Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έρευνα για την Υιοθέτηση Διοίκησης Ολικής Ποιότητας Οδυσσέας Κοψιδάς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έρευνα για την Υιοθέτηση Διοίκησης Ολικής Ποιότητας Οδυσσέας Κοψιδάς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έρευνα για την Υιοθέτηση Διοίκησης Ολικής Ποιότητας Οδυσσέας Κοψιδάς
Τεχνολογία Γ’ Έρευνα για την Υιοθέτηση Διοίκησης Ολικής Ποιότητας Οδυσσέας Κοψιδάς

2 Τα εργαλεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας
Υπό τον όρο εργαλεία της ποιότητας αναφέρεται κάθε διαθέσιμη τεχνική για την αποτύπωση, μέτρηση, βελτίωση και ανασκόπηση της ποιότητας Τα πρώτα επτά εργαλεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας αποτελούν τη βασική φαρέτρα των εμπλεκόμενων / ενασχολούμενων με την εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην επιχειρηματική πρακτική και διοίκηση.

3 Το διάγραμμα Pareto Τα διαγράμματα Pareto είναι ειδικά γραφήματα που χρησιμεύουν στην περιγραφική απεικόνιση της σχετικής συχνότητας εμφάνισης γεγονότων, όπως είναι τα ελαττωματικά προϊόντα, οι επιδιορθώσεις, οι ατέλειες, οι διεκδικήσεις ή τα ατυχήματα.

4 Τα βήματα κατασκευής του διαγράμματος Pareto
Επιλογή του αντικειμένου μελέτης και συλλογή στοιχείων Ταξινόμηση των στοιχείων και υπολογισμός μερικών αθροισμάτων Σχεδιασμός οριζόντιου και κάθετου άξονα Απεικόνιση δεδομένων στο γράφημα Σχεδιασμός αθροιστικής καμπύλης Σχεδιασμός ποσοστιαίου άξονα Χαρακτηρισμός διαγράμματος Μελέτη διαγράμματος

5 Η χρησιμότητα των διαγραμμάτων Pareto
Εντοπισμός της κύριας αιτίας ενός προβλήματος Επιλογή των κατάλληλων στόχων και αντικειμένων για τη δημιουργία των βελτιώσεων Πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας μιας βελτίωσης Διαπίστωση της αποδοτικότητας μιας βελτίωσης Δημιουργία άμεσων βελτιώσεων, μολονότι δεν έχουν προτεραιότητα Χρησιμοποίηση των διαγραμμάτων Pareto για την παρουσίαση , στοιχειοθέτηση και υποστήριξη των επιχειρημάτων και των αποφάσεων μας.

6 Τα διαγράμματα Αιτίου - Αποτελέσματος
Τα διαγράμματα αιτίου – αποτελέσματος είναι πολύτιμα εργαλεία για τη μελέτη και ανάλυση των διαφορετικών παραμέτρων που ευθύνονται για την πρόκληση ενός αποτελέσματος. Πολύ συχνά αναφέρονται και ως διαγράμματα – ψαροκόκαλο (εξαιτίας της μορφής τους, που μοιάζει με σκελετό ψαριού) ή διαγράμματα Ισικάουα (από το όνομα του Ιάπωνα ειδικού Kaoru Ishikawa, ο οποίος και καθιέρωσε τη χρήση τους).

7 Τα βήματα που ακολουθούνται για τη δημιουργία του διαγράμματος αιτίου - αποτελέσματος
Διαπίστωση του προβλήματος και επιλογή των χαρακτηριστικών που θα διερευνηθούν Σχεδιασμός ψαροκόκαλου Καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα Έλεγχος για παράγοντες που έχουν παραλειφθεί Αναγνώριση των σημαντικότερων παραγόντων Χαρακτηρισμός του διαγράμματος

8 Χρησιμότητα των διαγραμμάτων αιτίου - αποτελέσματος
Χρήση των διαγραμμάτων ως μέσου για την καθοδήγηση της συζήτησης και τη συγκέντρωση της ομάδας στο υπό διερεύνηση θέμα Χρήση των διαγραμμάτων ως εργαλείου μελέτης και εκμάθησης Ανάλυση των αιτιών και εντοπισμός της ουσίας του προβλήματος Χρήση του διαγράμματος ως τεχνικού εγχειριδίου, προκειμένου να βελτιώσουμε ή να τροποποιήσουμε τεχνικές προδιαγραφές στην παραγωγική διαδικασία.

