το ολοκαύτωμα του Διστόμου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ω -Automaten Swen Jacobs Seminar: Logische Aspekte von XML (SS 2003) Betreuer: Tim Priesnitz Universität des Saarlandes - Programming Systems Lab - Gert.
Advertisements

Ω -Automaten Swen Jacobs Seminar: Logische Aspekte von XML (SS 2003) Betreuer: Tim Priesnitz Universität des Saarlandes - Programming Systems Lab - Gert.
Από την άμμο στους υπολογιστές
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Μπότσια.
Εφαρμογή των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: SEVESO, ATEX, IPPC Μυρτώ Κωνσταντινιδου Εργαστήριο Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας ΕΚΕΦΕ.
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ.
Ενότητα 3_1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τίτλος μαθήματος: Εκπαιδευτική αξιολόγηση.
Τι είναι arduino ; Το Arduino είναι μια υπολογιστική πλατφόρμα βασισμένη σε μια απλή μητρική πλακέτα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους.
ΑΤΟΜΙΚΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΧΕΣ Χ. Πουλόπουλος, Αν/της Καθηγητής Κ.Ε., Δ.Π.Θ.
Υβριδισμός Θεωρία δεσμού σθένους Παραδείγματα Ασκήσεις Προβλήματα Αναλογίες ? Παλιότερα θέματα όρος στη Βιολογία Ενέργεια Αντιδράσεις Επιστήμονες.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ. Τα κελύφη των μυδιών αποτελούν έναν ρύπο ο οποίος προέρχεται από την αποφλοίωση των μυδιών. Στην Κεντρική Μακεδονία.
Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. Έρβιν Σρέντινγκερ ● Ο Έρβιν Σρέντινγκερ (Erwin Schrödinger, 12 Αυγούστου Ιανουαρίου 1961) ήταν Αυστριακός φυσικός. Ασχολήθηκε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Σχολ. Έτος:
Αξιολόγηση & Ανάλυση Επενδυτικών Αποφάσεων Διδάσκων: Καθηγητής Π.Ε. Πετράκης.
ΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
1 Σύγκριση της σχέσης έκτασης μεταξύ ελληνικού μεταφράσματος και αγγλικού πρωτοτύπου σε μεταφράσεις δύο διαφορετικών θεματικών πεδίων Μαρίνα Παπαγεωργίου.
1 Η Έννοια του Κόστους και του Οφέλους στην Οικονομική του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων Το κόστος στην οικονομική επιστήμη είναι, τις περισσότερες.
Κύκλος Κιτρικού Οξέος Tρούγκος Κ. Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρική Σχολή Παν/ου Αθηνών Βιολογική Χημεία Ι Ι. Χημικές Αντιδράσεις ΙΙ. Μεταβολικές Λειτουργίες.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PROJECT Α'ΛΥΚΕΙΟΥ Α΄1 ΟΜΑΔΑ 1.
Λάμπρος Π. Γκουτζάνης Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σύμφωνα με τις τελευταίες.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου II Ενότητα #2: Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Συστημάτων Κλειστού Βρόχου - Μόνιμα Σφάλματα Δημήτριος Δημογιαννόπουλος Τμήμα Μηχανικών.
Ορισμός Ιμπρεσιονισμού : Ιμπρεσιονισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε στο χώρο.
Διάλεξη 6η Μορφωτική Τηλεόραση Η εκπαιδευτική τηλεόραση Διάλεξη 6η Μορφωτική Τηλεόραση Η εκπαιδευτική τηλεόραση Αναπ. Καθηγητής Γ. Πλειός.
Προσφορά, ζήτηση και κυβερνητική παρέμβαση Κεφάλαιο 6 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of.
Διδάσκων: Δρ. Τσίντζα Παναγιώτα
Θέμα: ''Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 3: Εξισώσεις Μόνιμης Κατάστασης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΈΡΓΩΝ
Διαχείριση ενσωμάτωσης
Χημεία Γυμνασίου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Παρασκευές διαλυμάτων Μέτρηση pH
Σχολή Θετικών Επιστημών
Χρονικός Προγραμματισμός των έργων
ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PROJECT Α'ΛΥΚΕΙΟΥ Α΄1 ΟΜΑΔΑ 1.
Ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών QUIZ
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
«Χαϊδάρι. Πώς ν΄ ανιστορήσει κανείς τα ανιστόρητα;» Θανάσης Μερεμέτης, εκπαιδευτικός, 8/4/1944. Επισκεφθήκαμε το Μπλογκ 15, την απομόνωση της φυλακής.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΤΟ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ : Πειραματικό ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ
ΣΕΞΙΣΜΟΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ.
Θεωρία πλοίου ΙΙ (Θ) Ενότητα 10: Αλληλεπίδραση γάστρας έλικας
ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Γιώργος Αγγελόπουλος Α.Μ. : 5902
Παρουσίαση και Ανάλυση της Χρήσης του forum
Περιβαλλοντική Γεωχημεία Χ. Στουραϊτη
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΡΗΝΗ ΔΡΟΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΡΦΙΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΖΑΦΕΙΡΑ
Διαχείριση Καινοτομιών
« ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ »
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Sherlock Holmes, και διαχρονική αξία
Χρονοπρογραμματισμός έργων
Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών
Οι Έλληνες κατά τον β΄ Π. Π.
Φροντιστήριο : Ασκήσεις στην δυναμική διεργασιών
22ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ φιλική ενέργεια παντός καιρού
Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΛΚ ΦΑΣΗ Α
Α’ Μέρος: Νομικό πλαίσιο στην Κύπρο
Δομές Δεδομένων (Data Structures)
Steven E. Williams et al. JACEP 2017;j.jacep
Л.11. Фізіка малекул 1. Паняцце аб хімічнай сувязі 2. Валентнасць
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ» ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

