Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ» ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ» ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ» ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
ΔΕΥΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΧΩΝΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ SBR - CD ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ» ΡΕΘΥΜΝΟ 5 & 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΡΥΛΛΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.

2 Φιλοςοφια ςυςτηματος Το προτεινόμενο υβριδικό σύστημα είναι σύλληψη συνδυασμού των κύριων χαρακτηριστικών των δύο μεγάλων κατηγοριών Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, δηλαδή: Των εκτατικών συστημάτων (όπως τα φυσικά συστήματα – υδροχαρή φυτά) με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ μεγάλες δεξαμενές επεξεργασίας φυσικού αερισμού και τον ελάχιστο Η/Μ εξοπλισμό. Των εντατικών συστημάτων (ενεργός ιλύς με τις διάφορες παραλλαγές της) με κύριο χαρακτηριστικό την εφαρμογή τεχνητού μηχανικού αερισμού.

3 Φιλοςοφια ςυςτηματος Το προτεινόμενο υβριδικό σύστημα βασίζεται επίσης: Στην πολυετή 25ετή εμπειρία του τμήματος του Βιολογικού της ΔΕΥΑΡ στη λειτουργία – συντήρηση της κεντρικής μονάδας με τη μέθοδο συμβατικής ενεργού ιλύος και προχωρημένης χώνευσης της ιλύος. Στην γενική αναγκαιότητα για απόρριψη λύσεων πολύ «εξεζητημένης», «σκληρής» τεχνολογίας από κατασκευαστι- κούς οίκους του εξωτερικού που εκτοξεύουν υπέρμετρα το κόστος και δεν εξετάζουν λύσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία από την εγχώρια αγορά.

4 Δυναμικοτητα επεξεργαςιας
Η παρουσίαση που ακολουθεί αφορά την εγκατάσταση ενός οικισμού με: Πληθυσμό : 500 Ι.Κ. Παροχή : Qημ. = 100 m3/ημ. (200 λτ/ατ.ημ.) Βιολογικό φορτίο : 30 Kg BOD5/ημ. (60 gr/ατ.ημ.) Εισροή ομβρίων : μηδενική

5 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΕΚΡΟΗΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 10 Ι.Κ. (αντιδραστήρας V = 5 m3) Παράμετροι (mg/l) Αριθμός Δειγμάτων Έτη Μέγιστη Τιμή Ελάχιστη Μέσος Όρος Διάμεσος Όριο συγκέντρωσης ΚΥΑ ΠΙΝ. II Ποσοστό μείωσης ΚΥΑ 5673 BOD5 27 12 2 24 20 25 70 COD 350 78 149 163 125 75 SS 42 3 14 35 90 TN 370 6 36 - ΜΕΙΩΣΗ ΒΟD5 : > 98,3 % ΑΝΑΛΥΤΙΚO ΕΡΓΑΣΤΗΡO ΔΕΥΑΡ

6 ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗΣ ΕΚΡΟΗΣ
Με τα προηγούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Η εκροή υπερπληροί τους όρους της ΚΥΑ Πίνακας ΙΙ «Επαναχρησιμοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων για απεριόριστη άρδευση. Η εκροή του εν λόγω βιολογικού αντιδραστήρα αερόβιας χώνευσης με ποσοστό μείωσης του οργανικού φορτίου 98,3% υπερπληροί επίσης τους όρους της ΚΥΑ 5673/1997 «Μέτρα και Όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων» που θέτει ελάχιστη μείωση 90% και μπορεί επίσης να διατεθεί χωρίς περαιτέρω επεξεργασία επιφανειακά σε παρακείμενο ρέμα. 4

7 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ SBR–CF-SD
Όλες οι διαφορετικές λειτουργίες σε μια δεξαμενή. Αυτόματη-απόλυτη προσαρμογή στις εποχιακές και ημερήσιες διακυμάνσεις υδραυλικού και βιολογικού φορτίου. Δεν απαιτείται δεξαμενή εξισορρόπησης. Δεν απαιτείται-στις περισσότερες περιπτώσεις-αντλιοστάσιο ανύψωσης Δεν απαιτείται δεξαμενή καθίζησης, αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και σύστημα συλλογής αφρολάσπης. Απουσία πολύπλοκων μηχανισμών λιποσυλλογής και αμμοσυλλογής.Η προτεινόμενη μονάδα διαθέτει μόνο στατικό αμμοσυλλέκτη που είναι ένα κανάλι ΜΧΠΧΒ=4,00Χ0,30Χ0,70 μ Η κατασκευή της δεξαμενής είναι ιδιαίτερα απλή και οικονομική αφού δεν απαιτείται καμία συγκεκριμένη μορφολογία, είναι ένα απλό ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο.

8 Βαςικα χαρακτηριςτικα και πλεονεκτηματα του sbr – cd
Αφαίρεση των θρεπτικών συστατικών στην ίδια δεξαμενή (απονιτρικοποίηση) . Δίδει τη μικρότερη δυνατή παραγωγή ιλύος (μείωση 70% σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο της ενεργού ιλύος). Καταλαμβάνει σημαντικά χαμηλότερη έκταση σε σχέση με τα εκτατικά συστήματα. Είναι από τα πλέον οικονομικά συστήματα. Δεν απαιτείται δεξαμενή συγκράτησης των λυμάτων σε περίπτωση βλάβης, διακοπής ΔΕΗ κ.λ.π. Δεν απαιτείται απόσμηση. Δεν απαιτείται ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) για τις περιπτώσεις διακοπής της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος τα λύματα συνεχίζουν να μπαίνουν στο ένα άκρο της δεξαμενής και από το άλλο υπερχειλιστικά και τουλάχιστον για 24 ώρες βγαίνει καθαρό νερό.

