Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2

3 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Οι πέντε γνωστοί κατά την αρχαιότητα πλανήτες πήραν το όνομά τους από την Ελληνική και Ρωμαϊκή μυθολογία, όπως για παράδειγμα ο Δίας (βασιλιάς των θεών), ο Αρης (ο θεός του πολέμου), ο Ερμής (αγγελιοφόρος των θεών), η Αφροδίτη (η θεά του Ερωτα και της Αγάπης) και ο Κρόνος (πατέρας του Δία και θεός της γεωργίας). Επίσης, οι γήινοι παρατηρητές παρακολουθούσαν τους κομήτες με τις εντυπωσιακές ουρές τους και τα μετέωρα ή βροχή διαττόντων αστέρων που εμφανίζονταν να πέφτουν από τον νυχτερινό ουρανό. Από την εποχή ανακάλυψης του τηλεσκοπίου, έχουν βρεθεί τρεις ακόμα πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα: ο Ουρανός το 1781, ο Ποσειδώνας το 1846 και ο Πλούτωνας το Για να μπορέσουμε όμως να κατανοήσουμε καλύτερα το ηλιακό μας σύστημα και να δούμε από πια σώματα-μέλη αποτελείται, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ηλιακό ή πλανητικό μας σύστημα, αποτελείται βασικά από τον Ηλιο, που συγκεντρώνει το 99,8% της όλης μάζας του και από τους εννέα πλανήτες, που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο 0,13%. Αυτοί κατά σειρά απόστασης από τον Ηλιο είναι: ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Αρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, που περιστρέφονται γύρω από τον Ηλιο μας πάνω σε ελλειπτικές τροχιές.

4 Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
  Αυτό είναι το διάγραμμα του ηλιακού μας συστήματος. Προσέξτε τη διασταύρωση των τροχιών του Ποσειδώνα και Πλούτωνα. Μεταξύ του 1979 και 1999, οι δύο αυτοί πλανήτες αντάλλαξαν τις θέσεις τους σε σειρά ως προς τον Ηλιο έτσι ώστε ο Ποσειδώνας ήταν στην πραγματικότητα ο πιο απόμακρος πλανήτης από τον Ηλιο. Σήμερα ο Πλούτωνας έχει πάρει την θέση που του αρμόζει ως ο πιο απομακρυσμένος και παγωμένος πλανήτης του ηλιακού συστήματός

5 ΟΙ 9 ΠΛΑΝΗΤΕΣ Mercury Venus Earth Mars Jupiter Saturn Neptune Uranus
Pluto Small Bodies

6 ΕΡΜΗΣ(MERCURY) Μέση απόσταση από τον Ηλιο:  88 γήινης ημέρες Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -180ο Κελσίου Μέγιστη: 430ο Κελσίου Ατμόσφαιρα: Πολύ αραιή (θείο και κάλιο) Επιφανειακή βαρύτητα: Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Ερμή θα ζυγίζατε 27 kg Γνωστοί δορυφόροι: Κανένας 57,9 εκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 91,7 εκατομμύρια km Μέγιστη: 218,9 εκατομμύρια km Μάζα: 0,055 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 59 γήινες ημέρες Διάρκεια έτους: Γενικά: Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος προς τον Ήλιο πλανήτης. Είναι μεγαλύτερος από τη Σελήνη και έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν, όπως αρχέγονους κρατήρες πρόσκρουσης που συναντάμε σε όλη του την επιφάνεια και μια σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα. Ο Ερμής περιφέρεται μόνος του σε μία εκτενώς ελλειπτική (όχι κυκλική) τροχιά με μέση ταχύτητα που φτάνει τα 46,5 χλμ/δευτ.  - γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Το κοντινότερο προς τον Ήλιο σημείο της τροχιάς του φτάνει τα 47 εκατ. χιλιόμετρα και το πιο απόμακρο τα 70 εκατ. χιλιόμετρα. Επειδή ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο, το μεσημέρι η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 370o Κελσίου. Επειδή όμως δεν έχει σχεδόν καθόλου ατμόσφαιρα για να κρατήσει τη θερμότητα, η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει απότομα στους -185 βαθμούς. Το 1991, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν με τη βοήθεια ραδιοκυμάτων ότι παρόλη την υψηλή θερμοκρασία, ο Ερμής έχει μικρούς πόλους καλυμμένους με πάγο. Ο πάγος κείτεται στο εσωτερικό βαθύ κρατήρων. Ο πυθμένας αυτών των κρατήρων παραμένει μέσα σε μόνιμη σκιά, έτσι ο Ήλιος δεν μπορεί να λιώσει τον πάγο.

