Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα
Δρ. Μαρία Μαυρομμάτη

2 Βασικeς ιστορικeς δεξιoτητες
Κατανόηση ιστορικής σπουδαιότητας Χρήση πρωτογενών πηγών και αποδείξεων Κατανόηση συνέχειας και αλλαγής Ανάλυση αιτιών και συνεπειών Ανάληψη ιστορικής οπτικής Κατανόηση ηθικών διαστάσεων της ιστορίας Πηγή:

3 Wikis, Blogs, Social Media, Youtube.
Web2.0 Σε αντίθεση με το Web1.0, το Web2.0 είναι πιο δυναμικό, η πληροφορία ανανεώνεται πολύ τακτικά και ο χρήστης συμμετέχει στην δημιουργία της. Η χρήση του συμβαδίζει με την εξέλιξη της ιστορικής γνώσης και μάθησης Η ιστορία ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης αφού αποτελεί συνθήκη διαμόρφωσης συλλογικής ταυτότητας. Εργαλεία Web2.0: Wikis, Blogs, Social Media, Youtube.

4 Ιστορικη εκπαιδευση: προοπτικεσ και ρολοι τον 21ο αιωνα
- η ιστορία και η ιστορικές αναπαραστάσεις διαμορφώνουν συγκρούσεις, αλλά μπορούν και να συμφιλιώσουν και να μεταμορφώσουν τη σύγκρουση σε επικοινωνία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ενεργή απασχόληση με ιστορικά κείμενα κατανόηση της ιστορικής σημασίας διαπίστωση συνέχειας και αλλαγής ανάλυση αιτίας και αποτελέσματος υιοθέτηση διαφορετικών οπτικών κατανόηση της ηθικής διάστασης των ιστορικών ερμηνειών (Seixas 2004) Προϋποθέτουν συνθήκες ενεργητικής μάθησης και κατασκευής της γνώσης Ο μαθητής ως δημιουργός γνώσης!!!

5 Κοινωνικα δικτυα Twitter- για άμεση, σύντομη επικοινωνία, πληροφόρηση
Facebook- δημιουργία ομάδας με τους μαθητές της χρονιάς. Εκεί μπορούμε να ‘ανεβάζουμε’ χρήσιμες πληροφορίες, να μοιραζόμαστε υλικό και να αλληλεπιδρούμε. Instagram- εκεί μπορούμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες/εικόνες σχετικές με το αντικείμενο (π.χ. αρχαία ιστορία). Μπορεί να λειτουργήσει ως πορτφόλιο με εικόνες/φωτογραφίες.

6 Χαρακτηριστικα κοινωνικων δικτυων και μαθηση
ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - τα blogs μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία καταγραφής της μαθησιακής πορείας των μαθητών, και να σχολιαστούν από εκπαιδευτικούς και συμμαθητές - το twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώνεται ο εκπαιδευτικός από αξιόπιστες πηγές έγκαιρα ή και οι μαθητές, από έγκυρες πηγές - επικοινωνία με άλλα σχολεία, ομάδες, δημοσιοποίηση υλικού για ανατροφοδότηση - ποικιλία είδους υλικού για παρουσίαση

7 twitter

8 Πορτφολιο μαθητη/ blog
Blog μαθητή: μπορεί να λειτουργήσει ως πορτφόλιο, στο οποίο ο μαθητής συγκεντρώνει υλικό από το διαδίκτυο, ανεβάζει τις εργασίες του σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. λινκ σε βίντεο που έχει δημιουργήσει και έχει ανεβάσει στο Youtube), μοιράζεται αναστοχαστικά κείμενα σχετικά με την μαθησιακή του εξέλιξη κ.λπ.

9 Wikis What I know is Συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών. «Η μορφή του wiki μοιάζει με ιστοσελίδα, που επιτρέπει όμως στους χρήστες να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να επεξεργαστούν το περιεχόμενό του με απλούς χειρισμούς. Διαθέτει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά των απλών ιστοσελίδων HTML, ωστόσο η διαφορά του έγκειται στις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει στο χρήστη να ενσωματώσει εικόνες, βίντεο, ήχους. Επιπλέον, η αξιοποίησή του στην πράξη διευκολύνει τη συνεργασία πολλών ατόμων, όπου ο κάθε χρήστης που συμμετέχει, προσθέτει την προσωπική του γνώση, προσδοκώντας από άλλα άτομα να πάρουν θέση και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες. Ένα wiki βρίσκεται διαρκώς σε διεργασία οργάνωσης και «μοιράσματος». Σε κάθε περίπτωση, η δομή του και οι προτεινόμενες αλλαγές - που ενδέχεται να γίνουν σε κάποια από τις σελίδες του - αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα μέλη.» (Τριβιάκης & Στιβακτάκη 2014)

10 wikis - κοινωνικός κονστρουκτιβισμός - διαπραγμάτευση
- επικοινωνιακές/διαπροσωπικές δεξιότητες - ανάπτυξη γραπτού λόγου - ο γράφων γίνεται δημιουργός της γνώσης - το σχολείο μεταφέρεται έξω από την τάξη ιστορία ως δημοκρατική πρακτική Συλλογική προσπάθεια η ανασύσταση του παρελθόντος Απαιτούνται ικανότητες διαπραγμάτευσης και εύρεσης κοινών τόπων Συναίνεση Ιδανική η χρήση των wikis για αυτό το σκοπό

11 Παραδειγμα wiki http://t4e8orestiada.wikispaces.com/
TO WIKI ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

12 Βιντεο και ιστορια Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε
- πρωτογενείς ιστορικές πηγές σε μορφή βίντεο - δευτερογενείς ιστορικές πηγές (π.χ. ρεπορτάζ, ντοκυμαντέρ) Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαθητές να αφαιρούνται κατά την επίδειξη βίντεο. Γι αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούμε σύντομα κλιπς, και ενσωματώνουμε τα βίντεο σε μια διδασκαλία που περιλαμβάνει ενεργητικές μορφές μάθησης, π.χ. διάλογο, πρακτικές εργασίες, έρευνα κ.λπ.

13 Youtube και αλλες σελιδεσ με βιντεο
- British MovieTone - Associated Press Archive - bbc Τηλεόραση: - Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ - ιστορικές εκπομπές ΣΚΑΙ Στο Youtube ο μαθητής μπορεί να ‘ανεβάσει’ βίντεο που έχει φτιάξει ο ίδιος ως υλικό ψηφιακής αφήγησης (περισσότερα στο 9ο μάθημα).

14 Βιβλιογραφικη λιστα Τρυφιάτης, Ι., Στιβακτάκη, Μ. (2014) Η συγγραφή ηλεκτρονικών ιστοριών σε περιβάλλον wiki στο δημοτικό σχολείο, 9o Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΤΠΕ. Sheets, K. (2009). Wiki in the history Classroom. Intersections History and New Media, available at directories/perspectives-on-history/may-2009/intersections- history-and-new-media/wiki-in-the-history-classroom


Κατέβασμα ppt "Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google