ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ISO 22000:2005 ΣΕ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ISO 22000:2005 ΣΕ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ INTERCOMM FOODS SA ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΝΑ ΠΛΗΓΟΥΡΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2016
ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ορισμός Ποιότητας Χαρακτηριστικά & κίνδυνοι τροφίμων ISO 22000 & HACCP Βήματα εφαρμογής ISO 22000:2005 Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα ISO 22000:2005 Προαπαιτούμενα Προγράμματα (PRPs) & Κρίσιμα σημεία ελέγχου(CCP) Πρότυπο IFS & BRC FMEA & ISHIKAWA Μεθοδολογία INTERCOMM FOODS SA Ανάλυση αποτελεσμάτων Αποτελέσματα ερωτηματολογίου Συμπεράσματα-Προτάσεις
ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ «Το σύνολο των ιδιοτήτων & χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή υπηρεσίας που ικανοποιούν τις εκφραζόμενες ανάγκες του χρήστη»
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Αναγνωρίσιμα με αισθήσεις ( μέγεθος, χρώμα, σχήμα, ομοιομορφία, σκληρότητα, οσμή ,γεύση) Μη εμφανή Χαρακτηριστικά: Μη αντιληπτά με αισθήσεις Αρνητικά συμπτώματα καταναλωτή Εργαστηριακοί έλεγχοι
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Φυσικοί (ξένα αντικείμενα) Α ύλες, εξοπλισμό, εργαλεία συντήρησης και καθαρισμού, έντομα, προσωπικό Χημικοί(Φυσική απόκριση ουσιών-Χημικά) Εντομοκτόνα, συντηρητικά, χημικά καθαριστικά, περιβάλλον, σκεύη Βιολογικοί Μακροβιολογικοί( μόλυνση από έντομα) Μικροβιολογικοί(βακτήρια, ιοί, παράσιτα)
ISO 22000 & HACCP 1959: Εξέλιξη με βάση HACCP μέσω PILLSBURY 1980/1989: Αναγνώριση & μικροβιολογικός έλεγχος/ Ορισμός κατηγοριών κινδύνων 1993/1998: Έκδοση οδηγιών για την εφαρμογή του & ενσωμάτωση με ISO 9001 HACCP Κομμάτι του ISO 22ooo όχι συνέχεια Επιπλέον απαιτήσεις του ISO 22ooo : Εισαγωγή των προαπαιτούμενων Συμβατότητα & επέκταση με ISO 9001 Σωστή διαχείριση πόρων Εξωτερική επικοινωνία(προμηθευτές ,αρχές) Αναγνώριση -Κατηγοριοποίηση προληπτικών μέτρων
ΒΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ISO 22000:2005 Αξιολόγηση-βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής Συγκρότηση ομάδας ασφαλείας τροφίμων Περιγραφή Ά υλών Περιγραφή προϊόντος Σχεδιασμός διαγράμματος ροής παραγωγής Επαλήθευση διαγράμματος ροής παραγωγής Αναγνώριση & αξιολόγηση κινδύνων Προσδιορισμός προληπτικών μέτρων Καθορισμός κρίσιμων ορίων
ΒΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ISO 22000:2005 Εγκατάσταση Συστημάτων παρακολούθησης Καθιέρωση διορθωτικών ενεργειών Προσδιορισμός διαδικασιών επαλήθευσης Καθιέρωση επιπρόσθετων διαδικασιών Εγκατάσταση συστήματος καταγραφής Εκπαίδευση προσωπικού Επικύρωση & εφαρμογή συστήματος Ανασκόπηση & τροποποίηση συστήματος Διεξαγωγή εσωτερικής επιθεώρησης
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ISO 22000:2005 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Βελτίωση αποδοτικότητας της επιχείρησης Επιχειρηματικό εργαλείο βελτίωσης πωλήσεων Καλύτερος έλεγχος παράγωγης από διοίκηση Ενίσχυση ποιότητας & αίσθημα ασφάλειας Μείωση απωλειών & ζημιών μέσω ιχνηλασιμότητας Αναγνωρισιμότητα μέσω του σήματος πιστοποίησης Πλήρης συμμόρφωση με ισχύουσα νομοθεσία Ισχυρή εταιρική εικόνα Συνεχής αναβάθμιση της συνολικής διαχείρισης & λειτουργίας της επιχείρησης Προστιθέμενη αξία προϊόντος
