Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Ένα παράδειγμα διαθεματικής αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων έκφρασης στα Μαθηματικά και στην Πληροφορική. Α. Ψαλτίδου Σ. Δουκάκης Ένα παράδειγμα διαθεματικής.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ «Εξερευνώντας τα τρίγωνα»
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Διδακτική της Πληροφορικής
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
Το πειραμα του Ερατοςθενη- Το δικο μας πειραμα
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ιδιότητες ευθ. τμήματος που ενώνει τα μέσα των πλευρών τριγώνου
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Καλώς ορίσατε στη 2 η εκδήλωση στη 2 η εκδήλωση για τις για τις Φυσικές Επιστήμες.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Tηλεματική- Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας Παπακωνταντίνου Σωτήρης ΑΜ:968.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Άσκηση 3 Το ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ με υποτείνουσα ΒΓ=10m και το τετράγωνο με πλευρά 5m, έχουν ίσα εμβαδά. Να υπολογίσετε την απόσταση του Α από την ΒΓ.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στο δρόμο»
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: Μάρκου Άννα ΘΕΜΑ : Αντιπαραδείγματα στη τάξη.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Εργασία στο Μάθημα: «Εκπαιδευτική τεχνολογία-Πολυμέσα» Διδάσκων : Άγγελος Γιαννούλας Ομάδα εργασίας Λινάρδος Γεώργιος Μπουντούρης Παναγιώτης Ντιγριντάκη.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Βιολογία Γυμνασίου.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Διδασκαλία Μοντελοποίησης
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Εξορθολογισμός της ύλης Μαθηματικά Α και Β Λυκείου
«Η ανάπτυξη της τριαρχικής νοημοσύνης»
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Προπονούμαι στην προπαίδεια
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Δύο πρωτότυπα προβλήματα από το σχολικό βιβλίο της Ά Γυμνασίου
Δραστηριότητα στο ΑΠΣ Α΄ Λυκείου
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Παρουσίαση κρίσιμου συμβάντος
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής-Επικοινωνιών στην Εκπαιδευτική Διδακτική Διαδικασία Μπολοτάκης Γιώργος Μαθηματικός, Επιμορφωτής Β’ Επιπέδου
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δομή Παρουσίασης Γνωριμία με το βιβλίο Γεωγραφίας Α’ Γυμνασίου
Επιμορφωτική Ημερίδα για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
Επιμορφωτική Ημερίδα για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα 1

Σχολείο:Ευαγγελική Σχολή Τάξη:Β' Γυμνασίου Τμήμα:Β3 Ημερομηνία:23/1/14 Διδακτική ώρα:3η Υπεύθυνη καθηγήτρια:Παναγιώτα Αργύρη Συνοδός:Παναγιώτης Ασημάκης 2

Η έννοια της απόστασης δύο σημείων και του μήκους του ευθύγραμμου τμήματος Η έννοια της αναλογίας Η έννοια του ποσοστού 3

Να κατανοήσουν οι μαθητές: Την έννοια της κλίσης μιας ευθείας Την έννοια της εφαπτομένης οξείας γωνίας ορθογωνίου τριγώνου Εφαρμογές της εφαπτομένης οξείας γωνίας ορθογωνίου τριγώνου σε υπολογισμούς με φυσικά ή πραγματικά προβλήματα 4

Η διδασκαλία στην μαθηματική σχολική τάξη δεν να πρέπει περιορίζεται στην μετάδοση γνώσεων ,τύπων και αλγοριθμικών διαδικασίων, θα πρέπει να δίνονται στο μαθητή πολλαπλές δυνατότητες. Κατα τον σχεδιασμό της διδασκαλίας πέρα απο τους γνωστικούς στόχους καλό είναι να τίθενται και παιδαγωγικοί στόχοι για την διαμόρφωση θετικών στάσεων απέναντι στα μαθηματικά.

Είναι πολύ σημαντικό κατά την διεξαγωγή της διδασκαλίας να κινητοποιήσουμε το ενδιαφερον των μαθητών,να καλλιεργήσουμε κίνητρα για μάθηση, να συνδέσουμε την μαθηματική γνώση με την καθημερινή ζωή.

Η αναζήτηση γεωμετρικών ιδιοτήτων στον φυσικό κόσμο δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν, να κρίνουν, να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις γεωμετρικές τους γνώσεις σε μια ποικιλία ενδο- και εξω-μαθηματικών πλαισίων και καταστάσεων (Niss, 1996, 2003).

  Ο βασικός στόχος της δραστηριότητας είναι να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών, να προσεγγίσουν βιωματικά την νέα γνώση και να αναλάβουν οι ίδιοι ενεργό ρόλο. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοδηγητικός, δίνει οδηγίες μετρήσεων και υποστηρίζει την διαδικασία με κατάλληλες διερευνητικές ερωτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές στο προαύλιο του σχολείου καλούνται να μετρήσουν στην σκάλα και πιο συγκεκριμένα στα δύο ορθογώνια τρίγωνα που σχηματίζουν οριζόντια απόσταση και ύψος.

Διευκρινίζεται και αναλύεται εκτενώς τι σημαίνει κλίση π Διευκρινίζεται και αναλύεται εκτενώς τι σημαίνει κλίση π.χ 10% που παρατηρείται σε κάποιες πινακίδες. Οι μαθητές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους , καταθέτουν ιδέες ,επιχειρήματα και γενικά απεγκλωβίζονται από το δασκαλοκεντρικό σχήμα διδασκαλίας όπου ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει την νέα γνώση στον πίνακα.   Επιπλέον-συμπληρωματικά δίνεται η ευκαιρία να γίνει υπενθύμιση της έννοιας της κλίμακας ενός χάρτη-φωτογραφίας.

Οι μαθητές έπειτα μεταβαίνουν στην τάξη Γίνεται μία ανακεφαλαίωση-επανάληψη- επαναδιατύπωση της έννοιας και με την βοήθεια των τριγωνομετρικών πινάκων υπολογίζεται και η γωνία ω της σκάλας.

Στο παραπάνω τρίγωνο του φύλλου εργασίας, οι μαθητές δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν ότι ο υπολογισμός της εφαπτομένης της γωνίας φ μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους από τα 3 όμοια τρίγωνα που σχηματίζονται. Το μόνο που κατάφεραν να υπολογίσουν οι μαθητές είναι η εφαπτομένη της γωνίας φ βάση του μεγάλου τριγώνου (ΑΒΓ), δηλαδή εφφ= ΑΓ/ΑΒ

Η απάντηση αυτή των μαθητών δεν ήταν αναμενόμενη για την καθηγήτρια, η οποία μετά από τόσα παραδείγματα πίστευε ότι οι μαθητές είχαν καταλάβει την αναλογία των πλευρών στα όμοια τρίγωνα ενώ είχε αναφερθεί στο βιωματικό μάθημα. Οπότε η καθηγήτρια υπενθύμισε τις αναλογίες των πλευρών στα όμοια τρίγωνα με σκοπό να τους καθοδηγήσει να υπολογίσουν την εφαπτομένη της γωνίας φ και στα άλλα δυο όμοια τρίγωνα.