Εισαγωγή στην ανθρωπογεωγραφία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
The Art Institute of Chicago.
Advertisements

ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Παρουσίαση - Ανάλυση - Κριτική του ομώνυμου δοκίμιου του Mark Poster Μια εργασία του Δημήτρη Καλαμαρά.
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων της Πάτρας (UPAN) Αθανασόπουλος, Γ.Α., Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής,
Η χαμένη πολιτεία Στεργίου Βασιλική Φωτογραφίες:Google.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία.
IST BTEC Professional Diploma in Therapeutic Counseling Ενότητα 7 Συγκριτικές Θεωρίες και Προσεγγίσεις στη Συμβουλευτική Δρ. Χαρά Τσέκου
ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ
Δια-εθνικός πολιτικό-οικονομικός μετασχηματισμός; Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γ. Μαυρομμάτης.
Λύση SCADA WWLESS Χαμηλού κόστους σύστημα τηλεματικού ελέγχου σημάτων, τηλεχειρισμών, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Ιδανικό για πολυδιασπασμένες.
TAΞH Ε’. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Έρευνα για την καταγραφή.
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Στο προηγούμενο μάθημα ‘ διανύσαμε ’ ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής της εξέλιξης της ανθρώπινης γεωγραφίας ( από τον Ερατοσθένη.
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ημερίδα – Δημόσια Έργα : Βέλτιστο Κόστος για Μέγιστο Κοινωνικό Όφελος Ιωάννης Γιάνναρος (Οικονομολόγος) : Δημόσια Έργα. Το φτηνό είναι ακριβό Ομάδα Έργου.
Βασικές έννοιες ανθρωπογεωγραφίας. Εισαγωγή Όπως θυμάστε ασχοληθήκαμε αρκετά με την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το πως οι αλλαγές που σημειώνονται.
Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Αμερικής Κεφ. 39 Ουρδας Ιωάννης 2013.
Οι εχθροί του δια-εθνισμού Γ. Μαυρομμάτης. Εισαγωγή Σε όλα τα μαθήματα έχουμε μιλήσει για το δια-εθνισμό αλλά όχι για τα προβλήματα και τις τριβές που.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Σήμερα θα μιλήσουμε για τρεις διαφορετικές θεωρίες  Θεωρίες παγκοσμιοποίησης  Θεωρίες δια - εθνισμού  Και θεωρίες δικτύων 
Γεωγραφική κλίμακα: Τοπικό, Εθνικό, Παγκόσμιο Γ.Μαυρομμάτης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ ΟΕΠΕΚ Οκτώβριος 2010 Ενδεικτικά σενάρια, δραστηριότητες.
Μεθοδολογία Έρευνας Εισαγωγή στην έννοια και αναγκαιότητα της έρευνας Προσεγγίσεις - είδη επιστημονικής έρευνας Δρ Σοφία Ζυγά Επίκουρη Καθηγήτρια Βασικής.
Η ΝΕΑ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντική συμπεριφορά
Επιστημονική επανάσταση
Πάρις Τσάρτας Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
Διδακτική αξιοποίηση Ψηφιακού Υλικού στη Θρησκευτική Εκπαίδευση
2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
ΠΑΚΤΩΜΕΝΗΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ
Κινητά ΚΕΣΠΕΜ Γέρικο Νομού Έβρου Επιστημονική Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Ανδρούσου Εκπαιδευτική ομάδα: Αλεξάνδρα- Ιωάννα Βερέττα & Νετζμεττήν Πίσκα.
ΣΟΥΠΕΡ ΓΗ (SUPER EARTH)
«Μινωικός πολιτισμός»: μία πρόταση διδασκαλίας για την
Παρουσίαση της ύλης του μαθήματος «Εφαρμογές Υπολογιστών»
11ο Συνέδριο ΚΕ.Δ.ΕΚ.-Πάτρα Ιουλίου - Συνεδριακό κέντρο Πανεπιστημίου ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ … η διαπολιτισμική διάσταση του μαθήματος «Τεχνολογία.
ONTOFM: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
γράψτε το Θέμα Εργασίας
Κοινότητα και Πρακτική στη Μάθηση
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
Σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
ΟΝΟΜΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ_4727 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ_4730
Κεφάλαιο 5 Πολιτική οικονομία και τουριστική ανάπτυξη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η οργάνωση του χώρου στην κοινωνία.
Η βεβαιότητα της μαθηματικής αλήθειας
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Μάρτιν Χάιντεγκερ: Η προέλευση του έργου τέχνης (1935-6)
Η ΝΕΑ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφαρμογές Πληροφορικής
Η Σελήνη ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2017.
Ενότητα Δ: Επιχειρηματικοί Σκοποί και Σχέδια
(το πείραμα και τα συμπεράσματα)
Συστήματα συντεταγμένων
ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Hour 26 Accelerating Reference Frames III
Ορτέγκα υ Γκασσέτ Ortega y Gasset (Μαδρίτη, 1883 – 1955)
Εθιμα διαφορετικΑ στηΣ ΕυρΩπηΣ τα στενΑ.
Γεωδαισία Ενότητα 8 Βασίλης Δ. Ανδριτσάνος
Ηλιακή ή μικρού μήκους κύματος ακτινοβολία (0.3-4 μm)
Βασικές αρχές Γεωδαισίας και Τοπογραφίας Διάλεξη 5η Διδάσκων Εμμανουήλ Κ. Οικονόμου
Σταθερά ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής
Mastering NT Greek Greek  English English  Greek
Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς ·
Μέτρηση της αντίστασης του Ηλεκτροδίου Γείωσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ (ΤΙDE) Δρ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΜΑΖΗΣ
WEEK ONE VOCABULARY SOCIAL STUDIES History: the study of past events Geography: the study of physical features of the earth Government: the governing body.
Χαμπής Κιατίπης Η Ορθολογική Κοσμοθεώρηση
Updated treatment algorithm for patients with pulmonary arterial hypertension (PAH) in World Health Organization (WHO) functional class IV. ERA: endothelin.
Holy is the Lord.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στην ανθρωπογεωγραφία Εισαγωγή στην ανθρωπογεωγραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