7 Αφροδίτη (VENUS) Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  225 γήινης ημέρες Θερμοκρασία: Ελάχιστη:  Μέγιστη: 460ο Κελσίου Ατμόσφαιρα: Διοξείδιο του άνθρακα (97%), ίχνη υδρατμών, αργόν, νέον Επιφανειακή βαρύτητα: Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια της Αφροδίτης θα ζυγίζατε 62 kg Γνωστοί δορυφόροι: Κανένας 108,2 εκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 41,4 εκατομμύρια km Μέγιστη: 257 εκατομμύρια km Μάζα: 0,815 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 243 γήινες ημέρες Διάρκεια έτους: Γενικά: Η Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο, είναι ο θερμότερος κόσμος του ηλιακού μας συστήματος (μαζί με τον δορυφόρο του Δία Ιώ). Είναι καλυμμένη από μια παχιά ατμόσφαιρα, η οποία θερμαίνει την επιφάνεια σαν να πρόκειται για το εσωτερικό ενός θερμοκηπίου. Με την θερμοκρασία των 460 βαθμών Κελσίου δεν πρόκειται καθόλου για παράδεισο. Εκτός από την ατμόσφαιρα, η Αφροδίτη παρουσιάζει τέτοιες ομοιότητες με την Γη που πολλές φορές την αποκαλούν και “δίδυμη αδελφή” της. Η διάμετρος, η μάζα, η χημική σύνθεση είναι ακριβώς ίδιες, συν ότι και οι δύο πλανήτες έχουν σχετικά νεαρές επιφάνειες, με την Αφροδίτη να έχει δεχθεί πλήρης ανανέωση του φλοιού της πριν από 300 με 500 εκατομμύρια χρόνια.

8 ΓΗ (EARTH) Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  149,6 εκατομμύρια km Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 24 ώρες Διάρκεια έτους: 365,2 ημέρες Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -89ο Κελσίου Μέγιστη: 58ο Κελσίου Ατμόσφαιρα: Άζωτο (78%), οξυγόνο Γνωστοί δορυφόροι: Γενικά: Από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, η Γη είναι ο μόνος που μπορεί να συντηρήσει ζωή. Κανένας άλλος πλανήτης δεν έχει ωκεανούς γεμάτους με νερό, ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο και νοήμονα ζωή. Η Γη είναι μοναδική σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στο ηλιακό σύστημα με συμπαγής επιφάνεια και ο μόνος πλανήτης με τεκτονικές πλάκες που κινούνται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό κάτω από την επιφάνεια. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδέονται μεταξύ τους από τότε που η γήινη συμπαγής επιφάνεια φυλακίζει την θερμότητα που είναι αναγκαία για την μετακίνηση των πλακών του φλοιού της. Από άλλη προοπτική, η Γη είναι ένας μεσαίος σε διάμετρο πλανήτης. Είναι μεγαλύτερη από τέσσερις άλλους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα και μικρότερη από τους υπόλοιπους τέσσερις. Οι δύο πλανήτες, Αφροδίτη και Ερμής, βρίσκονται πλησιέστερα στον Ήλιο, καθώς οι άλλοι έξι πιο μακριά. Ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με ανώτατη ταχύτητα 0,5 χλμ/δευτ. (στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη), ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 30 χλμ/δευτ. Αντιλαμβανόμαστε αυτές τις κινήσεις σαν καθημερινή ρουτίνα της ανατολής και δύσης του Ηλίου και την αργή μεταβολή των εποχών. Οι τέσσερις εποχές είναι πράγματι το αποτέλεσμα της κλίσης του άξονα της περιστροφής που υπερβαίνει τις 23 μοίρες.

9 Δίας (JUPITER) Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  778 εκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 628,7 εκατομμύρια km Μέγιστη: 970 εκατομμύρια km Μάζα: 318 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 51 λεπτά Διάρκεια έτους: 11,9 γήινα χρόνια Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -125ο Κελσίου Μέγιστη: 17ο Κελσίου Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο (88%), ήλιο, ίχνη μεθανίου  και αμμωνίας Επιφανειακή βαρύτητα: 2,53 της γήινης (Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Δία θα ζυγίζατε 91 kg) Γνωστοί δορυφόροι: 27 Γενικά: Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με μάζα περίπου 320 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και σώμα της ίδιας χημικής σύνθεσης με τον Ήλιο. Η τεράστια μάζα του, καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στο εσωτερικό και στην ατμόσφαιρά του, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης αυτός μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν ένα αστέρι που λόγω της μικρής του μάζας, σε σχέση με την απαιτούμενη που είναι κάπου 70 φορές μεγαλύτερη, δεν κατάφερε ποτέ να φθάσει στο σημείο που φτάνουν τα κανονικά άστρα στη διάρκεια της ζωής του (Κύρια Ακολουθία) και τώρα πεθαίνει όπως προβλέπει η αστρική εξέλιξη. Ο μεγαλοπρεπής Δίας παρουσιάζει ένα σύστημα πολυσύνθετο, όπως των μαγευτικών δορυφόρων, του δακτυλίου και των εκτεταμένων ισχυρών ραδιενεργών ζωνών. Αποτελεί ένα ολόκληρο σύμπαν από μόνος του με τα διακριτικά και μοναδικά ουράνια σώματα που τον περιστοιχίζουν. Όπως η Αφροδίτη και ο Άρης, έτσι και ο Δίας έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ιστορικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αστρονομίας. Ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων από τον Γαλιλαίο, που στάθηκε η αιτία να εναντιωθεί στη θεωρία ότι η Γη είναι το κέντρο του σύμπαντος και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