το ολοκαύτωμα του Διστόμου

10 Ιουνίου 1944 ο γερμανός λοχαγός Fritz Laufenbach, παίρνει διαταγή να μετακινήσει το λόχο του από την Λειβαδιά στο Δίστομο, με σκοπό τον εντοπισμό των ανταρτών στη δυτική πλευρά του Ελικώνα .

Σαν δόλωμα οι Γερμανοί έχουν δύο επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άντρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονται της κύριας αυτοκινητοπομπής με προορισμό το Στείρι και σκοπό τον εκφοβισμό και τις εκτελέσεις του πληθυσμού.

Η μάχη διαρκεί περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση .

Μετά την μάχη στο Στείρι οι Γερμανοί μπαίνουν στο Δίστομο, με σκοπό να τιμωρήσουν τους κατοίκους, για τη βοήθεια που είχαν δώσει στους αντάρτες της περιοχής . Η μανία τους είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν εξαιρούν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους.

Αποκεφαλίζουν τον ιερέα του χωριού, εκτελούν βρέφη και βιάζουν γυναίκες πριν τις θανατώσουν. Η σφαγή σταματά μόνο όταν νυχτώνει και αναγκάζονται να επιστρέψουν στη Λειβαδιά, αφού πρώτα καίνε τα σπίτια του χωριού . Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228, 111 άντρες, 117 γυναίκες και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών .

Οι εκτελέσεις όμως συνεχίζονται κατά την επιστροφή των Γερμανών στη Λειβαδιά, καθώς σκοτώνουν όποιον άμαχο βρίσκουν στο δρόμο τους. Σε κάθε δέντρο, για εκατοντάδες μέτρα κατά μήκος του δρόμου, κρέμονται ανθρώπινα σώματα σταθεροποιημένα με ξιφολόγχες, κάποια ακόμα ζωντανά.

Το έγκλημα του Διστόμου γίνεται γνωστό μέσω του βρετανικού δικτύου BBC σε όλον τον κόσμο προκαλώντας αγανάκτηση για την συμπεριφορά των Γερμανών. Οι Ναζί δεν αρνούνται το έγκλημα. Αντίθετα, επιρρίπτουν ευθύνες στα ίδια τα θύματα, γιατί οι κάτοικοι του Διστόμου δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές . Με την απελευθέρωση της Ελλάδας ανακαλύπτεται ο υπεύθυνος αυτού του εγκλήματος . Είναι ο Χανς Ζάμπελ, ο οποίος ομολογεί, αλλά ισχυρίζεται πως εκτελούσε εντολές που δεν μπορούσε να παρακάμψει.

Και για να μην ξεχάσουμε ποτέ! Επίγραμμα  Εδώ ’ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου. Ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις – εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου. Εδώ μια στήλη απλή, μαρμάρινη, όλη κι όλη με ονόματα σεμνά, κι η Δόξα τα ανεβαίνει λυγμό-λυγμό, σκαλί-σκαλί, μεγίστη σκάλα. Γιάννης Ρίτσος