9 Οι χάρτες ελέγχου Οι χάρτες ή τα φύλλα ελέγχου αποτελούν το κατεξοχήν εύχρηστο εργαλείο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, αφού αποτυπώνουν με απλό και άμεσο τρόπο τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας που θέλουμε να ελέγξουμε.

10 Τα βήματα για τη δημιουργία και τη χρήση των φύλλων ελέγχου
Προσδιορισμός του αντικειμενικού στόχου Επιλογή αντικειμένων ελέγχου Σχεδιασμός φύλλου ελέγχου Καταγραφή των πληροφοριών Διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ελέγχου Μελέτη του φύλλου ελέγχου

11 Η χρησιμότητα των χαρτών ελέγχου
Διαπίστωση γενικότερων τάσεων στη ροή της διαδικασίας Κατανόηση των παραγόντων και του τρόπου με τον οποίο επιδρούν στην παραγωγική διαδικασία, με την πρόκληση αποκλίσεων από τις προδιαγραφές Έλεγχος των αποτελεσμάτων μιας βελτίωσης Διασφάλιση της διατήρησης των θετικών αποτελεσμάτων μιας βελτίωσης

12 Τα διαγράμματα ροής Τα διαγράμματα ροής είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για τη μελέτη, ανάλυση και κατανόηση των παραγωγικών διαδικασιών.

13 Τα βήματα για τη διαμόρφωση των διαγραμμάτων ροής
Συλλογή στοιχείων από την παραγωγική διαδικασία Σχεδιασμός διαγράμματος ροής Μελέτη διαγράμματος ροής

14 Χρησιμότητα των διαγραμμάτων ροής
Εντοπισμός των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών Βελτίωση των διαδικασιών Διοίκηση των διαδικασιών

15 Ο Καταιγισμός των Ιδεών
Η μέθοδος του καταιγισμού των ιδεών είναι ένα εργαλείο σχεδιασμού και ανάλυσης, το οποίο βασίζεται στη δημιουργική παραγωγή των ιδεών των μελών μιας ομάδας (brainstorming)

16 Τα βήματα για την εκκίνηση της διαδικασίας του καταιγισμού των ιδεών
Καθορισμός του θέματος Επιλογή του προσώπου που θα διευθύνει τη συζήτηση Εκκίνηση της διαδικασίας του καταιγισμού των ιδεών Ολοκλήρωση της διαδικασίας του καταιγισμού των ιδεών.

17 Η χρησιμότητα του καταιγισμού των ιδεών
Η παραγωγή των ιδεών σχετικά με τις πιθανές αιτίες ή λύσεις σε κάποιο πρόβλημα και ταυτόχρονη συλλογική αξιολόγηση και αποδοχή τους, ή μη, από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Συνίσταται σε κάθε περίπτωση που επιζητούμε τη συλλογή πολλών απόψεων ή διαφορετικών πληροφοριών Επιτείνει τις απαραίτητες για ένα περιβάλλον Διοίκησης Ολικής Ποιότητας συνιστώσες της αποτελεσματικής επικοινωνίας και αποδοτικής συνεργασίας. Ενισχύει την ομαδικότητα και την αίσθηση του ενιαίου στόχου στον χώρο της εργασίας.


Κατέβασμα ppt "Έρευνα για την Υιοθέτηση Διοίκησης Ολικής Ποιότητας Οδυσσέας Κοψιδάς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google