Εισαγωγικό μάθημα Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘Εισαγωγή στην Ανθρωπογεωγραφία’ Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία; Ξέρουμε ότι η επιστήμη της γεωγραφίας χωρίζεται σε φυσική και ανθρώπινη γεωγραφία. Στο πρώτο εξάμηνο σπουδών σας ποια μαθήματα κάνετε; Πόσα θα λέγατε ότι ανήκουν στη φυσική γεωγραφία και πόσα στην ανθρωπογεωγραφία; Μην ξεχνάτε υπάρχει και η εφαρμοσμένη γεωγραφία.

Ανθρώπινη Γεωγραφία Αλλά το ερώτημα παραμένει τι είναι η ανθρώπινη γεωγραφία και πως μπορούμε να την εννοιολογήσουμε; Η σχέση των ανθρώπων με το χώρο Ή καλύτερα η αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το χώρο (αλλά και του χώρου με τους ανθρώπους) Λίγη φιλοσοφία: Heigedder ‘Είναι και Χρόνος’ και η έννοια του Dasein Dasein ως ‘είμαι εκεί’ ‘είμαι μέσα στον κόσμο’. Το είναι μέσα στον κόσμο, το είναι πάντοτε σε συνάρτηση με τον κόσμο, με το γεωγραφικό κόσμο γύρω του Ούτε ένα υποκείμενο έξω από τον κόσμο αλλά ούτε και ένας αντικειμενικός κόσμος μόνος του. Το είναι μέσα στον κόσμο Η έννοια του Dasein ως το αντίθετο του Καρτέσιου ‘σκέφτομαι άρα υπάρχω’ – ένα υποκείμενο αποξενωμένο από το περιβάλλον του.

Heidegger

Η ανθρώπινη γεωγραφία ως κοινωνική επιστήμη Η ανθρώπινη γεωγραφία περιλαμβάνει ορισμένα βασικά πεδία: οικονομική γεωγραφία, κοινωνική γεωγραφία, ιστορική γεωγραφία, πολιτική γεωγραφία, πληθυσμιακή γεωγραφία, πολιτισμική γεωγραφία κτλ. Η ανθρώπινη γεωγραφία ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, οι οικονομικές επιστήμες, η ιστορία, η ψυχολογία κτλ. Τι ξεχωρίζει τη γεωγραφία από τις κοινωνικές επιστήμες; Για παράδειγμα, τι ξεχωρίζει την οικονομική γεωγραφία από τις οικονομικές επιστήμες, τη ξεχωρίζει την κοινωνιολογία από την κοινωνική γεωγραφία; Πρώτον, η γεωγραφία ασχολείται με το χώρο και χρησιμοποιεί χάρτες . Η χαρτογράφηση είναι πάρα πολύ σημαντική για αυτή.