10 Άρης (ΜARS) Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  228 εκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 55,7 εκατομμύρια km Μέγιστη: 399 εκατομμύρια km Μάζα: 0,107 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 24,6 γήινες ώρες Διάρκεια έτους: 687 γήινης ημέρες Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -170ο Κελσίου Μέγιστη: 17ο Κελσίου Ατμόσφαιρα: Διοξείδιο του άνθρακα (95%), άζωτο, αργόν, κρυπτόν Επιφανειακή βαρύτητα: 0,377 της γήινης (Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Άρη θα ζυγίζατε 27 kg) Γνωστοί δορυφόροι: Γενικά: Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε σειρά από τον Ήλιο πλανήτης και συχνά τον αποκαλούν "Κόκκινο Πλανήτη". Η τροχιά του βρίσκεται μεταξύ της Γης και του Δία και εκτελεί μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 687 ημέρες. Για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του απαιτούνται 24 ώρες και 37 λεπτά, όσο περίπου και η Γη. Η κοντινότερη απόσταση του Άρη προς τη Γη φτάνει τα 56 εκατομμύρια χλμ. περίπου, ενώ η πιο απόμακρη κυμαίνεται στα 400 εκατ. χλμ. Τα βράχια, τα πετρώματα και ο ουρανός παρουσιάζουν μια ερυθρωπή και ροζ απόχρωση και αιτία -όπως πιστεύουν οι αστρονόμοι- είναι τα σωματίδια οξειδίου του σιδήρου που αιωρούνται στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη, στην οποία και κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα.. Το έντονο κοκκινωπό του χρώμα παρατηρήθηκε από πολλούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων. Το όνομα του Άρη προέρχεται από τον ρωμαϊκό θεό του πολέμου "Mars". Πολλοί άλλοι πολιτισμοί του έδωσαν παρόμοια ονόματα. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμασαν Άρη (θεός του πολέμου), οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμασαν τον πλανήτη "Her Descher" που σημαίνει "ο κόκκινός τους".

11 Κρόνος (SATURN) Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  1,43 δισεκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 1,27 δισεκατομμύρια km Μέγιστη: 1,66 δισεκατομμύρια km Μάζα: 95,2 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 10,7 γήινες ώρες Διάρκεια έτους: 29,5 γήινα χρόνια Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -176ο Κελσίου Μέγιστη:      Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο (88%), ήλιο, ίχνη μεθανίου  και αμμωνίας Επιφανειακή βαρύτητα: 1,14 της γήινης (Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Κρόνου θα ζυγίζατε 80 kg) Γνωστοί δορυφόροι: Γενικά: Ο Κρόνος είναι ο έκτος εγγύτερος πλανήτης του Ήλιου και ο δεύτερος μεγαλύτερος του ηλιακού μας συστήματος. Είναι γνωστός ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ ο πρώτος που τον παρατήρησε με τηλεσκόπιο δεν ήταν άλλος από τον Γαλιλαίο το Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος σημείωσε την ιδιότυπη μορφή του πλανήτη με τους δακτυλίους, δεν κατόρθωσε όμως να προσδιορίσει την ακριβή γεωμετρία τους, κάτι που κατάφερε 49 χρόνια αργότερα ο Κρίστιαν Χουίγκενς (Christiaan Huygens, ) με την βοήθεια ενός πιο εξελιγμένου τηλεσκοπίου. Το 1676 ο γαλλο-ιταλικής καταγωγής αστρονόμος Τζιν Κασίνι (Jean Cassini, ) πρώτος παρατήρησε το φαινομενικό διάκενο μεταξύ των δύο μεγάλων δακτυλίων, το οποίο γι’ αυτόν τον λόγο πήρε και το όνομά του. Οι δακτύλιοι του Κρόνου θεωρούνταν μοναδικοί στο ηλιακό μας σύστημα έως το 1977, όταν παρατηρήθηκαν επίσης στον Ουρανό, τον Δία και τον Ποσειδώνα.

