Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εθιμα διαφορετικΑ στηΣ ΕυρΩπηΣ τα στενΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εθιμα διαφορετικΑ στηΣ ΕυρΩπηΣ τα στενΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εθιμα διαφορετικΑ στηΣ ΕυρΩπηΣ τα στενΑ.
Ευρωπαϊκή Επιμορφωτική δράση T4Ε 23ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Όνομα Πρεσβευτή: Βλάνδος Σταμούλης Εθιμα διαφορετικΑ στηΣ ΕυρΩπηΣ τα στενΑ.

2 ΑξονεΣ - ΣτΟχοι Η μετάδοση γνώσεων για τις αξίες της Ε.Ε.
Η μετάδοση γνώσεων για τις αξίες της Ε.Ε. Ειδικοί στόχοι: Σεβασμό στην πολιτιστική πολυμορφία.  Γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Προαγωγή της ειρήνης των λαών. Καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων.

3 Μεθοδολογία Ομάδες εργασίας Καταιγισμός ιδεών Παίξιμο ρόλων.
Διαθεματική προσέγγιση Bιωματική μάθηση Κούκλα περσόνα Χρήση των ΤΠΕ Κατηγορία λογισμικού. Google και Google earth. Movie maker live. Powerpoint. Ψηφιακό υλικό “ Kid’s corner” και “teacher’s corner” της σελίδας:

4 διΑχυση του ΑΠΟΤΕΛΕσματοΣ.
Δημιουργία τελικής αφίσας, εμπλοκή των γονέων με τη μορφή της εκτύπωσης εικόνων των ευρωπαϊκών χωρών, χρήση ιστοσελίδας τελική παρουσίαση στους εκπαιδευτικούς Τ4Ε. Κατασκευή ατομικού βιβλίου με τα ευρωπαϊκά έθιμα και βίντεο στο

5 H ΕυρΩπη βρΙσκει τα αστερΑκια τηΣ.
Διαβάζουμε το παραμύθι της Λ. Βαρβαρούση «Τα αστεράκια της Ευρώπης». Δημιουργούμε βιβλίο με τις αξίες της Ε. Ε. Κάθε σελίδα του βιβλίου μας είναι μία αξία. ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ ΤΟ ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΙΔΙΟ ΓΕΛΙΟ ΙΔΙΟ ΚΛΑΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

6 Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙζουμε μαθαΙνονταΣ τιΣ ευρωπαϊκEΣ σημαΙεΣ
Ιταλικό χριστουγεννιάτικο έθιμο. Τη Άγια νύχτα πετάει με τη σκούπα, μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά. Γεμίζει τις κάλτσες των καλών παιδιών με δώρα, ενώ τις κάλτσες των «κακών» παιδιών με ένα γλυκό σε σχήμα κάρβουνου.

7 Τσέχικο και Πολωνέζικο έθιμο.
ΗμΕρα ΑγΙου ΜαρτΙνου Tο έθιμο του Αγίου Μαρτίνου στις 11 Νοεμβρίου και της πομπής με τα φαναράκια είναι γερμανικό. Μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα. Τσέχικο και Πολωνέζικο έθιμο. Στην Τσεχία η 4η Δεκεμβρίου κόβονται κλαδιά κερασιάς και διατηρούνται στο νερό. Εάν έχουν ανθίσει μέχρι τα Χριστούγεννα φέρνουν καλή τύχη.

8 ΓερμανικΑ χριστουγεννιΑτικα Εθιμα.
Στη Γερμανία κατασκευάζουν ένα στεφάνι από κλαδιά έλατου και τοποθετούν τέσσερα κόκκινα κεριά, για κάθε μία από τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Οι Γερμανοί φτιάχνουν ένα ημερολόγιο το οποίο έχει αριθμούς από το 1 έως το 24, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Φτιάχνουμε κι εμείς ένα ημερολόγιο-σπιτάκι.

9 ΕυχΕΣ για το 2018 απΟ την ΕυρΩπη!!! Το Εθιμο τηΣ ΒασιλΟπιταΣ
ΕυχΕΣ για το 2018 απΟ την ΕυρΩπη!!! Το Εθιμο τηΣ ΒασιλΟπιταΣ Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Τα παιδιά ευχήθηκαν για το νέο έτος ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, με συμβουλή του αγίου ζυμώθηκαν πλακούντια και τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Από τότε κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.

10 Το ΚαρναβΑλι τηΣ ΒενετΙαΣ
Tο Καρναβάλι της Βενετίας  είναι φημισμένο για τις περίτεχνες μάσκες. Κατασκεύασαμε έναν κλόουν ευρωπαϊκό. Στη Nάουσα αναβιώνει το έθιμο της “Mπούλας” και του “Γενίτσαρου”. Οι τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι του Σοχού Θεσσαλονίκης.

11 ΘεσμΟΣ το Εθιμο του «αλευροπόλεμου» αναβιΩνει στο ΓαλαξεΙδι
ΘεσμΟΣ το Εθιμο του «αλευροπόλεμου» αναβιΩνει στο ΓαλαξεΙδι. Οι εκδηλΩσειΣ του κΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ καρναβαλιοΥ ολοκληρΩνονται με το «κΑψιμο του σιορ ΚαρνΑβαλου». θεαματικΟΣ «πορτοκαλοπΟλεμοΣ» ΣΤΗΝ ΙβρΕα ΤΗΣ ιταλιΑΣ

12 Οι χαρταετοι τηΣ ευρωπησ γαϊτανΑκι με τουΣ ευρωπαΙουΣ πολΙτεΣ

13 Το κοινο εθιμο τησ σαρακοστησ ΕΛΛΑΔΑσ - Ισπανιασ Στην ΚαταλονΙα η κυρΑ ΣαρακοστΗ ονομΑζεται Vella Quaresma.

14 ΜΑρτηΣ Ή ΜαρτιΑ. Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτσισόρ και συμβολίζει την αγάπη και την αγνότητα. ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο στολίδια Μαρτένιτσα.

15 ΚαλαντΗρα – Εθιμο ΝισΥρου το ΣΑββατο του ΛαζΑρου
Η Καλαντήρα είναι ο επιτάφιος και συμβολίζει τον τάφο του Λαζάρου. Έθιμα Λαζάρου: Κάλαντα, Λαζαρίνες και «λαζαράκια»

16 Στην Κύπρο και στην Κω συναντάμε το έθιμο της αναπαράστασης
Στην Κύπρο και στην Κω συναντάμε το έθιμο της αναπαράστασης. Έντυναν ένα παιδί με κίτρινα λουλούδια, ξάπλωνε και υποκρινόταν το νεκρό. Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με λεμονανθούς, τις μαχαιρίτσες.

17 ΠοΥ εΙναι κρυμμΕνα τα αυγΑ; ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΥΓΑ
ΠοΥ εΙναι κρυμμΕνα τα αυγΑ; ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΥΓΑ Στη Γερμανία ο λαγός φέρνει πολύχρωμα αυγά και τα κρύβει στον κήπο. Την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά επιδίδονται στην αναζήτησή τους.

18 ΠΟΛΩΝΙΑ – ΜπουγΕλα και νεροπΙστολα
Στην Πολωνία το Πάσχα οι πιστοί με κουβάδες και νεροπίστολα ο ένας προσπαθεί να βρέξει τον άλλο. ΑΓΓΛΙΑ – «Hot Cross Buns» Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Άγγλοι παραδοσιακά τρώνε ζεστά σταφιδόψωμα, τα «Hot Cross Buns».

19 Αξιολόγηση Υλοποίησης σχεδίου εργασίας.
ΠαΙξαμε με το επιτραπΕζιο παιχνίδι για την ΕυρΩπη και τιΣ σημαΙεΣ. ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ τησ αγαπησ kai o ηλιοσ τηΣ φιλιασ ΠαραμΥθι που γρΑψαμε μαζί με τα παιδιΑ στα πλαΙσια του προγρΑμματοΣ Αξιολόγηση Υλοποίησης σχεδίου εργασίας.  Οι γονείς ενίσχυσαν τις δράσεις μας με προθυμία. Aναπτύχθηκαν καθολικές αξίες όπως η αποδοχή διαφορετικότητας, η ειρήνη, η φιλία. Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "Εθιμα διαφορετικΑ στηΣ ΕυρΩπηΣ τα στενΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google