Gerardus Mercator (1569) χάρτης ναυσιπλοΐας

Παγκόσμιος χάρτης

Θεματικοί χάρτες: νέες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ

Θεματικοί χάρτες: προσδόκιμο ζωής γυναικών στην Αφρική

Η πρόοδος της χαρτογράφησης μέσα από νέες τεχνολογίες

Goodge earth

Η ανθρώπινη γεωγραφία ως κοινωνική επιστήμη Αλλά ακόμα περισσότερο από χάρτες είναι ένας τρόπος να σκέφτεσαι γεωγραφικά, να σκέφτεσαι σε σχέση με το χώρο, αυτό που ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν «γεωγραφική φαντασία» Να σκέφτεσαι με βάση τις συνδέσεις και τις διαφορές μεταξύ των χώρων/ τόπων Στο πλαίσιο αυτό σημαντικές έννοιες της ανθρώπινης γεωγραφίας είναι: ο χώρος, ο τόπος, η κλίμακα, η περιφέρεια, η θέση, η χωρική αλληλεπίδραση (ροές) κτλ. Αλλά κάνοντας το μάθημα τόσο θεωρητικό, χωρίς να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα θέματα, θα μπορούσε να γίνει και ‘βαρετό’. Το συγκεκριμένο μάθημα είναι μια εισαγωγή στην ανθρώπινη γεωγραφία αλλά για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον θα είναι μια εισαγωγή στις ανθρώπινες γεωγραφίες της παγκοσμιοποίησης. Θα προσπαθήσουμε να ‘δούμε’ την ανθρώπινη γεωγραφία από την οπτική της παγκοσμιοποίησης αλλά και την παγκοσμιοποίηση από την οπτική της ανθρώπινης γεωγραφίας.

Ο Τιτάνας Άτλας κρατάει τον κόσμο

Παγκοσμιοποίηση Η παγκοσμιοποίηση είναι προφανώς η πιο πολύ-χρησιμοποιημένη λέξη της εποχής μας Πρέπει να έχουν γραφεί αρκετές χιλιάδες βιβλία σχετικά με το αντικείμενο; Αλλά τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση; Η παγκοσμιοποίηση προϋπήρχε ή είναι ένα αμιγώς νέο φαινόμενο; Η παγκοσμιοποίηση μεταξύ των χιλιάδων νοημάτων της, ίσως να σημαίνει ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο αλληλό-εξαρτώμενος, αλληλό-σχετιζόμενος. Επίσης η παγκοσμιοποίηση σχετίζεται με τη σχέση μεταξύ του παγκοσμίου και του τοπικού, μεταξύ των τόπων και των ροών για να χρησιμοποιήσουμε μια πιο γεωγραφική ορολογία Αλλά τι είναι το παγκόσμιο επίπεδο, είναι υπαρκτό, μπορούμε να το ‘βιώσουμε’, να το ‘πιάσουμε’ στα χέρια μας; Όπως έχει υποστηρίξει η Saskia Sassen, το παγκόσμιο δεν έχει επιβληθεί από μόνο του, δεν υπάρχει σε ένα επίπεδο από μόνο του, το εθνικό έχει δημιουργήσει το χώρο για να αναπτυχθεί το παγκόσμιο. Οπότε η έννοια του παγκόσμιου είναι ίσως ‘μεταφυσική’, σίγουρα γεωγραφικά ‘μεταφυσική ‘

Το παγκόσμιο μέσα από το τοπικό Ο Bruno Latour υποστηρίζει ότι όπως ο Άτλας δεν μπορεί να ‘δει’ τον κόσμο έτσι και οποιαδήποτε αφηρημένη θέαση της παγκοσμιοποίησης, οποιοδήποτε παγκόσμιο όραμα, είναι στην ουσία κάτι το ουτοπικό Γι αυτό προτείνει το παγκόσμιο να ειδωθεί μέσα από το τοπικό, μέσα από τις συνδέσεις του τοπικού και πως αυτές το μετασχηματίζουν Ή μέσα από τη μη ύπαρξη των συνδέσεων και πως αυτές πάλι το επηρεάζουν Επομένως αυτός ο τρόπος είναι πιο γεωγραφικός, πιο συγκεκριμένος, αντί να μιλάμε για ένα αφηρημένο παγκόσμιο επίπεδο να μιλάμε για τις συνδέσεις συγκεκριμένων τόπων ή πως οι τόποι έχουν μετασχηματιστεί μέσα από τις συνδέσεις τους ή τις μη συνδέσεις τους. Αντί να μιλάμε για τόπους και ροές να μιλάμε για τόπους ενσωματωμένων ροών Ίσως αυτός να είναι ένας καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τις ανθρώπινες γεωγραφίες της παγκοσμιοποίησης.

Παγκοσμιοποίηση και χάρτες