12 Ποσειδώνας(NEPTUNE) Διάρκεια έτους: 164 γήινα χρόνια Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -218ο Κελσίου Μέγιστη:      Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο, ήλιο, μεθανίου Επιφανειακή βαρύτητα: 1,14 της γήινης (Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Ποσειδώνα θα ζυγίζατε 80 kg) Γνωστοί δορυφόροι: 8 Ποσειδώνας Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  4,5 δισεκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 4,31 δισεκατομμύρια km Μέγιστη: 4,68 δισεκατομμύρια km Μάζα: 17,2 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 16,1 γήινες ώρες Γενικά: Ο Ποσειδώνας έλαβε το όνομά του από τον γνωστό Ολύμπιο θεό της θάλασσας και είναι ένας από τους πλέον απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο όγδοος σε σειρά πλανήτης από τον Ήλιο και ο τέταρτος σε μέγεθος αεριώδης γίγαντας, ανακαλύφθηκε το 1846 όταν οι αστρονόμοι υποψιάστηκαν την παρουσία ενός άγνωστου ουράνιου σώματος που επηρέαζε την τροχιά του πλανήτη Ουρανού. Το έδαφος του Ποσειδώνα αποτελείται από πάγο, διάφορα άλλα πετρώματα, υδρογόνο και ήλιο. Όλα αυτά σε αντίθεση με τους άλλους αεριώδες πλανήτες, είναι ομοιογενώς κατανεμημένα σε όλη την επιφάνεια και όχι σε στρώματα, ενώ στον πυρήνα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα μια πετρώδης μάζα περίπου ίση με αυτή της Γης.

13 Ουρανός(URANUS) Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 84 γήινα χρόνια
Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  84 γήινα χρόνια Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -216ο Κελσίου Μέγιστη:      Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο, ήλιο, μεθανίου Επιφανειακή βαρύτητα: 0,90 της γήινης (Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Ουρανού θα ζυγίζατε 65 kg) δισεκατομμύρια km Απόσταση 2,9 από τη Γη: Ελάχιστη: 2,58 δισεκατομμύρια km Μέγιστη: 3,15 δισεκατομμύρια km Μάζα: 14,5 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: 17,2 γήινες ώρες Διάρκεια έτους: Γενικά: Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο και ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Άγγλο αστρονόμο Γουίλιαμ Χέρσελ (Sir William Herschel, ), με το μικρό τηλεσκόπιό του των 17 εκατοστών στις 13 Μαρτίου 1781 κοντά στο διπλό αστρικό σύστημα η και ν Διδύμων. Ο πλανήτης ονομάστηκε Ουρανός, επειδή βρισκόταν πέρα από τον Κρόνο, που στην μυθολογία ήταν γιος του και μετά από πρόταση του διάσημου Γερμανού αστρονόμου Γιόχαν Ελερτ Μπόντε (Johann Elert Bode, ). Ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ουρανός έχει δεχτεί μία μόνο “επίσκεψη” από το Voyager 2 στις 24 Ιανουαρίου 1986, η οποία όμως δεν στάθηκε αρκετή για να λύσει ορισμένα ερωτήματα που δεν έχουν πάψει να απασχολούν ακόμα και σήμερα τους επιστήμονες.

14 Πλούτωνας(PLUTON) Μέση απόσταση από τον Ήλιο:  6,39 γήινες ημέρες Διάρκεια έτους: 248 γήινα χρόνια Θερμοκρασία: Ελάχιστη: -233ο Κελσίου Μέγιστη: -223ο Κελσίου     Ατμόσφαιρα: Μεθάνιο Επιφανειακή βαρύτητα: 0,07 της γήινης (Αν στη Γη ζυγίζετε 70 kg, στην επιφάνεια του Πλούτωνα θα ζυγίζατε 5 kg) 5,9 δισεκατομμύρια km Απόσταση από τη Γη: Ελάχιστη: 4,29 δισεκατομμύρια km Μέγιστη: 7,52 δισεκατομμύρια km Μάζα: 0,0025 φορές της γήινης Διάμετρος: km  Διάρκεια ημέρας: Στην εσχατιά του ηλιακού μας συστήματος ο Πλούτωνας είναι τόσο μακρινός ώστε να φαίνεται και με το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο σαν μία φωτεινή κουκκίδα. Η ύπαρξή του προβλέφθηκε το 1905 από τον Αμερικανό αστρονόμο Πέρσιβαλ Λόουελ (Percival Lowell), που παρατήρησε ελαφρές διαταραχές στην κίνηση του Ουρανού, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα -το εντοπίστηκε από τον Κλάιντ Τόμπαουχ (Clyde Tombaugh) πολύ κοντά στη θέση που ο Λόουελ είχε προβλέψει.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google