικούς αγρούς στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Η συγκομιδή έγινε στο στάδιο πλήρους ανθοφορίας. Συγκομίστηκαν εναέρια τμήματα και διαχωρίστηκε μέρος αυτών σε φύλλα και άνθη. Παραλαβή και Ανάλυση των αιθερίων ελαίων Στο φυτικό υλικό (Ε: εναέρια μέρη- φύλλα, άνθη και βλαστοί, Φ: Φύλλα και Α:άνθη) έγινε ο προσδιορισμός της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο, με απόσταξη με υδρατμούς, σε κλειστή αποστακτική συσκευή τύπου Clevenger, για δύο ώρες. Ο προσδιορισμός της σύστασης των αιθερίων ελαίων – ποιοτικής και ποσοτικής -έγινε με Αέρια Υγρή Χρωματογραφία σε συνδυασμό με Φασματοσκοπία Μάζας (GC/MS). Συμπέρασμα Η φυτοχημική αξιολόγηση των φυσικών πληθυσμών κρίταμου κρίνεται αναγκαία για την επιλογή βέλτιστων γενοτύπων, επιθυμητής σύστασης αιθέριου ελαίου έτσι ώστε το παραγόμενο φυτικό προϊόν να πληροί τις προδιαγραφές για χρήση του σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ευχαριστίες Οι συγγραφείς επιθυμούν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον καθ. Αναστάσιο Σιώμο, το Εργαστήριο Λαχανοκομίας –ΑΠΘ και την Δρ. Ελένη Μαλούπα για τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν στην εργασία. Σχήμα 1. Χαρακτηριστικό χρωματογράφημα του αιθέριου ελαίου κρίταμου (Crithmum maritimum). α pinene Dill apiole γ terpinene Cis β ocimene limonene + β phellandrene sabinene Βιβλιογραφία 4Sarrou E., Aktsoglou DC., Tsouvaltzis P., Gerasopoulos D., Siomos AS. (2016). Sea fennel (Crithmum maritimum) production with the floating system. 2nd International Young Scientists Symposium. PLANTS IN PHARMACY & NUTRITION, Wroclaw, Poland - 15/17 September 2016