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ISO 22000:2005 Δυσκολία εφαρμογής σε μικρές επιχειρήσεις λόγω αυξημένου κόστους εγκατάστασης & εφαρμογής Δυσκολία υιοθέτησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγο ελλείψεων στοιχείων του ISO Δυσκολία στην έννοια της ασφάλειας ενός τροφίμου και της συνεχούς βελτίωσης Δυσκολία στον καθορισμό στόχων ασφάλειας των τροφίμων
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ(PRPs) & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(ΟPRPs) OPRPs Σχεδιασμός βοηθητικών εγκαταστάσεων Καθαριότητα, απολύμανση, απεντόμωση Εγκατάσταση, συντήρηση, καθαρισμός απαιτούμενου εξοπλισμού Υγιεινή προσωπικού Σύστημα διαχείρισης αποβλήτων Παρεμπόδιση επιμολύνσεων τροφίμου Δίκτυα παροχής νερού, φωτισμού, ενέργειας Έλεγχος ποιότητας νερού & ύπαρξη ξένων σωματιδίων Συνθήκες υγιεινής(προσωπικού, υποδομών) Προμήθεια & παραλαβή Ά υλών , χημικών ουσιών, απορρυπαντικών-απολυμαντικών
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ & ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ (CCP) Πραγματοποίηση μετρήσεων Ανάλυση κινδύνων σε:Α ύλες, Περιβάλλον, Προσωπικό Καθορισμός ορίων ανοχής Όταν οι τιμές υπερβαίνουν τα όρια Προσπάθεια για διορθωτικές ενέργειες Όταν δεν είναι δυνατή η αναστρεψιμότητα Ανάκληση προϊόντος Για τον περιορισμό CCP Δημιουργία ερωτηματολογίων (Δέντρο αποφάσεων )
ΠΡΟΤΥΠΟ IFS & BRC IFS BRC Παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Προϊόντα εξαγωγών και super market Δημιουργία ενιαίου συστήματος αξιολόγησης για πλήρη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα Τήρηση νομικών υποχρεώσεων πωλητών & προστασία καταναλωτών Μείωση κόστους(αποφυγή κυρώσεων) Ανταγωνιστικότητα(αξιολόγηση προμηθευτών) Marketing ( επιλέγονται λόγω ασφάλειας) Μείωση αριθμού επιθεωρήσεων(ανάπτυξη προϊόντος) Παροχή μοναδικού προτύπου από τον φορέα Παροχή μοναδικής επαλήθευσης
FMEA & ISHIKAWA FMEA Προσδιορίζει τους πιθανούς τρόπους αστοχίας Προσδιορίζει τις μεθόδους για μείωση αστοχιών Προϋποθέτει την συγκρότηση ομάδας ISHIKAWA Εντοπισμός ενός προβλήματος Αναγνώριση ως αρνητικό αποτέλεσμα Λήψη αποφάσεων για διορθωτικές ενέργειες Παράγοντες σύνδεσης αιτιών με το αποτέλεσμα
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Συνεντεύξεις κυρίως από μεγαλύτερα στελέχη της επιχείρησης Ερωτηματολόγια κλειστού τύπου προς εργαζομένους της επιχείρησης Ερωτηματολόγια κλειστού τύπου προς Super Market & καταναλωτές
INTERCOMM FOODS SA Ιδρύθηκε το 1990 στο Συκούριο της Λάρισας Εγκαταστάσεις σε Άρτα και Χαλκιδική Διαθέτει 2 εγκαταστάσεις στην Λάρισα Για επεξεργασία ελιάς Για επεξεργασία φρούτων(ροδάκινο, βερίκοκο) Αναπτύσσει δικό της Ιδιωτικό σήμα DELPHI
INTERCOMM FOODS SA Το 98% των προϊόντων της εξάγονται: Ρωσία, Ουκρανία, Μέση ανατολή , Ιράν , Νότιο Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό Βραζιλία, Περού Διαθέτει εταιρία διανομής στην Μόσχα Πραγματοποιεί εισαγωγές από: Κίνα, Αίγυπτο, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία
INTERCOMM FOODS SA Ποσοστά πωλήσεων Είναι πιστοποιημένη με : 65% από βρώσιμη και μεταποιημένη ελιά 35% από μεταποιημένα ροδάκινα και βερίκοκα Είναι πιστοποιημένη με : ISO 9001:2008 ISO 22000:2005 BRC IFS
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ Ά ΥΛΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Ά ΥΛΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ/ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΣΟΔΑΣ ΟΧΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΣΟΔΑΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΣΟΔΑΣ ΕΚΠΛΥΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΛΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΜΗΣ ΝΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΜΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΑΛΑΤΟΣ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ(συνέχεια) ΖΥΜΩΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΑΝΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙΑ/ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΧΑΡΑΞΗ ΕΛΙΑΣ ΟΧΙ ΕΚΠΥΡΗΝΩΣΗ ΓΕΜΙΣΜΑ ΕΛΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ/ΒΑΡΕΛΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΕΛΟΣ ΝΑΙ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΡΟΔΕΛΑΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ CCPs
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CCPS
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ISHIKAWA
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Το 53% των εργαζομένων έχει καλή επικοινωνία με την διοίκηση Το 66% των εργαζομένων θεωρεί απαραίτητη την διατήρηση καθαριότητας του χώρου Το 75% των καταναλωτών είναι ικανοποιημένοι με το προϊόν συμφώνα με τις απαιτήσεις τους Το 78% των καταναλωτών είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος ανάλογα Το 61% των καταναλωτών θα σύστηνε το προϊόν σε άλλο πρόσωπο.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Παρακολούθηση συστήματος από ομάδα ασφαλείας τροφίμων Εκπαίδευση προσωπικού Διανομή εγγράφων στο προσωπικό Δημιουργία αρχείων ασφαλείας Αξιολόγηση προμηθευτών & επίπληξη εργαζομένων Έλεγχοι που πραγματοποιούνται: Ημερήσιοι(βάρος- θερμοκρασία ελιάς , Ά ύλες) Εβδομαδιαίοι(καθαριότητα εγκαταστάσεων) Μηνιαίοι(απεντομώσεις, καθαριότητα οχημάτων) Ετήσιοι( έλεγχοι μηχανημάτων, νερού, αποχέτευση)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Αυστηρός έλεγχος εισερχόμενων υλικών κατά: Την μεταφορά Διαχείριση & εκμετάλλευση τους Αποθήκευση Σωστός εξαερισμός & εντονότερος φωτισμός κατά την επεξεργασία Διακρίβωση οργάνων(θερμόμετρα, phμετρο) Μελέτη για τυχόν παράπονα πελατών και διόρθωση τους
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Πλεονεκτεί έναντι ανταγωνιστών Επέκταση στην διεθνή αγορά Καλύτερη αναγνώριση ΙSO στο εξωτερικό Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη καταναλωτών Μεγαλύτερα έσοδα Εφαρμογή προτύπου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις Καλύτερη & σαφέστερη ενημέρωση προσωπικού, προμηθευτών & καταναλωτών με σκοπό την μεγαλύτερη προσδοκία για βελτιώσεις & ανταγωνισμό
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Questions?