Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Advertisements

Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Γιατί πάχυναν τα Ελληνόπουλα; Τ. Μπακάλη Υπεύθ. Αγωγής Υγείας Β/θμια Διεύθυνση Δ΄Αθήνας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
ΓΝ2 ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2ο ΕΠΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
Συμπεριφορές Υγείας.
Συμπεριφορά και όρεξη. Stress Κατά τη διάρκεια του stress: Η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη αυξάνονται απότομα Η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη αυξάνονται απότομα.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Διατροφή των ενηλίκων Σημαντικός παράγοντας υγείας για τους ενήλικες είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος τους.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
Περιγεννητική υγεία.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
Υγειά και Ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο -Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική ο όρος ποιότητα ζωής εκφράζει την.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Απόλαυση ή εφιάλτης ;.  Βασική προϋπόθεση για την επιβίωση  Δείκτης της ευημερίας ενός λαού  Έκφραση του πολιτισμού κάθε λαού :  Ιδιαιτερότητες 
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΓΕΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Μπάντιος Ευστάθιος Μασσαρά Αντριάννα Μπαλτιμάς Διονύσιος Μπαρμπούνη Γεωργία Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης.
ΜΑΘΗΜΑ 2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ Η’ ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Η’ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Η’
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞ Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τις φοιτήτριες: ΜΑΤΣΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΜΙΡΙΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΛΕΛΙΑ.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΟΡΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους
εκπαιδευτικη μεταβαση
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
Διατροφή και Ασθένειες
Παχυσαρκία.
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου ενδογενείς - εξωγενείς

Επιλογή τροφίμων Ενδογενείς παράγοντες (φυσιολογικοί και ψυχολογικοί): επηρεάζουν την ατομική επιλογή τροφίμων Εξωγενείς παράγοντες (πολιτισμικοί, θρησκευτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, ηθικοί, μόρφωση, μέσα ενημέρωσης & διαφήμιση) : διαμορφώνουν την επιλογή τροφίμων ενός ατόμου

Διατροφικές συνήθειες Στοιχεία που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες μέσα σε μία ομάδα ανθρώπων/πολιτισμικό περιβάλλον • Μέθοδοι παρασκευής τροφής • Πρακτικές σίτισης (μέγεθος μερίδων, τρόπος σίτισης) • Συνήθεις συμμετέχοντες στο γεύμα Διατροφικές συνήθειες • Ώρα που τρώγονται τα γεύματα • Αριθμός γευμάτων • Συνήθειες κολατσιού Επιλογή τροφίμων Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των τροφίμων

Έλεγχος της επιλογής τροφίμων ΠΕΙΝΑ: η φυσιολογική ανάγκη για τροφή, που οδηγεί στην αναζήτηση της. Χαρακτηρίζεται ως δυσάρεστο συναίσθημα Φυσιολογικοί παράγοντες ΚΟΡΕΣΜΟΣ: Το αίσθημα της ικανοποίησης και της πληρότητας που φέρνει η κατανάλωση τροφής ΟΡΕΞΗ: Η ψυχολογική επιθυμία για φαγητό, η οποία επηρεάζεται από την όψη, οσμή και γεύση κάποιας τροφής Ψυχολογικός παράγοντας

Ενδογενείς παράγοντες που καθορίζουν τις επιλογές τροφίμων (ψυχολογικοί) Προτίμηση – καθιερώθηκε επειδή τα άτομα εκτίθονται σε ένα τρόφιμο συχνά ή το έμαθαν από νωρίς ή συνδέεται με γενετικές διαφορές στις ευαισθησίες γεύσης Αποστροφή – αποφυγή συγκεκριμένου τρόφιμου από εμπειρία Συναισθήματα (διάθεση, στρες) – συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα Στοιχεία Προσωπικότητας - ευαισθησία σε εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα που έχουν επίπτωση στην πρόσληψη τροφής

Εξωγενείς παράγοντες Πολιτισμός Θρησκεία Ηθικές αποφάσεις Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί κανόνες Μόρφωση/Στάσεις ως προς την υγεία Μέσα ενημέρωσης και διαφήμιση

Φυσιολογική Ρύθμιση της Πρόσληψης Τροφής Φυσιολογική Ρύθμιση της Πρόσληψης Τροφής Η φυσιολογική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής γίνεται με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, που ρυθμίζονται κυρίως από τα υποθαλαμικά κέντρα. Μέσοι Κοιλιακοί πυρήνες του υποθαλάμου κορεσμό Πλάγιοι πυρήνες του εγκεφάλου πείνα ΓΛΥΚΟΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ Χορήγηση γλυκόζης (υπεργλυκαιμία) πρόσληψη τροφής (διεγείρει τους μέσους κοιλιακούς πυρήνες και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού) Χορήγηση ινσουλίνης (υπογλυκαιμία) πρόσληψη τροφής (η πτώση της γλυκόζης στο αίμα διεγείρει τα νευρικά κέντρα της πείνας)

Κατηγορίες ερεθισμάτων στα υποθαλαμικά κέντρα: Νευρικά ερεθίσματα (συσπάσεις κενού στομάχου) Θερμικά ερεθίσματα (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος μειώνει την όρεξη) Κληρονομικότητα (γενετική διαταραχή στη ρύθμιση από τα υποθαλαμικά κέντρα) Κατάσταση Υγείας (ειδική διατροφή) Έλλειψη ένζυμων (φαινυλοκετονουρία) Αλλεργίες

