ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ουγγρικό Ινστιτούτο Ερευνών Κρέατος
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Κωνσταντίνος Βαμβακερός
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Το φωτοχημικό νέφος είναι μια μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση που.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Φωτοχημικό νέφος 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης.
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Κασσαβέτης Τι είναι; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων.
Πληροφόρηση κινδύνου των χημικών προϊόντων
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ρύπανση του εδάφους.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Νιτρικά Πηγές έκθεσης νιτρικών Προϊόντα καπνού Φάρμακα Εργασιακό περιβάλλον Ενδογενής παραγωγή (45-75%) Διατροφή 70%

Διατροφικές πηγές Λαχανικά Διατροφή Κρέας Νερό Κουτσελίνης, Α., 2004. Τοξικολογία. ΑΘΗΝΑ: ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε.

Νιτρικά Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 0-3.7 mg/kg σωματικού βάρους. (WHO/JECFA)

Χρήση νιτρικών Αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων προκαλεί μόλυνση του εδάφους και του νερού και οδηγεί στην Επιμόλυνση των λαχανικών ( όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το σπανάκι ενδέχεται να έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά). Βιομηχανία τροφίμων λόγω του ότι : παρεμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών, για την προσθήκη κόκκινου χρώματος για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Νιτρικά Συναντώνται σε σημαντική ποσότητα στα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, μπέϊκον, σαλάμι και γενικότερα τα αλλαντικά, καθώς επίσης και στα καπνιστά.

Νιτρικά Τα νιτρικά από μόνα τους δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργείται πρόβλημα, όταν τα νιτρικά που εισέρχονται στον οργανισμό ανάγονται στις πιο ισχυρές οξειδωτικές ουσίες, τα νιτρώδη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να οξειδώνουν το δισθενή σίδηρο (Fe2+) της αιμοσφαιρίνης σε τρισθενή (Fe3+), συνεπώς κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν τελικά μία νόσο, γνωστή ως μεθαιμοσφαιριναιμία.

Νιτρικά Νιτρικά Νιτρώδη Ισχυρές οξειδωτικές ουσίες Οξείδωση Fe2+ (Fe3+), Μεθαιμοσφαιριναιμία* Αδυναμία δέσμευσης οξυγόνου Ανεπαρκής μεταφορά οξυγόνου Υποξία(>10%μεθαιμοσφαιρίνη ) Κόπωση Ζάλη Κυάνωση Σπασμοί Θάνατος μεθαιμοσφαιρίνη δεν έχει την δυνατότητα να δεσμεύσει το οξυγόνο ή το διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που συμβάλλει στην ανεπαρκή μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, *

Νιτρικά Εάν η μεθαιμοσφαιρίνη φτάσει το 60-70% επέρχεται θάνατος

Νιτρώδη -Δευτερογενείς αμίνες- Νιτροζαμίνες Σχηματισμός νιτροζαμινών από την αντίδραση των νιτρωδών με δευτερογενείς αμίνες, που ενδέχεται να απαντούν σε διάφορα τρόφιμα. Η βιομηχανία χρησιμοποιει τα νιτρώδη σε σημαντικό βαθμό, ιδιαίτερα σε επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος. Πρόσφατα, το 2015, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ,βασιζόμενο σε περισσότερες από 800 μελέτες, κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στην ομάδα 1 των καρκινογόνων προϊόντων και υλικών.

Νιτρικά Πιστεύετε ότι τα παράγωγα των νιτρικών, φαίνεται να προκαλούν νιτροζυλίωση της αίμης του κρέατος και σε συνδυασμό με άλλους μηχανισμούς να οδηγούν σε καρκινογένεση Όταν τα τρόφιμα περιέχουν νιτρικά ή υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστούν νιτροζαμίνες μέχρι την κατανάλωσή τους, πραγματοποιείται προσθήκη ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, όπως οι βιταμίνες C και E, για να μειώσουν την ταχύτητα σχηματισμού νιτροζαμινών.

Νιτρικά Για τα λαχανικά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η εκτιμώμενη έκθεση στα νιτρικά μέσα από την κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, επομένως επικρατούν τα θετικά οφέλη των λαχανικών», (EFSA, 2008)