Βήματα σχεδιασμού Ερευνας Διατροφικής Επιδημιολογίας Σκοπός Ερευνας 1
Χαρακτηριστικά Μέτρησης Εκθεση >>>>>>>>>>>>>>>> Εκβαση Μεταβλητές Συσχετίσεις Συγχυτικοί παράγοντες
Optimum Practicum Optimum Σχεδιασμός Ερευνας Eπιδημιολογικό Μοντέλο Πληθυσμός , Δειγματοληψία, Μέγεθος δείγματος , Διάρκεια Ερευνας
Σχεδιασμός Ανάπτυξη Πρωτοκόλλου και Λεπτομερής σχεδιασμός, ανάπτυξη πρωτοκόλλου και πλάνου έρευνας
Μεθοδολογία ‘Testing’ κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμη η έρευνα(Feasibility study) Validation ( κατά πόσον είναι έγκυρη η Ερευνα) (Ερευνα εγκυρότητας) Calibration(Στάθμιση Ερευνας) Ερευνα πιλότος
Ποιοτικός Ελεγχος Quality Control Eλεγχος Ποιότητας Validation/calibration / Pilot >>>>>>>Quality Control >>>>>>>>>>>> Repeatibility(Επαναληπτότητα) CV% Εκπαίδευση Ερευνητών , εισαγωγή δεδομένων
Mεθοδολογία Ερευνα Πεδίου Συλλογή δεδομένων>>>>> Επιλογή δείγματος>>> Συλλογή δείγματος
Δειγματοληψία Πλάσμα , ούρα, ΙV (Βιολογικοί Δείκτες-Biomarkers) Διατροφικά δεδομένα Κοινωνικο Οικονομικές Μεταβλητές Ι Ερωτηματολόγια, ΙΙ Ανθρωπομετρία ΙΙΙ Ι ΙΙ ΙΙΙ ΙV =Διαδικασίες Ποιοτικού Ελέγχου
Δειγματοληψία Φύλαξη δεδομένων(back up) Κωδικοποίηση Ανάλυση Stat Lab
Eσωτερική Εγκυρότητα Ιnternal validity ‘State of the art’ ‘άψογη’ διαδικασία καθ όλη την διάρκεια πραγματοποίησης μιας έρευνας Διατροφικής Επιδημιολογίας
Στατιστική ανάλυση Συστηματικό σφάλμα (Bias) Measurement error (Σφάλμα Μέτρησης) Συσχετίσεις Confounding missclassification
Conclusions Importance of results. Public Health Implications Generalisability of results of the study to the whole population External Validity