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (Παράγοντες που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων) Γεωργική παραγωγή Οι κυριότερες αιτίες που εντοπίστηκαν είναι: Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού Η ανεπαρκής γεωργική παραγωγή Την έλλειψη μόρφωσης / διαφώτισης σε νέες μεθόδους, στις υποανάπτυκτες χώρες Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή είναι: Οι κλιματολογικές συνθήκες Η ποιότητα του εδάφους Οι ανεπαρκείς καλλιέργειες Τα τεχνολογικά μέσα

Άνιση κατανομή της τροφής 1. Το ποσοστό πρόσληψης των ζωικών πρωτεϊνών αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος. 2. Στις υποανάπτυκτες χώρες το 75% των θερμίδων είναι CHO . Στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί το 50% (20% κατανάλωση ζάχαρης) 3. Τα λίπη αποτελούν το 10% των θερμίδων στις υποανάπτυκτες χώρες, ενώ το 40% στις ανεπτυγμένες. 4. Στις αναπτυσσόμενες χώρες παρατηρείται συχνά έλλειψη βιταμινών και μετάλλων. 5. Στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει αυξημένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και ζάχαρης, (αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη, προβλήματα στα δόντια κτλ.)

Το παγκόσμιο πληθυσμιακό πρόβλημα Στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας συντέλεσαν : • Το σταμάτημα των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη. • Καλύτερες συνθήκες υγιεινής. • Ανάπτυξη της επιστήμης της Ιατρικής (εμβόλια). • Ανάπτυξη νέων μεθόδων γεωργικής καλλιέργειας. Η μείωση των γεννήσεων οφείλεται: Στον έλεγχο των γεννήσεων (Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού). Στο γεγονός ότι πολλές μητέρες άρχισαν να εργάζονται. Μια μικρότερη οικογένεια επιτρέπει στους ανθρώπους της Δύσης να απολαύσουν τα καλά του πολιτισμού τους και έτσι πετυχαίνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Η τροφή ως σύμβολο κοινωνικότητας, φιλίας και κοινωνικής αποδοχής (διατήρηση σχέσεων) Η τροφή προσδιορίζει το είδος των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων (επίσημο γεύμα ή δεξίωση, πρόχειρο γεύμα με φίλους) Η τροφή ως μέσο κοινωνικής προβολής Ορισμένα από αυτά τα κοινωνικά προβλήματα που αλλάζουν της διατροφικές συνήθειες είναι: α) Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση. β) Η φτώχεια που πολύ συχνά παρατηρείται σε ομάδες ανθρώπων που μεταφέρθηκαν από αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα. γ) Ο αλκοολισμός.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ α) Η τροφή συνδέεται με την αγάπη. β) Η τροφή συνδέεται με τιμωρία και ανταμοιβή. γ) Η παρασκευή της τροφής συνδέεται με τη δημιουργικότητα. δ) Η τροφή συνδέεται με διάθεση εξερεύνησης αλλά και με αίσθημα φοβίας. Επίσης η ψυχική διάθεση επηρεάζει τη διατροφή

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Παραδείγματα πολιτιστικών επιδράσεων στη διατροφή : 1. Τρόφιμα που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης μιας χώρας μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου στο διαιτολόγιο μιας άλλης. 2. Ορισμένοι λαοί αποφεύγουν ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων. 3. Κάποια τρόφιμα προτιμούνται για ορισμένα γεύματα. 4. Ο τρόπος και ο τόπος ενός γεύματος επηρεάζονται από την πολιτιστική παράδοση μιας χώρας. 5. Συγκεκριμένα τρόφιμα τρώγονται σε ειδικές περιστάσεις . 6. Τα τρόφιμα αποτελούν σύμβολα του πολιτισμού γι' αυτό και συνδέονται με εμπειρίες του ανθρώπου όπως η γέννα, ο θάνατος, ο γάμος. 7. Η θρησκεία είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός παράγοντας. Τα αποτελέσματα των θρησκευτικών δοξασιών έχουν άμεσες επιπτώσεις στη διατροφή των λαών κυρίως στην περίπτωση των γιορτών και νηστειών.

Γιορτές: Σε πολλές κοινωνίες συνεπάγονται αλλαγή στη διατροφή - συνήθως αύξηση της πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών (π.χ σφάξιμο κάποιου ζώου).Στις περισσότερες περιπτώσεις συνεπάγονται αύξηση της πρόσληψης τροφής. Νηστείες: Μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στις πλούσιες κοινωνίες, ενώ αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά διατροφικά προβλήματα σε κοινωνία που υποσιτίζεται.

Σύνοψη των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων Ενδογενείς (ατομικοί) παράγοντες Εξωγενείς (κοινωνικοί/ πολιτιστικοί παράγοντες Φύση των τροφίμων Όρεξη Κουλτούρα Διαθεσιμότητα Αποστροφή Θρησκεία Πόσο εύληπτο είναι το τρόφιμο Προτίμηση Ηθικές αποφάσεις Συναισθήματα Κοινωνικοί κανόνες Στοιχεία προσωπικότητας Μόρφωση και στάσεις ως προς την υγεία Διάθεση και στρες Μέσα ενημέρωσης και υγεία

Συμπέρασμα Οι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες επηρεάζουν στην επιλογή τροφίμων. Τροποποιούν ή υπερπηδούν τους φυσιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορούν να έχουν και θετικές και αρνητικές συνέπειες στη συνολική πρόσληψη τροφίμων

Βιβλιογραφία Barasi, M. E. (2012). Η διατροφή μας με μία Ματιά. Επιστημονικές Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Χασαπίδου, Μ., & Φαχαντίδου, Α. (2002). Διατροφή για Υγεία, 'Ασκηση & Αθλητισμό. Θεσσαλονίκη: Επιστημονικές Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS.