Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2, Γ. Παπαδομιχελάκης2, Γ. Ζέρβας2 1Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Τ.Θ , 1516,Λευκωσία, Κύπρος. 2Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 75, , Αθήνα, Ελλάδα. Εισαγωγή Ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των λιπαρών οξέων στην ανθρώπινη διατροφή Θετική συνεισφορά στην ανθρώπινη υγεία από ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (conjugated linoleic acid: CLA) Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας και ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου στον άνθρωπο, όπως στήθους και προστάτη Τροποποίηση της σύστασης του σώματος με μείωση του σωματικού λίπους σε υπέρβαρα άτομα Κυριότερες πηγές CLA: λίπος γάλακτος, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας μηρυκαστικών A: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά αρνιά φυλής Χίου ΦΘ B: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά αρνιά φυλής Χίου ΤΘ Γ: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά ερίφια φυλής Δαμασκού ΦΘ Δ: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά ερίφια φυλής Δαμασκού ΤΘ Λήψη δειγμάτων γάλακτος από φυσικό και τεχνητό θηλασμό την 25η και 35η ημέρα μετά τον τοκετό για τους αμνούς και την 39η και 49η ημέρα για τα ερίφια Σφαγή πέντε αρνιών και πέντε εριφίων από την κάθε ομάδα στην ηλικία του απογαλακτισμού (35 και 49 ημέρες αντίστοιχα) και των υπολοίπων στην ηλικία των 90 ημερών Λήψη ατομικών δειγμάτων μυϊκού ιστού από τον επιμήκη ραχιαίο, τρικέφαλο και ημιμεμβρανώδη μυ 24 ώρες μετά τη σφαγή Ελαφρώς μεγαλύτερη απόδοση σφαγίου στα ερίφια έναντι αμνών (59,5% vs. 58,7% στην 1η σφαγή και 55,6% vs. 54,8% στη 2η) Στόχοι Προσδιορισμός του προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος αμνοεριφίων, με έμφαση στο CLA Σύγκριση είδους κρέατος (αμνών vs. εριφίων) και μεθόδου θηλασμού (φυσικού vs. τεχνητού) ως προς το CLA Αναλύσεις Πραγματοποίηση αναλύσεων για προσδιορισμό του προφίλ των λιπαρών οξέων (Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) Ανάλυση λιπαρών οξέων στα δείγματα των μυϊκών ιστών με τη μέθοδο O’Fallon et al. (2007) και του γάλακτος με τη μέθοδο Noorooz-Zadeh και Appelqvist (1988), όπως αυτή περιγράφεται από τον Jiang et al (1996) Προσδιορισμός προφίλ των λιπαρών οξέων όλων των δειγμάτων με τη χρήση αέριου χρωματογράφου Προοπτικές Κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων, θα γίνει χαρακτηρισμός του κρέατος αμνοεριφίων ως προς την αξία του για την υγεία του καταναλωτή Πειραματικό Σκέλος Επιλογή 20 προβατίνων της φυλής Χίου και 20 αιγών της φυλής Δαμασκού με δίδυμα αμνοερίφια παραπλήσιας ημερομηνίας τοκετού (Πειραματική Έπαυλη Αθαλάσσας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών) Χρησιμοποίηση ενός εκ των δύο διδύμων αμνών ή εριφίων στον φυσικό (ΦΘ) και του άλλου στον τεχνητό θηλασμό (ΤΘ) Συγκρότηση τεσσάρων ομάδων με βάση το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος των αμνοεριφίων Βιβλιογραφία Jiang J., Bjoerck L., Fonden R. and Emanuelson M., Occurrence of conjugated cis-9, trans-11 octadecadienoic acid in bovine milk: effects of feed and dietary regimen. Journal of Dairy Science 80, Nourooz-Zadeh J. and Appelqvist L. A., Cholesterol oxides in Swedish foods and ingredients: milk powder products. Journal of Food Science 53, O’Fallon J. V., Busboom J. R., Nelson M. L. and Gaskins C. T., A direct method for fatty acid methyl esters synthesis: Application to wet meat tissues, oils and feedstuffs. Journal of Animal Science 85,  


Κατέβασμα ppt "Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google