9 Παραγωγη – διαθεςη ιλυος
Η παραγόμενη ποσότητα περίσσειας ιλύος αφαιρείται κατευθείαν μέσα από τη μοναδική δεξαμενή αερισμού–χώνευσης του συστήματος μετά από προηγούμενη τετράωρη διακοπή του αερισμού για να γίνει πύκνωσή της (στερεά 2%). Η ιλύς αφαιρείται με βυτιοφόρο. Η ιλύς μεταφέρεται στην κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Ρεθύμνου. Η ποσότητά της (με συγκέντρωση ξηρών στερεών 2%) είναι 90 m3/έτος, δηλαδή μετεφέρεται ένα βυτίο ανά τέσσερις μήνες. Η παραπάνω ποσότητα ιλύος είναι κατά 70% μειωμένη σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα ενεργούς ιλύος χρόνου παραμονής 8 ωρών και ηλικίας 5 ημ. Η ιλύς αυτή είναι εντελώς σταθεροποιημένη και η μόνη επεξεργασία που επιπλέον χρειάζεται είναι η αφυδάτωση – ξήρανσή της.

10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βασίζεται σε παραλλαγή της μεθόδου SBR δηλαδή Sequencing Batch Reactor (Αντιδραστήρας Διαδοχικών Φάσεων). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προτεινόμενης μεθόδου είναι η συνεχής τροφοδοσία (Continuous Feed) με λύματα χωρίς περιοδική τροφοδοσία δύο ανεξάρτητων γραμμών, και η χώνευση της ιλύος (Digestion Sludge) στην ίδια δεξαμενή. Η τεχνολογία αυτή προσφέρεται ιδιαίτερα για μικρούς οικισμούς λόγω των πολύ μικρών ημερησίων παροχών σε σχέση με τον όγκο της δεξαμενής.

11 ΦΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SBR - CD
Η τροφοδοσία της δεξαμενής με λύματα είναι συνεχής και γίνεται με το ρυθμό που έρχονται από τον οικισμό. ΦΑΣΗ 1η : Αερισμός ανάμεικτου υγρού (φάση κατά την οποία επιτυγχάνεται η αποδόμηση του οργανικού φορτίου, η νιτρικοποίηση του αζώτου και η χώνευση – σταθεροποίηση της ιλύος). ΦΑΣΗ 2η : Διακοπή αερισμού, καθίζηση και διαχωρισμός ανάμεικτου υγρού (χρόνος κατά τον οποίο επικρατούν συνθήκες ηρεμίας και καθιζάνει η λάσπη), απονιτρικοποίηση, συνέχιση της μείωσης της ιλύος. ΦΑΣΗ 3η : Με τον αερισμό να συνεχίζει να είναι κλειστός γίνεται απομάκρυνση διαυγασμένων – επεξεργασμένων υγρών με άντληση.

12

13 ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΩΝΕΥΣΗΣ Υλικό κατασκευής : beton Ωφέλιμος όγκος : 276 m3
Τύπος δεξαμενής : ανοικτή, χωρίς οροφή, ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο Διαστάσεις Μ x Π x Β = 14,40 x4,80 x4,50 m

14 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μία αυτοκαθαριζόμενη τοξωτή εσχάρα διάκενου 10 mm σε κανάλι πλάτους 30 εκ. βάθους 70εκ. Δύο φυσητήρες αερισμού (2 x 5,5 kw), ο ένας εφεδρικός. 48 διαχυτές μεμβράνης λεπτής φυσαλίδας τύπου δίσκου μέγιστης παροχής 8 m3/ώρα. Δύο μικρές υποβρύχιες αντλίες λυμάτων 25 m3/ώρα – 4,0 ΜΥΣ. Μία δοσομετρική αντλία χλωρίου. Όργανο μέτρησης στερεών και οξυγόνου εγκατεστημένο Ηλεκτρικός πίνακας με ρυθμιστή στροφών για τους φυσητήρες - PLC – τηλεμετάδοση - τηλεχειρισμός από την Κεντρική Εγκατάσταση.

15 ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Ηλεκτρική ενέργεια : €/έτος. Μεταφορά ιλύος : 600 €/έτος. Προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης – λοιπά έξοδα συντήρησης : €/έτος. Σύνολο €/έτος 0,18 €/m3 λυμάτων

16 ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Το επικαιροποιημένο κόστος κατασκευής μονάδας βιολογικής αερόβιας χώνευσης λυμάτων και ιλύος οικισμού 500 Ι.Κ. είναι : 85.000,00 € (πρίν ΦΠΑ). Στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνονται : Η κατασκευή του πεδίου διάθεσης της εκροής (υπεδάφια ή/και επιφανειακά). Η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού στην εγκατάσταση. Η περίφραξη. Ο αγωγός σύνδεσης της εγκατάστασης με το αποχετευτικό δίκτυο

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ» ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google